Εκτύπωση αυτής της σελίδας
15
Φεβρουαρίου

Η ιδιόρρυθμη σχέση μια πλούσιας γυναίκας με το παιδί της, τη δασκάλα που του μαθαίνει πιάνο και έναν άντρα της εργατικής τάξης.

mderatΈνα έγκλημα πάθους ταράζει τη ζωή μιας επαρχιακής πόλης, τη ζωή μιας οικογένειας, μιας γυναίκας, ενός παιδιού, ενός άντρα. Κάτω από αυτή την ταραχή κρύβεται μια ερωτική πάλη αναγνώρισης του Άλλου, μια ανελέητη πάλη επιθυμιών, βλεμμάτων και αποδοχής του εαυτού ως Άλλου. Κι όλα αυτά κατά τον ευφυή τρόπο της Ντιράς: με ελεγχόμενη, με μετρημένη λυρικότητα (moderato cantabile).


«To Moderato Cantabile μπορεί να οριστεί ως η Μαντάμ Μποβαρί ξαναγραμμένη από τον Μπέλα Μπάρτοκ, αλλά πρόκειται, πάνω απ’ όλα, για το καλύτερο βιβλίο της Ντιράς».
Claude Roy, Libération, 1958

 

«Όταν διαβάζει κανείς το Moderato Cantabile σκέφτεται τον Προυστ και τον Μέλβιλ».
Claude Delmont, L'Heure de Paris, 1958

 

«Στο αποπνικτικό σύμπαν του Σάμιουελ Μπέκετ όπως και στο πνιγηρό της Μαργκερίτ Ντιράς η ανθρώπινη προσωπικότητα είναι ο κανένας, αλλά υποφέρει».
Claude Mauriac, Le Figaro, 1958

 

«Αυτή η σύντομη αφήγηση αποκτά για τον αναγνώστη προεκτάσεις μυθιστορήματος-ποταμού».
Dominique Aury, La N.N.R.F., 1958


H Mαργκερίτ Ντιράς [λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μαργκερίτ Ντοναντιέ (Donnadieu), 1914-1996] είχε μια πλούσια δημιουργική ζωή. Έγραψε πάνω από είκοσι μυθιστορήματα (Ο ναύτης του Γιβραλτάρ 1952• Τα μικρά άλογα της Ταρκινίας, 1953• Δέκα και μισή καλοκαίρι βράδυ, 1960• Ο Εραστής 1984, κ.ά.), πάνω από είκοσι θεατρικά έργα (Η αγγλίδα ερωμένη, 1968• India Song, 1973• Savannah Bay, 1982, κ.ά.), πολλά κινηματογραφικά σενάρια, κάποια βασισμένα σε δικά της έργα (Χιροσίμα αγάπη μου, 1960, Ιndia Song, 1973, κ.ά.).

 

Επίσης σκηνοθέτησε η ίδια, ανάμεσα στα 1966 και στα 1985, γύρω στις είκοσι ταινίες. Το έργο της είναι όλο συγκεντρωμένο στην έκδοση των Απάντων του εκδ. οίκου Gallimard (Œuvres complètes, 4 τόμοι, σειρά «Bibliothèque de la Pléiade», 2011-2014). Συμμετείχε στη Γαλλική Αντίσταση, υπήρξε μέλος του κομμουνιστικού κόμματος και συμμετείχε ενεργά στα γεγονότα του Μάη του ’68. Το 1984 κέρδισε το βραβείο Γκονκούρ για το μυθιστόρημά της Ο εραστής.

 

Το Moderato Cantabile (1958) κέρδισε το βραβείο «Prix de Mai» της ίδιας χρονιάς και δυο χρόνια αργότερα γυρίστηκε ταινία από τον σημαντικό Άγγλο σκηνοθέτη Πίτερ Mπρουκ [πρωταγωνιστές: Zαν Mορό και Ζαν-Πολ Mπελμοντό, σενάριο της συγγραφέως και του Zεράρ Zαρλό (Gérard Jarlot)].

Διαβάστηκε 192 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)