ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 5:36:52μ.μ.
15
Φεβρουαρίου

Το μπεστ σέλερ, Το δείπνο, του ολλανδού Herman Koch, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, μεταφέρεται για τρίτη φορά στη μεγάλη οθόνη.

herman-kogh-deipnoΜια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά στο Άμστερνταμ δύο παντρεμένα ζευγάρια βγαίνουν για φαγητό σε ένα μοδάτο εστιατόριο. Συζητάνε για διάφορα τετριμμένα ζητήματα, τη δουλειά, τις διακοπές, τις πρόσφατες ταινίες, αλλά όλες αυτές οι αερολογίες είναι μια απόπειρα για να συγκαλύψουν την ένταση που επικρατεί μεταξύ τους.


Οι δεκαπεντάχρονοι γιοι τους έχουν διαπράξει μαζί ένα έγκλημα το οποίο έχει καταγραφεί από κάμερα. Οι εικόνες έχουν μεταδοθεί από την τηλεόραση αλλά τα δυο αγόρια δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη. Ωστόσο η σύλληψή τους επίκειται.


Καθώς το δείπνο φτάνει στη γαστριμαργική του κορύφωση, τα προσωπεία της πολιτισμένης συμπεριφοράς πέφτουν. Τα μαχαίρια βγαίνουν. Ως πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους;


Το Δείπνο του Herman Koch συνιστά αδιαμφισβήτητα διεθνές εκδοτικό φαινόμενο: έχει μεταφραστεί σε 37 γλώσσες, κυκλοφορεί σε 53 χώρες και έχει πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα, κατακτώντας τις κορυφαίες θέσεις στη λίστα των μπεστ σέλερ τωνNew York Times. Η τεράστια επιτυχία του υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει σημαντικούς εκπροσώπους της έβδομης τέχνης. Το 2013 κυκλοφόρησε η ολλανδική μεταφορά του μυθιστορήματος στο σινεμά με τίτλο Het Diner και το 2014 η ιταλικής παραγωγής ταινία Τα δικά μας παιδιά, η οποία απέσπασε σημαντικά βραβεία και προβλήθηκε πέρυσι στις ελληνικές αίθουσες από τη Rosebud21 σε διανομή της Feelgood.

 

Το συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ του ολλανδού συγγραφέα κατακτά πλέον και τα κινηματογραφικά στούντιο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησαν στη Νέα Υόρκη τα γυρίσματα της αμερικάνικης ταινίας, με τους πρωταγωνιστικούς ρόλους να στελεχώνονται από τους καταξιωμένους ηθοποιούς Richard Gere, Steve Coogan, Laura Linney, Rebecca Hall και Chloë Sevigny. Το τεράστιο όνομα της Kate Blanchet είχε μάλιστα ακουστεί στην αρχή για την καρέκλα του σκηνοθέτη και η πολυβραβευμένη ηθοποιός σχεδίαζε να πραγματοποιήσει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με τη συγκεκριμένη ταινία.

 

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία θα υπογράψει τελικά ο Oren Moverman, σεναριογράφος τουThe Messenger με το οποίο έθεσε υποψηφιότητα για Όσκαρ το 2009. Ο Moverman δήλωσε ενθουσιασμένος με το νέο του εγχείρημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το Δείπνο του Herman Koch είναι μια ασυνήθιστα προκλητική βόλτα που ταράσσει τις συνειδήσεις, βάζοντάς τα με καθιερωμένες αξίες του πολιτισμού μας και μεταμορφώνοντάς τες σε ένα περίτεχνο μενού ανθρώπινων παθών και πρωτόγονων φόβων. Με τιμά το ότι καλούμαι να μετατρέψω αυτό το διεθνές φαινόμενο σε αμερικανική ταινία, παρέα με ταλαντούχους καλλιτέχνες και λαμπρούς ηθοποιούς».

 

Το μυθιστόρημα του Koch είναι ένα καθηλωτικό βιβλίο που στοιχειώνει, ανησυχεί και προβληματίζει τον αναγνώστη. Το μαύρο χιούμορ, η υπόρρητη ειρωνεία και η ευφυέστατη αποδόμηση καθιερωμένων ηθικών αξιών έκαναν την εφημερίδα Wall Street Journal να συγκρίνει τον Herman Koch με την Gillian Flynn και να χαρακτηρίσει Το Δείπνο ως «την ευρωπαϊκή απάντηση στο Κορίτσι που εξαφανίστηκε»: αν η νέα κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου προσομοιάζει με την αντίστοιχη του μυθιστορήματος της Flynn, σινεφίλ και βιβλιόφιλοι έχουν πολλά να περιμένουν.

 

Ο Herman Koch (Χέρμαν Κοχ) γεννήθηκε το 1953 και είναι ολλανδός συγγραφέας. Το Δείπνο, το προηγούμενο  μυθιστόρημά του, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 χώρες, έχει πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα (στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ των New York Times στις ΗΠΑ), ενώ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον ιταλό σκηνοθέτη Ιβάνο Ντε Ματέο. Ζει στο Άμστερνταμ.

 

 

πηγή: culturenow.gr

Διαβάστηκε 99 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα