ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 - 3:53:31π.μ.

banner468x60

14
Μαΐου

Η απονομή των βραβείων του16ου Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού στην ποίηση και το διήγημα της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Μέσα σε κλίμα πνευματικής ανάτασης και Λογοτεχνικής μυσταγωγίας έγινε η τελετή απονομής των βραβείων στους νικητές του 16ου Πανελλήνιου μαθητικού λογοτεχνικού διαγωνισμού στην ποίηση και το διήγημα της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών».


Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων, παρουσία των βραβευθέντων μαθητών, των γονέων τους, των καθηγητών τους, εκλεκτών ανθρώπων των Επιστημών και του Λόγου καθώς και πλήθος φίλων του πνεύματος και της τέχνης.


Η εκδήλωση υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου κυρίας Μαρίας Χατζηνικολάου εξελίχθηκε σε μια πνευματική μυσταγωγία στην οποία οι παρευρισκόμενοι αλλά κυρίως οι βραβευθέντες μαθητές είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με το ήθος και το πνεύμα της γνήσιας λογοτεχνικής έκφρασης.

Αρχικά το λόγο έλαβε η Γενική Γραμματέας της Π.Ε.Λ. κυρία Εύα Χαλκιαδάκη, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των συμμετοχών και την αξία της ενασχόλησης των βραβευθέντων μαθητών.

Ακολούθως ο πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών», κύριος Νίκος Ταβουλάρης, απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίον τόνισε χαρακτηριστικά.

« Όλοι μας βιώνουμε μια δύσκολη και πολύπλοκη εποχή. Ο κάθε ένας ανάλογα με το μέγεθος της υπευθυνότητας και το θάρρος που έχει ν’ αντιμετωπίζει κατάματα την αλήθεια παίρνει θέση απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Το ευκολότερο και το συχνότερα απαντώμενο φαινόμενο, είναι εκείνο του αποδιοπομπαίου τράγου, στον οποίο φορτώνουμε όλα μας τ’ αμαρτήματα κι έτσι ήσυχοι κι απενεχοποιημένοι πια είμαστε ελεύθεροι… να επαναλάβουμε τα ίδια σφάλματα, σε έναν καταστροφικό φαύλο κύκλο. Κάποιοι οι πιο ειλικρινείς στέκονται με θάρρος απέναντι στον εαυτό τους και αναλαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Τέτοιοι άνθρωποι θαρρώ ότι είστε κι εσείς νεαροί συνάδελφοι εν τω λόγω. Αυτό το παρήγορο κι αισιόδοξο μήνυμα εκπέμπουν τα εμπνευσμένα λόγια σας!
Είμαι βέβαιος ότι η εποχή καλεί πάλι τους γνήσιους ποιητές, τους εμπνευσμένους λογοτέχνες, του αληθινού, του γνήσιου ελληνικού λόγου,
της σκέψης και της ψυχής, της φιλοσοφίας και της ελληνικής γραμματείας. Οι υποκριτές, οι συμβιβασμένοι, οι δήθεν μοντέρνοι, οι αποπροσανατολιστές της κοινωνίας, θα τεθούν εκεί που τους ανήκει, στο περιθώριο του κοινωνικού γίγνεσθαι. Εσείς, εμείς και κάθε ένας που μπορεί ν’ αρθρώσει λόγο έχουμε χρέος να αναδείξουμε ότι ευγενές, ότι υψηλό και ότι ωραίο, για ένα νέο πνευματικό φως, οδηγό μας προς μια νέα καλύτερη κοινωνία».

 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του διαγωνισμού και αντιπρόεδρος της Π.Ε.Λ. κος Χρίστος Σαββάκης, ανέλυσε τα ποιοτικά και στατιστικά στοιχεία του διαγωνισμού τονίζοντας το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των συμμετοχών και το ειδικό σύστημα αξιολόγησης των υποβαλλόμενων έργων, που έχει θεσπίσει η Π.Ε.Λ., ούτως ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.


Ακολούθησαν οι απονομές στους νικητές και στο τέλος απαγγέλθηκαν τα ποιήματα των τριών πρώτων βραβείων και αναγνώστηκαν αποσπάσματα από τα βραβευθέντα διηγήματα.


Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών» κύριος Νίκος Ταβουλάρης με την ευχή και παραίνεση στον διαγωνισμό του 2015 να είναι και πάλι παρόντες, για να κοινωνήσουν με το νέκταρ της λογοτεχνίας.

Διαβάστηκε 330 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα