ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 8:14:36π.μ.
21
Δεκεμβρίου

Με επιτυχία παρουσίαστηκε το μυθιστόρημα "Η Σκιά της Αλήθειας" της Κυριακής Γεροζήση στο βιβλιοκαφέ Έναστρον

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Για ποιαν αλήθεια πρόκειται; Ας είναι προϊδεασμένος ο αναγνώστης: το βιβλίο που κρατάει στα χέρια του δεν είναι ένα συνηθισμένο αστυνομικό μυθιστόρημα.

2023702Άλλωστε, ούτε η Κυριακή Γεροζήση είναι μία συνηθισμένη συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας. Ναι, υπάρχει φόνος, φόνοι που πρέπει να διερευνηθούν· και μυστήρια, που πρέπει να εξιχνιασθούν· και εγκληματίες που πρέπει να τιμωρηθούν. Δεν λείπουν οι αστυνόμοι, δεν λείπουν οι ανατροπές – η Σκιά της Αλήθειας έχει όλα τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του κλασικού αστυνομικού «αινίγματος».

 

Ωστόσο, η ουσία της αλλού βρίσκεται. Ας μη βιαστεί λοιπόν ο αναγνώστης να αναζητήσει την κρυφή σχέση που μπορεί να συνδέει έναν πρόσφατο φόνο κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης βιβλίου στην Αθήνα, έναν φόνο επί δικτατορίας σε επαρχιακό εργοστάσιο και ένα φόνο σε πανεπιστήμιο των Παρισίων, μέσα στο καθαρώς «αστυνομικό» πεδίο. Η εμβέλεια της Σκιάς της Αλήθειας είναι πολύ μεγαλύτερη.

 

Ας σκεφτεί καλύτερα όλες αυτές τις φαινομενικώς ασύνδετες μεταξύ τους υποθέσεις (και όσες άλλες συναντήσει στο βιβλίο) σαν μία σειρά πειραμάτων της συγγραφέως – η οποία, μη λησμονούμε, προέρχεται από τον χώρο των Θετικών Επιστημών – που κατατείνουν στην απόδειξη μιας θέσης, ή σαν έναν ενδελεχή επαγωγικό συλλογισμό που οδηγεί σε ένα γενικό συμπέρασμα μέσω της εξέτασης πολλών επιμέρους περιπτώσεων, στην αποκάλυψη του Αγνώστου μέσω της παρατήρησης του Γνωστού.

 

Με δυο λόγια, το βιβλίο της Κυριακής Γεροζήση καταφέρνει να μας κάνει να σηκώσουμε τα μάτια μας από τη Σκιά και να κοιτάξουμε κατάματα την Αλήθεια, η οποία την προκαλεί, και μας διαφεύγει παρότι προφανής – ή, ίσως, ακριβώς γι’ αυτό.


                    
Νεοκλής Γαλανόπουλος
Δικηγόρος, συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων
Μέλος της Ελληνικής Λέσχης  Αστυνομικής Λογοτεχίας (ΕΛΣΑΛ).

Διαβάστηκε 222 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα