ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 4:18:59π.μ.
15
Φεβρουαρίου

Και η καμπάνα συνέχισε πένθιμα - Γιάννης Κ. Τσώλης

Έχετε σκεφθεί ποτέ πως ζωή και θάνατος συνυπάρχουν, σχεδόν ταυτίζονται;

tswlisΠως φυσική απόρροια του ενός είναι το άλλο; Είναι φαινόμενα ή μυστήρια; Ή και τα δύο μαζί;


Ο άνθρωπος στην πορεία των χρόνων και την πορεία εξέλιξής του κατόρθωσε να μεγαλώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την απόσταση ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο πόλους χαράς και λύπης, δαμάζοντας τα αρνητικά στοιχεία με την ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, με τη δημιουργία πολιτισμού.


Έτσι ανάμεσα στο λογικό και το ένστικτο το συναίσθημα γίνεται ο πρωταρχικός παράγοντας παρακίνησης ανάπτυξης του λογικού με αποτέλεσμα την παράταση όχι μόνον της μακροβιότητας, μα και της αίσθησης ευτυχισμένης ζωής.


Οι παραπάνω σκέψεις γεννήθηκαν καθώς διάβαζα το νέο μυθιστόρημα του εκλεκτού μέλους της Εταιρίας μας, ποιητή και συγγραφέα Γιάννη Τσώλη, με τον τίτλο «…Και η καμπάνα συνέχισε πένθιμα» αφιερωμένο «στους απλούς της υπαίθρου αγωνιστές με σεβασμό για την προσφορά τους στην Πατρίδα».


Πρόκειται για την ιστορία της ζωής του Γιάννη που έμαθε ο συγγραφέας από την ενενηντάχρονη μονάκριβη κόρη του, η οποία τώρα τη διηγείται και στα δέκα εγγόνια της…


Η ζωή γράφει την ιστορία της σιωπηλά κι ο Γιάννης Τσώλης μεταπλάθει σε τέχνη την ιστορία αυτή έτσι ώστε να έχουμε στα χέρια μας ένα πνευματικό δημιούργημα που αποπνέει Ελλάδα. Ένα καλαίσθητο βιβλίο 150 περίπου σελίδων με δομή τέτοια που κάνει άνετη την ανάγνωση, χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια που το καθένα τιτλοφορείται προϊδεάζοντας τον αναγνώστη σ’ αυτό που θα επακολουθήσει. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων φανερώνει ανθρώπους απλούς, λαϊκούς, χωρίς υποκρισίες, τίμιους, αγωνιστές πιστούς στα ήθη τα έθιμα, τις παραδόσεις, στη θρησκεία, την οικογένεια.


Οι διάλογοι σύντομοι, κοφτοί διατηρούν τη διάλεκτο του χωριού. Οι περιγραφές είναι σύντομες, περιεκτικές σε ό,τι αφορά είτε τοποθεσία, είτε συγκινησιακές, αισθηματικές καταστάσεις.


Η γλώσσα είναι προσεγμένη δημοτική διατηρώντας τους κανόνες του πεζού λόγου που αποκτάει όμως γλαφυρότητα, λυρισμό, μουσικότητα. Δεν είναι τυχαίο που ο συγγραφέας του είναι ποιητής. Ο λόγος του διακατέχεται από μια κομψότητα, λεπτότητα κι ευγένεια. Έχει τη χάρη και τον αέρα της τέχνης του λόγου που κυλάει αβίαστα, που γοητεύει και ταυτόχρονα απαλύνει το έντονο ρεαλιστικό στοιχείο που δημιουργεί ρίγος στο αναπόφευκτο κι αναπότρεπτο.


Το πλήθος των εικόνων, των ψυχικών διακυμάνσεων οι περιγραφές, οι σκέψεις και συλλογισμοί των ηρώων, όλα δένονται περίτεχνα με τη μεταφορά, την προσωποποίηση, την παρομοίωση, την αντίθεση, με στοιχεία που ντύνουν με χρώμα και ζωντάνια το λόγο, διατηρώντας την πλαστικότητα κι ευλυγισία του.


Έτσι η αισθητική συγκίνηση δένεται και ταυτίζεται με τη συγκίνηση του περιεχομένου που είναι πλήρες από τα βάσανα, τους καημούς, τους αγώνες, τις μικροχαρές, τα όνειρα και τους πόθους ενός λαού που είναι γυμνός απέναντι στη φύση, με μοναδική προστασία τις ρίζες του. Το βιβλίο διανθίζεται και από δημοτικά τραγούδια χορευτικά κι επιτραπέζια του γάμου και μοιρολόγια: «Η μάνα μου ήταν πέρδικα / κι αφέντης περιστέρι / κι εμένα με ζωγράφισαν με του ήλιου τις αχτίδες».


«Παπαδοπούλα φίλησα / και μου ’κόψαν το χέρι / Αχ και να την ξαναφίλαγα / κι ας μου ’κοβαν και τ’ άλλο».


Ο Γιάννης Τσώλης με το χάρισμα της ποιητικής του τέχνης μας μεταγγίζει αυτή την τιμιότητα των απλών ανθρώπων, πιστός στις ρίζες του, ευαίσθητος στα μηνύματα του αφανούς ήρωα, του λαού μας και μας μεταφέρει το ελπιδοφόρο μήνυμα με τον τίτλο του βιβλίου του «Και η καμπάνα συνέχισε πένθιμα», σε παρελθόντα χρόνο, για να σκεφτούμε πως τώρα πια η καμπάνα δε συνεχίζει πένθιμα…


Φόρος τιμής αποδόθηκε σ’ αυτούς τους ανθρώπους με τη δημιουργία αυτού του βιβλίου, γιατί όπως μας λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας «αξίζει να αναφέρονται στην ιστορία γιατί τη γράφουν οι ίδιοι με το αίμα τους και τον ιδρώτα τους».

 

 

 

 

 

 


Ελένη Συκά - Κοντόζογλου
Απόσπασμα από την ομιλία της παρουσίασης του βιβλίου στην ΕΕΛ στις 14 Δεκεμβρίου 2016

Διαβάστηκε 225 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα