ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 12:25:41μ.μ.
06
Φεβρουαρίου

Φαντάσματα του καιρού μας - Νικόλας Αλ. Σεβαστάκης

Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο του Νικόλα Σεβαστάκη «Φαντάσματα του καιρού μας.

fadaΑριστερά, κριτική, φιλελεύθερη δημοκρατία».

 

Τα Φαντάσματα του καιρού μας φιλοξενούν κείμενα για τη δημοκρατία και τη διαμάχη των ιδεών στα χρόνια της ελληνικής κρίσης και της ευρωπαϊκής μελαγχολίας. Στο βιβλίο γίνεται λόγος για την Αριστερά, τα αδιέξοδα του αντιμνημονιακού ριζοσπαστισμού και τις παθογένειες της πολιτικής στη σημερινή Ελλάδα. Συνδυάζοντας την πολιτική ανάλυση και την πολιτισμική κριτική, ο συγγραφέας επαναφέρει ένα αίτημα κριτικής αυτογνωσίας για το παρόν, χωρίς να αποσιωπά το γεγονός ότι ζούμε μια μετάβαση στο άγνωστο.
Ν.Σ.


Από τις εύκολες ερμηνείες της κρίσης, στην ανάγκη για σύνθετες απαντήσεις στα προβλήματα. Η ελληνική περιπέτεια και οι διχασμοί σε ιδέες, συλλογικούς προσανατολισμούς και αποφάσεις των τελευταίων χρόνων. Τα κείμενα του βιβλίου έχουν ως θέμα τους την Αριστερά, τα αδιέξοδα του ριζοσπαστισμού και τον ρηχό ρεαλισμό. Αναλύονται οι παγίδες που στήνουν οι ηθικολογικοί αφορισμοί στην πολιτική ζωή και στα δημόσια ήθη. Διατυπώνεται ένα αίτημα κατανόησης μαζί με την κριτική της πολιτικής.


Πρέπει άραγε να μας απασχολεί και σήμερα η θεωρητική και πολιτική αναμέτρηση με τον ολοκληρωτισμό και τις επιβιώσεις του μέσα σε λόγους χειραφέτησης και ριζοσπαστικής αφύπνισης; Τα Φαντάσματα του καιρού μας φιλοξενούν και αυτά τα δύσκολα ζητήματα από το ευρωπαϊκό παρελθόν, μέχρι και την πρόκληση την οποία απευθύνει τώρα το ριζοσπαστικό Ισλάμ σε όλες τις κοινωνίες.
Τέλος, το βιβλίο προσεγγίζει θέματα του πολιτισμού της κρίσης συνηγορώντας υπέρ μιας πορείας αυτογνωσίας. Μακριά από την ανακύκλωση του εθνικού ιδεαλισμού απέναντι στην ευρωπαϊκή μελαγχολία και στις δυσκολίες της παγκοσμιοποίησης.
Ν.Σ.

 

Ο Νικόλας Αλ. Σεβαστάκης γεννήθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου το 1964. Ασχολήθηκε με την ποίηση, το φιλοσοφικό δοκίμιο, την κριτική και την πολιτική θεωρία. Είναι καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει τις μελέτες Η ψυχή και τα είδωλα (Κριτική, 1997), Προς τη ρομαντική κρίση (Έρασμος, 1998), Η αλχημεία της ευτυχίας (Πόλις, 2000), Κοινότοπη χώρα (Σαββάλας, 2004), Φιλόξενος μηδενισμός (Εστία, 2008), Αυτό το πνεύμα που παραδίδει το πνεύμα (Ίνδικτος, 2008), Δοκιμές και Αναγνώσεις (Opportuna, 2011), Λαϊκισμός, αντιλαϊκισμός και κρίση (Νεφέλη, 2012), Η τυραννία του αυτονόητου. Σχόλια για τον ψυχισμό της εποχής (Ενθέματα της Αυγής, 2012), τις ποιητικές συλλογές Οικείο φεγγάρι (Ηριδανός, 1987), Λάφυρο αγαπημένων ημερών (Νεφέλη, 1993), Βέβηλες σκέψεις (Αλεξάνδρεια, 1993), Οι χειμώνες της μνήμης (Πανοπτικόν, 2010), καθώς και τις συλλογές διηγημάτων Γυναίκα με ποδήλατο (Πόλις, 2014), Άντρας που πέφτει (Πόλις, 2015).

 

 

πηγή: culturenow.gr

Διαβάστηκε 229 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα