ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 4:21:24π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
20
Ιουνίου

Στρες: Πώς θα αντιστρέψετε τις επιπτώσεις του στον οργανισμό

Κατηγορία Ψυχολογία

Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με γεγονότα που προκαλούν στρες, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί μια αλληλουχία βιολογικών μηχανισμών για να μπορέσει να το διαχειριστεί.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται κυτταροκίνες, μία ομάδα μορίων που προκαλούν φλεγμονή.


Η αντίδραση αυτή είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση του στρεσογόνου γεγονότος, αλλά όταν η φλεγμονή είναι μονίμως αυξημένη (δηλαδή χρόνια) αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εκδηλώσεως σοβαρών νοσημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος, ενώ επιταχύνεται και η διαδικασία της γήρανσης.

 

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, στην Αγγλία, ανακάλυψαν πως οι τεχνικές που χαλαρώνουν το σώμα και το μυαλό, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και το τάι τσι, μπορεί να αντιστρέψουν τις μοριακές βλάβες του στρες στο DNA.


Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή ενός μορίου που λέγεται πυρηνικός παράγων κάππα-Β και ρυθμίζει την έκφραση των γονιδίων.


Η νέα μελέτη βασίστηκε στα στοιχεία 18 προγενέστερων, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 846 εθελοντές οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε αναλυτικές γενετικές εξετάσεις.


Το γενικό συμπέρασμα των μελετών αυτών ήταν ότι η ενασχόληση με τεχνικές χαλάρωσης μάς επηρεάζει βαθιά και ουσιαστικά, και ότι οι αλλαγές που προκαλούνται σε μοριακό επίπεδο μπορεί να δρουν προστατευτικά έναντι πολλών και σοβαρών ασθενειών.


«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν τα οφέλη των τεχνικών αυτών, αλλά αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν είναι ότι αυτά αρχίζουν σε μοριακό επίπεδο και ότι μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο τον τρόπο λειτουργίας του γενετικού κώδικα, δηλαδή του DNA τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ιβάνα Μπούριτς.


Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Immunology.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 321 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα