ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 1:14:24μ.μ.
Η ομιλήτρια κυρία Λήδα Παπαδοπούλου Η ομιλήτρια κυρία Λήδα Παπαδοπούλου
02
Ιουνίου

Μια εξαιρετική ομιλία για τον Ιωάννη Καποδίστρια στο Πολιτιστικό Σωματείο «ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ»

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Την Πέμπτη 1/6/2017 τα μέλη και οι φίλοι του Πολιτιστικού Σωματείου «ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ» απόλαυσαν μια εξαιρετική και ιστορικά εμπεριστατωμένη ομιλία για τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια.

Ομιλήτρια ήταν η κυρία Λήδα Παπαδοπούλου, αρχιτέκτων, που παρουσίασε μέσα από την λεπτομερή μελέτη της, τη ζωή και το πολυδιάστατο έργο του Ιωάννη Καποδίστρια.


Η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε αρχικά στην σπουδαία προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Ιωάννη Καποδίστρια λέγοντας ότι «ήταν προικισμένος με έξοχα διανοητικά και πνευματικά χαρίσματα και διακατεχόταν από μετριοπάθεια, ταπεινοφροσύνη, ανεξικακία, ανιδιοτέλεια, αφιλοχρηματία, καρτερία, δικαιοσύνη, γενναιοψυχία και αυταπάρνηση».


Στη συνέχεια η ομιλήτρια έδωσε έμφαση σε όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του, όπως την πορεία των σπουδών του στον τομέα της Ιατρικής(1797), τον διορισμό του ως γραμματέα Επικρατείας της Επτανησιακής Πολιτείας (1803) και την ανάληψη της θέσης του Προέδρου της Ιονίου Γερουσίας (1803).


Ακόμη δεν παρέλειψε να τονίσει το διορισμό του σαν σύμβουλο της Επικρατείας προσαρτημένος στο τμήμα εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσίας (1809), την ανάληψη της θέσης του Γραμματέα στην πρεσβεία της Βιέννης(1811) και την εκλογή του ως πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος από την Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας(1827).


Η ομιλήτρια στάθηκε και ανέδειξε, επίσης, τη σπουδαία συμβολή του Καποδίστρια στην ευρωπαϊκή ιστορία καθώς δημιούργησε το επιτυχημένο Ελβετικό Σύνταγμα, που ισχύει μέχρι σήμερα, και κατάφερε να αποτρέψει τον διαμελισμό της ηττημένης Γαλλίας (1815).

ACAOMILIAE

Η Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου "ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ" κυρία Μαρία Χατζηνικολάου

 

ACAOMILIAK

Η κυρία Καίτη Αναστασοπούλου, σύμβουλος του Δ.Σ.

 

Ακολούθησαν εκτενείς αναφορές στο τεράστιο έργο του Ιωάννη Καποδίστρια για το λαό της Ελλάδος όπως είναι: η ανοικοδόμηση ελληνικών πόλεων ( Ναύπλιο- Άργος – Πάτρα), η αναδιοργάνωση του στρατού, η οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος, η ανάπτυξη της γεωργίας με επιστημονικά μέσα και εισαγωγή νέων προιόντων, η ίδρυση του Εθνικού Νομισματοκοπείου και η καθιέρωση του φοίνικα ως εθνικό νόμισμα, η ίδρυση εκκλησιαστικής σχολής στον Πόρο καθώς και το ορφανοτροφείο Αίγινας, η συμβολή του στο εμπόριο με την παραχώρηση δανείων στους νησιώτες και άλλα.


Η κυρία Παπαδοπούλου επέλεξε να κλείσει την ομιλία χρησιμοποιώντας μερικά αποσπάσματα από τα συγκλονιστικά λόγια του Μεγάλου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια …


• Για την Ελλάδα: «Είμαι έτοιμος να προσφέρω και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου αρκεί αύτη να συντελέσει στην απελευθέρωση της Ελλάδος, στην πλήρη ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους, στην μόρφωση των Ελληνοπαίδων και στην ευτυχία του ελληνικού λαού».


• Σε γράμμα του στην Ρωξάνδρα Στούρτζα: «Οικτείρω τις ευτελείς ψυχές και τις καρδιές που είναι γεμάτες από χαμερπή πάθη. Δεν έχω όμως κάτι εναντίον τους. Δεν τους μισώ…δεν φταίνε αυτοί αν δεν είναι καλύτεροι…αν και τώρα ημπορούσα να τους φανώ χρήσιμος και ωφέλιμος θα το έκανα ευχαρίστως και προθυμότατα θα πήγαινα να τους προσφέρω την βοήθειά μου…»


Την βραδιά τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών κύριος Παύλος Ναθαναήλ.

Διαβάστηκε 1677 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα