ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 5:02:31μ.μ.
27
Ιουλίου

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ" - Λογοτεχνική τιμή στον ήρωα Ντάβαρη

Αφιερωμένο στο μεσογείτη πρωτοκαπετάνιο Γιάννη Ντάβαρη κυκλοφόρησε το νέο τεύχος


του ιστορικού λογοτεχνικού περιοδικού «Αιολικά Γράμματα», που ίδρυσε πριν από 51 χρόνια


ο κορυφαίος γραμματολόγος και παιδαγωγός Γιώργος Βελέτας και διευθύνει ο καταξιωμένος διηγηματογράφος και κριτικός Κώστας Βαλέτας.
Το εξώφυλλο του τεύχους κοσμεί η προσωπογραφία του Γιάννη Ντάβαρη, όπως την απέδωσε η ζωγράφος Αμαλία (Παρασκευοπούλου), που υπογράφει και το σχετικό κείμενο με μιάν ενδιαφέρουσα αναφορά στα ιστορικά-μορφολογικά στοιχεία σύνθεσης του ζωγραφικού έργου.



Με το πολυσέλιδο αυτό αφιέρωμα στο Ντάβαρη συνεχίζεται ο απόηχος των ελληνοαμερικανικών διαδικτυακών εκδηλώσεων προς τιμήν του ήρωα της πολιορκίας της Ακρόπολης, που διοργάνωσαν το Ελληνοαμερικανικό Ίδρυμα Δυτικής Πενσυλβάνια (AHFWP), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος και η Επιτροπή του Ελληνικού Σπουδαστήριου (Greek Nationality Room) του αμερικανικού Πανεπιστημίου Pittsburgh, με τη συμβολή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (A.I.C.L.) και του πολιτιστικού ιστότοπου «Ιδεών Περιπλανήσεις».



Ένα απόσπασμα από το λογοτεχνικό αφιέρωμα, με τη γραφή του ποιητή Ευάγγελου Ανδρέου, μάς δίνει με τρόπο ευσύνοπτο την ηρωϊκή παρουσία του μεσογείτη οπλαρχηγού στον αγώνα:

 

«Στα Μεσόγεια δεν υπήρχει τουρκικό στρατιωτικό σώμα πέρα από ελαφρές φρουρές, πεζούρες και καβαλλαρίες, για την επιτήρηση της «δημόσιας τάξης». Το κέντρο των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν η Εύβοια.


Από τα 1819, ο Γιάννης Ντάβαρης με το «επιβάλλον» του Φιλικού, προεστού πλέον και εκπροσώπου του Λιόπεσι στην αθηναϊκή δημογεροντία, ξεκίνησε τις διεργασίες για την προετοιμασία των Μεσογειτών στον αγώνα της Επανάστασης.


Στα 1821 είχε ήδη στρατολογήσει ικανό σώμα ενόπλων για να συμμετάσχει ως πρωτοκαπετάνιος των χωριών της Αττικής - μαζί με τους οπλαρχηγούς Μελέτη Βασιλείου από τη Χασιά (Φυλή) και Αναγνώστη Κιουρκατιώτη από το Μενίδι (Αχαρνές) - στην απελευθέρωση των Αθηνών τον Απρίλιο του 1821 και στην κατάληψη του Σερπε(ν)τζέ το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.


..........................................................................................................................................................
Από τα τέλη του 1821 τα στρατιωτικά σώματα των Ελλήνων συνεχίζουν να μάχονται για την οριστική κατάληψη της Ακρόπολης. Το σώμα των Μεσογειτών του Γιάννη Ντάβαρη με εξήντα και πλέον παλλικάρια, συμμετέχει πρωταγωνιστικά. Μετά πολύμηνη πολεμική δράση οι έλληνες υπό τον ηρωϊκό ταξίαρχο Παναγή Κτενά, κυριεύουν το κάστρο της Ακρόπολης τον Ιούνιο του 1822.
Ο Ντάβαρης που ήταν τότε εκλεγμένος πεντηκόνταρχος με κεντρική στρατιωτική ευθύνη, συνυπογράφει ως καπετάνιος τα επίσημα γραφτά της συνθηκολόγησης των Τούρκων και της αποχώρησής τους από την Ακρόπολη.


…………………………………………………………………………………………………………………
Στα 1826 η «Επαρχία Αθηνών» τον αναγνωρίζει επίσημο εκλέκτορα των Πληρεξουσίων της στη Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Νέας Επιδαύρου. Ο Γιάννης Ντάβαρης ψηφίζει και υπογράφει το σχετικό «Πληρεξούσιον δια την Εθνικήν Συνέλευσιν» την 17η Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς, ως εκπρόσωπος του ΄΄Ληόπεση, Γηάνης Ταβαρης΄΄».

 

 

 

Σχετικά LINKS


https://pahellenicfoundation.org/2021/page-11/
https://www.youtube.com/watch?v=0F2TJzxZ5wA

 

 

Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης

& Έρευνας του Πολιτισμού του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους στην Ευρώπη

Αναπαύσεως 14 Α΄ - 190 02 Παιανία

Τηλ.: 210.6643854

Fax: 210.6643854

 

 

 

European Art Center

and Institute for Eastern Roman Empire Research Studies in Europe

14 A' , Anapaphseos St. – 190 02 Paeanea

Tel.:+30 210.6643854

Fax: +30 210.6643854

URL: https://euarceblog.wixsite.com/euarce

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

or Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαβάστηκε 136 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα