ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 10:55:39π.μ.
24
Φεβρουαρίου

Βενιζέλος – Ατατούρκ και ο πρέσβης Ενίς Μπέη - Ενίς Τούλτσα

Μέσα από το αρχείο του παππού τού Ενίς Μπέη, ο συγγραφέας Ενίς Τούλτσα ανατρέχει στη φιλία αλλά και στην έχθρα των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων.

sΚαθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι ο συγγραφέας, με διδακτορική διατριβή «Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την περίοδο 1928-1945», έχει τιμηθεί με έπαινο από το Ίδρυμα Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί, ενώ ο παππούς του είχε διατελέσει σε δύο περιόδους πρέσβης στην Αθήνα.

 

Η ιστορία ξεκινάει το 1929, όταν ο Ενίς Άκαϊγεκν, αλλιώς Ενίς Μπέη, διορίζεται για πρώτη φορά πρέσβης στην Αθήνα. Η δεύτερη θητεία, λόγω της γερμανικής Κατοχής, ολοκληρώνεται στην Αίγυπτο, ενώπιον της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο, προσφέροντας πολλές υπηρεσίες στον ελληνικό λαό, που τον ξεχώριζε και τον εκτιμούσε. Όσο για τους δύο ηγέτες, τους οποίους έφερε συχνά σε επαφή, «Ο Μουσταφά Κεμάλ και ο Βενιζέλος, αναμφίβολα, είναι δύο ηγέτες που άφησαν τη σφραγίδα τους στα Βαλκάνια στις αρχές του εικοστού αιώνα» θα γράψει ο συγγραφέας. Στοιχεία άγνωστα, όπως το γεγονός ότι λόγω έλλειψης ελληνικής πρεσβείας και προξενείου στην Τεχεράνη, τα ελληνικά συμφέροντα προστατεύονταν από τα τουρκικά, έρχονται στο φως με γλαφυρό τρόπο.

 

Ένα βιβλίο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που δείχνει τις πολιτικές επιλογές σε μια μεγάλη και σημαντική ιστορική περίοδο μέσα από τη ματιά ενός Τούρκου διπλωμάτη που παρακολούθησε τα γεγονότα από κοντά.

 

Στα παραρτήματα περιέχονται οι συνθήκες ουδετερότητας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες.

Διαβάστηκε 218 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα