ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 - 11:04:22μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
10
Ιουνίου

Η ασπίδα του Περσέα - Αναγνωστόπουλος Βασίλειος

Ο Περσέας, κατά τον μύθο, φεύγει από την Σέριφο και περιπλανιέται στη βόρεια και εσπερία Ευρώπη, αναζητώντας τη Μέδουσα για να την αποκεφαλίσει και να φέρει το κεφάλι της με τα φίδια ως γέρας στον Πολυδέκτη,

i aspida toy persea 9786185275020 1000 1242953τον βασιλιά του νησιού, δώρο στο γάμο του με τη μητέρα του τη Δανάη. Γνώριζε, βέβαια, ότι, όποιος επιδιώξει να δει κατάματα ζωντανή τη Μέδουσα και τη μακάβρια όψη της, θα μαρμαρώσει, γι' αυτό και χρησιμοποίησε την ασπίδα του μέσα στην οποία καθρεφτιζόταν το τέρας. Η ασπίδα τον προστάτευσε, ώστε χωρίς να τη δει κατάματα τη Μέδουσα, να της κόψει το κεφάλι.

 

Η λογοτεχνία δεν είναι απλώς ο καθρέφτης του Σταντάλ, αλλά πιο πολύ η ασπίδα του Περσέα, εργαλείο που το χειρίζεται ο αναγνώστης με τη δική του δεξιότητα και ευθύνη. Ο Jerome Bruner σημειώνει : "Τα λογοτεχνικά σχήματα λόγου είναι η καθρεφτίζουσα ασπίδα του Περσέα: μας σώζουν από τον απόλυτο τρόμο του πιθανού. Κάθε εποχή επινοεί τη δική της ασπίδα του Περσέα, για να μπορέσει να κοιτάξει το πιθανό χωρίς να μαρμαρώσει".

 

"Η ασπίδα του Περσέα" είναι σκέψεις για την λογοτεχνία, ένα δοκίμιο που φωτίζει μια άλλη πραγματικότητα και προβληματίζει τον αναγνώστη.

 

Συγγραφέας: Αναγνωστόπουλος Βασίλειος Δ.
Κατηγορία: δοκίμια-μελέτες
Ημερ/νία έκδοσης: 08/06/2017
Εκδότης: Ήβη
Σελίδες: 90
Γλώσσα βιβλίου: Ελληνικά
Τόπος έκδοσης: Βόλος

Διαβάστηκε 284 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα