ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τετάρτη, 28 Οκτωμβρίου 2020 - 11:05:07π.μ.

banner468x60

28
Μαρτίου

Λένιν Η διάνοια της επανάστασης - Χρήστος Κεφαλής

Ο Λένιν υπήρξε ο κορυφαίος μαρξιστής του 20ού αιώνα. Διάδοχος και συνεχιστής των Μαρξ και Ένγκελς, ανύψωσε το μαρξισμό σε ένα νέο επίπεδο και έγινε ο κύριος καθοδηγητής της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο ιδρυτής της ΕΣΣΔ και της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

leniΟι μελέτες για την ανάπτυξη του καπιταλισμού στη Ρωσία· οι πολεμικές ενάντια στο ναροντνικισμό· η θεωρία για το κόμμα νέου τύπου· η προβληματική της δημοκρατικής αγροτικής επανάστασης του 1905· οι πολεμικές στο φιλελευθερισμό και τον οπορτουνισμό· οι φιλοσοφικές μελέτες· οι εργασίες για το εθνικό ζήτημα· η ρήξη με τη σοβινιστικά μεταλλαγμένη Β΄ Διεθνή· η επιστροφή στη μαρξιστική θεωρία για το κράτος· η εξέγερση του Οκτώβρη· η θεμελίωση της Κομμουνιστικής Διεθνούς· η προβληματική της ΝΕΠ και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης – αυτοί είναι οι βασικοί σταθμοί του έργου του Λένιν, με τη μελέτη των οποίων μπορεί να κατανοηθεί η προσωπικότητα και η συμβολή του.


Στο παρόν βιβλίο ο Χρήστος Κεφαλής ανιχνεύει την ενότητα αλλά και τη διαρκή ανέλιξη και τον εμπλουτισμό της σκέψης του Λένιν σε όλη την ιστορική της διαδρομή. Κριτικάρει τις παραχαράξεις της από την κυρίαρχη ιδεολογία και το σταλινισμό και αναδεικνύει την επικαιρότητά της για το σοσιαλιστικό κίνημα στην εποχή μας.


Ο Χρήστος Κεφαλής γεννήθηκε το 1963. Σπούδασε χημικός στο Χημικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες όπως οι Αυγή, Εποχή, Ελευθεροτυπία, Εφημερίδα των Συντακτών, σε περιοδικά και σε ελληνικούς και ξένους διαδικτυακούς τόπους για πολιτικά και ιδεολογικά θέματα.

 

Είναι διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη. Έχει δημοσιεύσει βιβλία όπως Ο Οκτώβρης και η Εποχή μας (εκδόσεις Τόπος, 2010), Οι Μεγάλοι Φυσικοί Επιστήμονες (εκδόσεις Τόπος, 2015) και Μαρξιστικές Ματιές στον Σύγχρονο Κόσμο (εκδόσεις Τόπος, 2016), καθώς και δυο δοκίμια για τους Τρότσκι και Λούκατς (εκδόσεις Παρασκήνιο), ενώ έχει συμμετάσχει και σε συλλογές. Ασχολήθηκε επίσης με το σκάκι, δυο βιβλία του για το οποίο έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Κέδρος (Σκάκι και Κουλτούρα, 2004 και Σκακιστική Εγκυκλοπαίδεια, 2008).

Διαβάστηκε 183 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα