ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 - 2:21:21μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
22
Ιουνίου

ηµιουργικές ασάφειες! Γελοιογραφίες που δηµοσιεύτηκαν στην πολιτική-σατιρική εφηµερίδα Το Ποντίκι και το περιοδικό δρόµου Σχεδία τις νύχτες της κρίσης. Σκίτσα ασπρόµαυρα, σαν τις µέρες που διανύουµε,

SOPOUP DHMIOYRGIKES ASAFEIES PROSKLHSH BOOKPLUSπεριµένουν να αναλάβετε δράση. Πάρτε χρώµατα. Μαρκαδόρους και ξυλοµπογιές. Οπλιστείτε µε χαµόγελο. Στο µαύρο των ηµερών προσθέστε χρώµα. Και όχι µόνο! Tο βιβλίο που κρατάτε, είναι… διαδραστικόν! Το πρώτο… «ιντεράκτιβ» γελοιογραφικό άλµπουµ! Γιατί θα δείτε πως, στο τέλος της δηµιουργικής του ανάγνωσης, θα έχει πλέον αποκτήσει τη δική σας µατιά, το δικό σας χιούµορ και τη δική σας υπογραφή. Θα έχετε χρωµατίσει, θα έχετε γράψει λεζάντες µε τις δικές σας ατάκες, θα έχετε παίξει και σκιτσάρει, θα έχετε –κυριολεκτικά και µεταφορικά– κόψει και ράψει πάνω στη γούνα αρκετών πολιτικών, οι οποίοι πρώτα εκείνοι φρόντισαν να κάψουν τη δική σας.

 

∆ηµιουργική κοπτοραπτική λοιπόν! Με δηµιουργικό... άχτι. Στις σελίδες που ακολουθούν θα βρείτε δύο κοπτικά. Εκείνο της Μέρκελ που κουνάει τα χεράκια και µας γεµίζει µε φόρους και µέτρα, και το άλλο, το σκοτεινό, για τη σηµερινή στάση της Ελλάδας που, όσο κι αν αποτυπώνει το… µακάβριο της περίπτωσής µας, αφήνει περιθώρια για µια... δική µας αντίδραση. Ακόµα θα βρείτε το επι-τραπέζιο «Βγάλε τον Μήνα»! Το νεοελληνικό Survivor, το βιωµατικό παιχνίδι που έτσι κι αλλιώς «παίζετε» κάθε µήνα στις ουρές των τραπεζών… Ωστόσο, εδώ θα έχετε την ευκαιρία να προπονηθείτε και να διασκεδάσετε ταυτόχρονα µε φίλους, µικρούς και µεγάλους ή και ακόµα πιο µεγάλους. Εκείνους τους µεγάλους µε τη µικρή σύνταξη…

 

Τέλος, το άλµπουµ µπορεί να διαβαστεί και ως χιουμοριστικό χρονικό. «Το χρονικό της ελληνικής κρίσης» από την εποχή της δηµιουργικής αµηχανίας ενός πρωθυπουργού στο Καστελόριζο, µέχρι τους σηµερινούς ασαφείς… µηχανισµούς στήριξης. Τα συνοδευτικά σχόλια σε µερικές γελοιογραφίες ρετουσάρουν διακριτικά τις ασάφειες της µνήµης. Στην κατακλείδα του άλµπουµ και αντί επιµέτρου, ο Σταύρος Χριστακόπουλος, διευθυντής σύνταξης της εφηµερίδας Το Ποντίκι, σκιαγραφεί το πολιτικό πλαίσιο των γκρίζων ηµερών που αποτυπώνεται στις σελίδες του. Έτσι, για να έχουµε όλο το κάδρο.

 

Ο Soloúp είναι πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στo Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου/Μυτιλήνη).

 

Σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα Το Ποντίκι και το περιοδικό δρόμου Σχεδία, ενώ στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά (Βαβέλ, Γαλέρα, Βήμα της Κυριακής, Goal news, 6 μέρες, Ως3 κ.ά.). Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει 14 άλμπουμ με γελοιογραφίες και κόμικς του, η μελέτη Τα Ελληνικά Κόμικς (Εκδόσεις Τόπος) βασισμένο στη διδακτορική του διατριβή και το graphic novel Αϊβαλί (εκδόσεις Κέδρος), το οποίο έχει βραβευτεί ως «Καλύτερο κόμικς 2015» και «Καλύτερο Σενάριο» στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς και με το «Coup de Coeur 2016» στο 17ο φεστιβάλ Rendez-vous du Carnet de Voyage στη Γαλλία (Clermont-Ferrand). Έως σήμερα το Αϊβαλί έχει μεταφραστεί στα γαλλικά (Stenikis) και τα τουρκικά (Istos), έχει προσκληθεί για επίσημες παρουσιάσεις σε πολλές πόλεις εκτός Ελλάδας (Ραβένα, Βρυξέλλες, Παρίσι, Κλερμόντ-Φεράν, Κωνσταντινούπολη, Αϊβαλίκ, Οξφόρδη, Κίεβο), ενώ είναι πλέον αντικείμενο πολλών μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών.

  

Γελοιογραφίες και κόμικς του Soloúp έχουν εκτεθεί στο Μουσείο Μπενάκη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε πολλούς άλλους σημαντικούς εκθεσιακούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Το βιβλιοπωλείο, πολυχώρος Βοοks Plus/Art & Coffee και οι εκδόσεις Τόπος

σας προσκαλούν στην παρουσίαση

του γελοιογραφικού άλμπουμ του Soloúp

 

Δημιουργικές ασάφειες

 

Θα μιλήσουν

Διονύσης Ελευθεράτος, συγγραφέας και δημοσιογράφος

Μιχάλης Κουντούρης, σκιτσογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών

Σταύρος Χριστακόπουλος, διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα Το Ποντίκι

και ο δημιουργός του βιβλίου.

 


Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, ώρα 19.30

στον πολυχώρο Βοοks Plus/Art & Coffee

Πανεπιστημίου 37 (τηλ. 210 3222 300, εσωτ. 4)

(ΜΕΤΡΟ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ)

Διαβάστηκε 380 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα