Εκτύπωση αυτής της σελίδας
28
Μαρτίου

Παρουσίαση του βιβλίου "Βερονάλ", του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Ένα χρησιμοποιημένο φιαλίδιο του βαρβιτουρικού σκευάσματος Βερονάλ βρέθηκε ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Συκουτρή την ημέρα του θανάτου του.

takis veronalΠαρά ταύτα ο ιατροδικαστής διέγνωσε ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή, εκδοχή που υιοθετήθηκε και από τις εφημερίδες. Στην Ελλάδα του 1937 κανείς δεν τολμούσε να ομολογήσει πως ένα δημόσιο πρόσωπο αυτοκτόνησε. Και ο Ιωάννης Συκουτρής ήταν δημόσιο πρόσωπο. Αν και μόλις τριάντα έξι ετών είχε ήδη αναγνωρισθεί ως ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της κλασικής αρχαιότητας όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο. Πάλεψε να βγάλει την κλασική σκέψη από τα εργαστήρια ανατομίας όπου την είχε εγκλωβίσει η τυπολατρία των φιλολόγων. Οραματιστής της αναβίωσης των κλασικών γραμμάτων με στόχο μια σύγχρονη πολιτισμική αναγέννηση προκαλούσε τρόμο στον απολιθωμένο πανεπιστημιακό μικρόκοσμο της Αθήνας.

 

Το παρόν αφήγημα, μείγμα ιστορίας και μυθοπλασίας, διερευνά την πορεία του προς τον θάνατο, πέρα από τους αστικούς μύθους που συνοδεύουν την υστεροφημία του.

 

Με αφορμή το βιβλίο, ο συγγραφέας θα μιλήσει για την αυτοκτονία του Ιωάννη Συκουτρή που συντάραξε την πνευματική ζωή της χώρας την περίοδο του μεσοπολέμου, αλλά και για τη σημασία και την αξία της κλασικής παιδείας.


Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.


Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Ευριπίδης στην Κηφισιά (Κηφισίας 310)

 

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016, 19.00

Διαβάστηκε 57 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)