ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 12:06:58μ.μ.
14
Νοεμβρίου

Duetto για βιολί και πιάνο - Ευγένιος Χατζούδης

Τα ονόματα στο βιβλίο είναι πραγματικά. Το ίδιο και τα γεγονότα. Γεγονότα που καλύπτουν τριάντα χρόνια, που κάποια έμειναν στην ιστορία ως «θαυμαστά», γιατί ταρακούνησαν και άλλαξαν την πορεία της Φυσικής και άνοιξαν νέα παράθυρα για τη θεώρηση του κόσμου.

9786185055608 200 1205057Ταυτόχρονα ήταν και χρόνια δραματικών πολεμικών – και πολιτικών – εξελίξεων στην Ευρώπη, με αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα χρόνια αυτά, συναντιούνται δυο νέοι φυσικοί και δημιουργείται μεταξύ τους μια φιλία, που μόνον ο θάνατος μπορούσε να κόψει.

 

Ακολουθούν τον ίδιο δρόμο και μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Και οι δύο Εβραίοι, χωρίς οικογενειακό ακαδημαϊκό υπόβαθρο και αντισυμβατικοί. Αγαπούν τη μουσική και από τις πλέον ευτυχισμένες τους στιγμές είναι όταν παίζουν duetto. Πιάνο ο Πάουλ Έρενφεστ και βιολί ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

 

Ιδίως μετά από συζητήσεις επάνω σε καυτά προβλήματα θεωρητικής Φυσικής. Ο Πάουλ όμως αισθανόταν όλο και πιο έντονα ότι την κλασική μουσική την απειλούσε η εμφάνιση της τζαζ. Ήταν η εμφάνιση του νέου, ενός νέου που δεν καταλάβαιναν όσοι είχαν γαλουχηθεί με την κλασική μουσική. Και η άνοδός της απειλούσε να αφήσει πίσω όλους τους λάτρεις της κλασικής
μουσικής, ως κατάλοιπα μιας εποχής που είχε τελειώσει. Το γεγονός όμως ότι η εμφάνιση της τζαζ δεν ανησυχούσε καθόλου τον φίλο του, τον Άλμπερτ, τον οδήγησε να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που τον απασχολούσε και εκφράστηκε μέσα από τη μουσική, ήταν η εμφάνιση της κβαντικής Φυσικής, που έκανε τα θεμέλια της κλασικής Φυσικής – την οποία κατείχε σε άριστο βαθμό – να τρίζουν. Η τζαζ ήταν γι’ αυτόν η κβαντική Φυσική.

 

Μια Φυσική την οποία, παρά τις προσπάθειες, αδυνατούσε να ακολουθήσει.
Αυτό είχε ως συνέπεια μια τραγική εξέλιξη και, καθώς στη ζωή δεν υπάρχει από μηχανής θεός να διορθώσει τα πράγματα, η καταστροφή εκφράστηκε σε όλο της το μεγαλείο.
Συνάδελφοι και μαθητές του Πάουλ Έρενφεστ, καθώς και ο πιστός του φίλος Άλμπερτ Αϊνστάιν, οι οποίοι γνώριζαν και τον προβληματισμό του για τον μικρό του γιο με σύνδρομο Down, προσπάθησαν να ερμηνεύσουν με ιατρικούς όρους το δράμα που ξετυλίχτηκε. Τα γεγονότα όμως δείχνουν ανθρώπινα κίνητρα και ενέργειες σχετικά με την ερμηνεία της ζωής και των αξιών της.


Ο Ευγένιος Χατζούδης γεννήθηκε το 1929. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Weizmann Institute of Science του Ισραήλ. Έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Uppsala της Σουηδίας και ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Pioneering Research Laboratory της Βοστώνης των ΗΠΑ. Το 1970 δημιούργησε στον "Δημόκριτο" το εργαστήριο Χημείας Στερεάς Κατάστασης. Το 1973 ανακηρύχτηκε Υφηγητής της Φυσικοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1974 με τη μεταπολίτευση ανέλαβε τη Διεύθυνση Χημείας του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών "Δημόκριτος". Το 1981 πήρε το βραβείο Γ. Πανόπουλου της Ακαδημίας Αθηνών για τη Χημεία. Το 1990 ανέλαβε τη Διεύθυνση του νεοϊδρυθέντος Ινστιτούτου Φυσικοχημείας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1996. Από το 1996 είναι ομότιμος ερευνητής του Ινστιτούτου Φυσικοχημείας.

Διαβάστηκε 199 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα