ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 - 12:15:25π.μ.
23
Φεβρουαρίου

"Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή στα παιδιά & τους εφήβους'': Συζήτηση με την Γκόλφω Λιαμάκη

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Το βιβλίο Χωρίς Αµφιβολία! αφηγείται την ιστορία της Άννας, ενός δεκάχρονου κοριτσιού µε Ιδεο ψυχαναγκαστική ∆ιαταραχή.

amf vivH Άννα ονοµάζοντας τη διαταραχή της «Αµφιβολία» αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο, µε τρόπο άµεσο και αυθεντικό, την πραγµατικότητα ενός παιδιού, όπως η ίδια, που ζει καθηµερινά µε αυτήν. Η ιστορία της Άννας παίρνει σάρκα και οστά µέσα από τις ζωγραφιές ενός, επίσης, παιδιού και απευθύνεται στις καρδιές όλων των συνοµηλίκων της µε Ιδεοψυχαναγκαστική ∆ιαταραχή, θέλοντας να κερδίσει το ενδιαφέρον και την εµπιστοσύνη τους. Το µήνυµα που µεταδίδει είναι µήνυµα αισιοδοξίας και νίκης. Κάθε παιδί µπορεί να τα καταφέρει. Να νικήσει αυτή τη διαταραχή και να πάρει πίσω τη ζωή του!


Η άρτια επιστηµονική κατάρτιση της συγγραφέως και η βαθιά κλινική της εµπειρία συνέβαλαν στη δηµιουργία ενός πολύ χρήσιµου θεραπευτικού εργαλείου βασισµένου στη γνωστική-συµπεριφορική θεραπεία παιδιών µε Ιδεοψυχαναγκαστική ∆ιαταραχή. Ο ψυχοεκπαιδευτικός χαρακτήρας του βιβλίου δεν διευκολύνει µόνο το ψυχοθεραπευτικό έργο του ειδικού, συµβάλλει επίσης στην κινητοποίηση του ίδιου του παιδιού, ισχυροποιώντας τη θέλησή του για αυτοβοήθεια. Εξάλλου η παιδικότητα των εικόνων, που φιλοτέχνησε η κόρη της συγγραφέως, δηµιουργεί τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για την κατανόηση της «Αμφιβολίας».   
Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι
Οµ. Καθ. Κλινικής Ψυχολογίας Παν. Αθηνών

 

Η αφήγηση θεραπευτικών ιστοριών στην ψυχοθεραπεία παιδιών είναι µία πρακτική που γνωρίζει µεγάλη αποδοχή διεθνώς, καθώς αποτελεί ένα µέσο προσφιλές και οικείο στα παιδιά. Στο παρόν βιβλίο, η πρωτότυπη θεραπευτική ιστορία της Άννας µπορεί να επιδράσει ανακουφιστικά στο παιδί µε Ιδεοψυχαναγκαστική ∆ιαταραχή, καθώς του δίνει την ευκαιρία, µέσω της ταύτισής του µε τον ήρωα της ιστορίας, να αναγνωρίσει και να κατανοήσει αυτό που του συµβαίνει, ενώ παράλληλα αισθάνεται ότι µπορεί να το αντιµετωπίσει. Η συγγρα¬φέας, στο εισαγωγικό σηµείωµα, µε τρόπο απλό και περιεκτικό, περιγράφει τα συµπτώµατα της Ιδεοψυχαναγκαστικής ∆ιαταραχής και το πώς αυτά επηρεάζουν την καθηµερινότητα του παιδιού. Στη συνέχεια, σκιαγραφεί το θεωρητικό υπόβαθρο της γνωσιακής-συµπεριφορικής θεραπείας της διαταραχής, η οποία έχει επιστηµονικά τεκµηριωθεί ως η πλέον αποτελεσµατική. Εξαιρετικά χρήσιµο εργαλείο για τους γονείς και τους ειδικούς ψυχικής υγείας στη θεραπευτική προετοιµασία του παιδιού, το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα σηµαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία θεραπευτικών ιστοριών.
∆ρ Ιωάννα Γιαννοπούλου
Παιδοψυχίατρος ∆/ντρια ΕΣΥ Κ.Ψ.Υ. Περιστερίου
& Β΄ Ψυχιατρική Κλινική Π.Γ.Ν. «Αττικόν»

 
Η Δρ Γκόλφω Λιαµάκη, µετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, παρακολούθησε µεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήµιο του Λονδίνου. Εκεί εκπαιδεύθηκε στη Γνωσιακή-Συµπεριφορική Θεραπεία και έλαβε το ∆ιδακτορικό της ∆ίπλωµα και την ειδίκευση του Κλινικού Ψυχολόγου από το Institute of Psychiatry, King’s College London. Στη συνέχεια, εργάσθηκε σε δηµόσια νοσοκοµεία του Λονδίνου και της Οξφόρδης, όπου απέκτησε πολυετή κλινική εµπειρία µε ένα ευρύ φάσµα διαταραχών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, όπως και των ενηλίκων. Από το 2006 εργάζεται ως Ψυχολόγος στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών (Αιγινήτειο Νοσοκοµείο), όπου  προσφέρει κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο. Είναι πιστοποιηµένη Θεραπεύτρια Σχηµάτων και ασχολείται κλινικά µε τη θεραπεία των ∆ιαταραχών της Προσωπικότητας. Τα κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική ∆ιαταραχή σε όλο το ηλικιακό εύρος και οι ∆ιαταραχές της Προσωπικότητας.


Η Αναστασία Πρελορέντζου είναι 11 χρονών. Ζει στην Αθήνα µαζί µε την οικογένειά της και τα αγαπηµένα της κατοικίδια. Λατρεύει τη ζωγραφική και ιδιαίτερα το σκίτσο. Αντλεί την έµπνευσή της από ταινίες κινουµένων σχεδίων. Σπουδάζει µουσική και τραγούδι και είναι µέλος της βραβευµένης παιδικής και νεανικής χορωδίας Rosarte. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και ζωγραφίζει. Η αγαπηµένη της συγγραφέας είναι η Άλκη Ζέη.


Οι Εκδόσεις Τόπος με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου "Χωρίς Αμφιβολία! - Μία εικονογραφημένη θεραπευτική ιστορία για παιδιά με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή", σας προσκαλούν να συζητήσουμε για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή με έμφαση στα παιδιά και τους εφήβους, με την συγγραφέα του βιβλίου, Δρ Γκόλφω Λιαμάκη Κλινική Ψυχολόγο και Ψυχοθεραπεύτρια


Σάββατο 4 Μαρτίου στις 11:30


Στο κέντρο σεμιναρίων της ΜΟΤΙΒΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Καλλιδρομίου 89, Αθήνα

Διαβάστηκε 298 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα