Εκτύπωση αυτής της σελίδας
01
Απριλίου

Οδοιπορικό στον Άθω - Αχιλλέας Τσουράκης

Ο Αχιλλέας Τσουράκης γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα και από το 1949 μπήκε στη βιοπάλη, γι' αυτό τελείωσε τις τρεις τελευταίες τάξεις στο Ζ΄ Νυχτερινό Γυμνάσιο Παγκρατίου.

imageΣπούδασε για τρία χρόνια οικονομικές επιστήμες που δεν ολοκλήρωσε γιατί παρακολούθησε δημοσιογραφία και θέατρο αριστούχος. Έπαιξε στο Θέατρο Τέχνης, Πειραματικό, Θέατρο Αθηνών με το Μυράτ για δύο περιόδους και με το Ζωντανό Θέατρο όπου και παίχθηκαν δυο μονόπρακτά του στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ασχολήθηκε με διάφορα επαγγέλματα: σε βιομηχανία παρασκευής ηλεκτρικών ειδών, γκαρσόνι, μικροπωλητής, υπάλληλος στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών και λογιστής. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δούλεψε ως ασφαλιστικός σύμβουλος. Έχει συνεργαστεί με το ραδιόφωνο όπου και διασκεύασε Πλούταρχο, Μωραϊτίδη, Καρκαβίτσα κ.ά. Στην κρατική τηλεόραση το 1973 παρουσιάστηκε σε δεκατρία ημίωρα το ιστορικό θεατρικό του «Οι Πατέρες της Λευτεριάς». Στον «Καλοκαιρίνειο» διαγωνισμό βραβεύτηκε για το έργο του «Τηλέμαχος» και στα «Δημήτρια» για τη «Στάση του Νίκα». Έχει πάρει κρατική διάκριση για το έργο του «Οι Φιλικοί».

 

Έχει εκδώσει πάνω από είκοσι βιβλία με ποίηση, διηγήματα, θέατρο κι έγραψε θεατρική κριτική στα περιοδικά «Σκέψη και Τέχνη» και «Έρευνα». Έχουν δημοσιευθεί τα έργα του: «Η Νουβέλα», Νέα Πορεία, τχ. 179-180 (1970), «Το Παγωτό», Νέα Σύνορα, τχ. 21-22 (1973), «Διπλή Γιορτή», Λωτός, τχ. 1 (1971), «Το Άσυλο», Κούρος (αφιέρωμα), τχ. 28 (1974). Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

 

Με την αφήγηση του  στο οδοιπορικό αυτό ο Αχιλλέας  Τσουράκης  καλύπτει  με γλαφυρό αλλά και ποιητικό λόγο τρία θεωρητικά σκέλη του Άθω, ή  του περιβολιού της  Παναγιάς, όπως χαρακτηριστικά το έχουν βαφτίσει στη μακραίωνή  του Ιστορία. Θεωρητικό, Ιστορικό και γεωλογικό.

 

Το πρώτο σκέλος(θεολογικό) καλύπτει απόλυτα το προσκύνημα γιατί θα το καταστήσει κοινωνό με το βαθύτερο νόημα της  προσήλωσης στα κείμενα  της Ορθόδοξης πίστης, της ευλάβειας και της αέναης προσευχής  που  ως ένα βαθμό τον οδηγεί στην απόλυτη ταύτιση με το θείο.

 

Στο δεύτερο σκέλος(ιστορικό)θα τον φέρει σε άμεση επαφή με την συνέχεια μιας εποχής της ελληνορωμαϊκής (Βυζαντινής)όπου τα κτίσματα(κάστρα, ναοί, μοναστήρια) εξακολουθούν να υπάρχουν ζωντανεύοντάς την, αφήνοντας τον επισκέπτη έκπληκτο μπροστά στη μεγαλοσύνη τους.

 

Στο  τρίτο  σκέλος(γεωλογικό)θα τον φέρει σε επαφή με το θάμβος της Αθωνικής φύσης που απαλλαγμένο από τη βοσκή, θα του αποκαλυφτεί μια μοναδικής ομορφιάς βλάστησης, αλλά και με τα ποικίλα πετρώματα που το καταξιώνουν σαν μια ξεχωριστή πηγή του τόπου μας όμως μένει ανεκμετάλλευτη.

 

Ο Αχιλλέας Τσουράκης, με το οδοιπορικό αυτό και περπατώντας 6-7 ώρες για δέκα πέντε μέρες  κατάφερε να ζωντανέψει με τον καλύτερο τρόπο (και με κίνδυνο της ζωής του) το αγιορείτικο τοπίο.

 

Οι συζητήσεις με τους ιερομόναχους και κυρίως με τον Πατέρα Τιμόθεο κάλυψαν τραγικές ιστορικές, αλλά και ιερές στιγμές παρελθόντος αλλά και συγκαιρινές αποκαλύπτοντας αλήθειες που πλουτίζουν τον αναγνώστη.

 

Γ.Σ

 

Εκδόσεις Λεξίτυπον

Διαβάστηκε 169 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)