ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 4:11:48π.μ.
24
Μαρτίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση για την Ημέρα Ποίησης στην Παλαιά Βουλή

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Σε έναν ιστορικό χώρο από τους πλέον γοητευτικούς και επιβλητικούς της Αθήνας, κατάμεστο από ανθρώπους που είχαν έρθει να ακούσουν ποίηση και μουσική στην Αίθουσα των Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής,

η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τιμήθηκε από τρεις σημαντικούς ελληνικούς φορείς που συνεργάστηκαν για να στείλουν το μήνυμα, ή μάλλον… το γράμμα, ότι η διαφορετική αντίληψη του κόσμου μέσα από τις λέξεις είναι εδώ και εξακολουθεί να έχει τη δύναμη να γεμίζει αίθουσες και να συγκινεί πλήθη.

 

aithousa palia vouli


Η ανθολογία του Ηλία Γκρή με τίτλο «Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα ποιήματα» υπήρξε η αφορμή γι αυτή τη μεγάλη γιορτή την οποία συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Συγγραφέων, τα ΕΛΤΑ και η ΕΡΤ, και μεταδόθηκε ζωντανά από το Τρίτο Πρόγραμμα. Εξάλλου, όπως είπε χαριτολογώντας ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων κ. Δημήτρης Καλοκύρης στην εναρκτήρια ομιλία του, «τo βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα, άθλος έρευνας και συλλογής εκ μέρους του χαλκέντερου συντάκτη του, θα μπορούσε δικαίως, να έχει τον επίκαιρο υπότιτλο «Οι 150 αποχρώσεις του Γκρή!»

 

Efrosini Stavraki ilias gris giannis tzanetakos alexis ziras


Ή, για την ακρίβεια, 159, αφού τόσοι είναι οι ποιητές που ανθολογούνται στην έκδοση, την οποία παρουσίασε ο γνωστός κριτικός λογοτεχνίας και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Αλέξης Ζήρας. Ανοίγοντας την εκδήλωση μίλησαν, εκτός από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων, η Πρόεδρος των ΕΛΤΑ κα. Ευφροσύνη Σταυράκη και ο Πρόεδρος της ΕΡΤ κ Διονύσης Τσακνής, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ Γιάννης Ζαρολιάγκης, ο υφυπουργός Εργασίας κ Αναστάσιος Πετρόπουλος και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι υπουργείων, φορέων και σωματείων.


Ανάμεσα στις ομιλίες και τις αναγνώσεις των ποιημάτων τους από σαράντα περίπου λογοτέχνες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, το κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima ερμήνευσε αρκετά έργα λόγιας μουσικής του Θωμά Μπακαλάκου, που όπως και οι ποιητές, καταχειροκροτήθηκε στο τέλος από το κοινό.

 

kalokyris


Όσο για την αλληλεπίδραση μεταξύ ταχυδρομικής επικοινωνίας και ποιητικής αλληλουχίας, αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδικότητα της εκδήλωσης σφραγιζόταν (κυριολεκτικά) στην είσοδο από ανθρώπους των ΕΛΤΑ, που είχαν στήσει ένα μίνι ταχυδρομείο και διέθεταν για τους τυχερούς επισκέπτες ειδικό, συλλεκτικό γραμματόσημο με το οποίο αντίτυπα της ανθολογίας θα μπορούν να ταξιδεύουν εσαεί στον χρόνο της ποίησης.

 

ERT Tsaknis


Οι σαράντα εν συνόλω συμμετέχοντες ποιητές που είχαν κληθεί να διαβάσουν ποιήματά τους από την ανθολογία είναι :  Κατερίνα Αυγέρη, Τίτος Πατρίκιος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Λευτέρης Πούλιος, Αθηνά Παπαδάκη, Λουκάς Αξελός, Δημήτρης Καλοκύρης, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Γιάννης Ευσταθιάδης, Άννα Γρίβα, Τάσος Πορφύρης, Γιώργος Χουλιάρας, Αχιλλέας Κατσαρός, Δημήτρης Αλεξίου, Νίκος Αντωνάτος, Μάνος Ελευθερίου, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιάννης Δάλλας, Αλέξιος Μάινας, Νάσος Βαγενάς, Παναγιώτης Μηλιώτης, Ηρώ Νικοπούλου, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Γιάννης Κουβαράς, Γιάννης Τζανετάκης, Ειρήνη Μαργαρίτη, Γιώργος Μπλάνας, Κώστας Καναβούρης, Αργύρης Μαρνέρος, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Ιωσήφ Βεντούρας,  Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βάγια Κάλφα, Κώστας Μαρδάς, Νίκος Κατσαλίδας, Ελένη Χωρεάνθη, Πάνος Καπώνης, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Κωστής Τριανταφύλλου, Πόλυ Μαμακάκη και Ηλίας Γκρής.

Διαβάστηκε 288 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα