Εκτύπωση αυτής της σελίδας
21
Σεπτεμβρίου

Παρουσίαση του βιβλίου "Της Κύπρου η παράδοση στον τόπο τζιαι στα ξένα" του Λάμπρου Σαββάκη

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 20:00, θα παρουσιαστεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, το δίγλωσσο βιβλίο του Σαββάκη Λάμπρου Της Κύπρου η παράδοση στον τόπο τζιαι στα ξένα.

savΣε αυτό το σημαντικό βιβλίο μουσικής, που καταγράφει τα καλύτερα κυπριακά τραγούδια και χορούς, συμπεριλαμβάνονται έντεκα ψηφιακοί δίσκοι που αποδίδουν όλες τις παρτιτούρες του τόμου, ούτως ώστε, μουσικοί απανταχού, όχι μόνο να μπορούν να διαβάζουν και να εκτελούν κάθε μελωδία, αλλά να είναι σε θέση μέσω των ψηφιακών δίσκων, να ακούσουν κάθε τραγούδι και χορό, βιώνοντας το ορθό αίσθημα, χρώμα και προφορά του κάθε μουσικού κομματιού.


Χαιρετισμό θα απευθύνει ο επιμελητής του βιβλίου κ. Κώστας Κιούσης. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο κ. Κώστας Κατσώνης φιλόλογος, συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Παύλος Μιχαηλάς, χοροδιδάσκαλος.


Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Χρήστο Σίκκη, Κυριάκο Μαππούρα, Κωνσταντίνα Ξενοφώντος και Μιράντα Θεοδώρου στο τραγούδι.


Συμμετέχουν: Σαββάκης Λάμπρου, βιολί, Στάθης Κουκουλάρης, βιολί, Χαράλαμπος Παντελή, λαούτο, Στέλιος Κατσιάνης, λαούτο, Κωνσταντίνα Ξενοφώντος, κρουστά
Μανώλης Καρπάθιος, κανονάκι.

 

Ο Σαββάκης Λάμπρου γεννήθηκε στην Αραδίππου της επαρχίας Λάρνακας το 1947.  Από μικρό παιδί επέδειξε κλίση προς τη μουσική και ιδιαίτερα προς το βιολί. Γι΄ αυτή του την αγάπη, σε ηλικία έντεκα χρόνων, άρχισε μαθήματα βιολιού στο Εθνικό Ωδείο Ελλάδος, που λειτουργούσε στη Λάρνακα. Μελοποίησε στίχους του επικολυρικού ποιήματος «9η Ιουλίου», του εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, όπως και των Κυπρίων ποιητών, Χαμπή Αχνιώτη, Αντρέα Μαππούρα, Δημήτρη Τζιαμπάζη, Αντρέα Κουμανταρή, Δημήτρη Λευτέρη, Αίγλης Συμεού, Μιχάλη Χατζημιχαήλ, καθώς και δικά του ποιήματα. Για τον Σαββάκη Λάμπρου, η κυπριακή παραδοσιακή μουσική φαντάζει σαν μια μεγάλη Θεά, την οποία ο ίδιος υπηρετεί με  σεβασμό και αγάπη. Εξακολουθεί να παίζει βιολί σε γάμους και σε πολλές παραδοσιακές γιορτές, πάντοτε προβάλλοντας και προάγοντας, τη δική του τεχνοτροπία στην κυπριακή μουσική. Στον ελεύθερό του χρόνο, ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

 

Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας

Σπίτι της Κύπρου

Ξενοφώντος 2Α

105 57 Αθήνα

Τ. 210 3734934

F. 210 3734904

E. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://spititiskyprou.gr

Διαβάστηκε 177 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)