ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 1:29:08μ.μ.
05
Μαρτίου

Η ποίηση είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Ποιητικό δρώμενο, με τίτλο τον εμβληματικό στίχο του Ανδρέα Εμπειρίκου «η ποίηση είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», παρουσιάζει η Εταιρεία Συγγραφέων στις 20 Μαρτίου 2020, ώρα 19.00,

στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Με τρόπο διαδραστικό μέσα από εναλλακτικές διαδρομές, η ποίηση ανασυνθέτει το πρόσωπό της και τη μνήμη. Φωνές αγαπημένων ποιητών ακούγονται να διαβάζουν ποιήματά τους, ενώ φωτογραφικό υλικό που προβάλλεται συμπληρώνει αυτά τα ηχητικά ντοκουμέντα.


Καθώς η ποίηση επίσης ανήκει στο μέλλον, οι ποιήτριες και ποιητές που έχουν τιμηθεί με το «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη» της Εταιρείας Συγγραφέων για το πρώτο βιβλίο τους, Μαρία Κουλούρη, Ειρήνη Μαργαρίτη, Παναγιώτης Μηλιώτης και Νάντια Δουλαβέρα, επιλέγουν και διαβάζουν επί σκηνής ποιήματα που αγαπούν. Τη βραδιά θα κλείσει η Μελίνα Τανάγρη, η οποία θα ερμηνεύσει ποιήματα μελοποιημένα από γνωστούς συνθέτες. Στο πιάνο η Ευαγγελία Μαυρίδη.
«Παρόντες» με ηχητικό υλικό, το οποίο προμήθευσε ο συγγραφέας Γιάννης Ευσταθιάδης, και με φωτογραφικά ντοκουμέντα, οι μεγάλοι απόντες:
Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Μανόλης Αναγνωστάκης, Γιάννης Βαρβέρης, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Τάσος Λειβαδίτης, Γιάννης Ρίτσος, Μίλτος Σαχτούρης, Γιώργος Σεφέρης.


Τις βιντεοπροβολές επιμελήθηκε ο Παντελής Αναστασιάδης, υπεύθυνη Τύπου είναι η Ελένη Καρρά, ενώ τον σχεδιασμό και συντονισμό της εκδήλωσης έχει η συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων Έλενα Χουζούρη.


Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη εκλιπόντων ποιητών.

 


Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

 

Το φθινόπωρο του 1997 ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων να οριστεί μια ημέρα για τον εορτασμό της ποίησης στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Την πρόταση υιοθέτησε το ΔΣ, με πρόεδρο τότε της Εταιρείας τον ποιητή και κριτικό Κώστα Στεργιόπουλο, ενώ το μέλος του ΔΣ ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, καθώς συνήθως συμπίπτει με την εαρινή ισημερία. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης στην Ελλάδα γιορτάστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά με μεγάλη επιτυχία. Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και αργότερα πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Με τη στήριξη πολλών χωρών, η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε και o εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης καθιερώθηκε από το 2000.



Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ)

 

Κοδριγκτώνος 8, 112 57 Αθήνα
Τηλέφωνο 210 823 1890 www.authors.gr
e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαβάστηκε 417 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα