ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 9:25:52μ.μ.
21
Δεκεμβρίου

Παρουσιάστηκε το βιβλίο "Το σάλπισμα των ψυχών" της Μίνας Μπουλέκου

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Στην κατάμεστη αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 έλαβε χώρα η παρουσίαση του βιβλίου "Το σάλπισμα των ψυχών" της κυρίας Μίνας Μπουλέκου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, Λογοτέχνης και Κριτικός Λογοτεχνίας, κύριος Κώστας Καρούσος καθώς και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρήνειας Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: " Η ποιητική αυτή συλλογή έχει έναν εξόχως θρησκευτικόν χαρακτήραν και γλώσσα αποτελώσαν δείγμα της ευλάβειας και του πνευματικού πλούτου της ποιήτριας".

ACATO8

 

Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών κύριος Κώστας Καρούσος

 

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Αρχιμανδρίτης Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως , Υποψήφιος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής Αθηνών π. Ιάκωβος Κανάκης, ο οποίος επισήμανε 

"Η ἀξιότιμη κυρία Μίνα Μπουλέκου εἶναι πασιφανές ὅτι μελέτησε τούς Ψαλμούς καί «ταυτίστηκε» μέ τούς συντάκτες τῶν κειμένων. Ἡ προσωπική της διαδρομή, ἡ ζωή της, ὅπως καί ὅλων τῶν ἀνθρώπων, ἀποτελεῖ ἕνα συναξάρι. Εἶναι συναξάρι γιατί κάθε ἄνθρωπος ἔχει μοναδική καί ἰδιαίτερη ἀξία στά μάτια τοῦ Θεοῦ, ἀλλά καί τῶν ἀνθρώπων πού τούς συναναστρέφονται. Κάθε ζωή ἀποτελεῖ ἕνα συναξάρι. Κάποια στιγμή στήν ζωή του νιώθει ὅτι θέλει κάτι νά πεῖ καί νά μοιραστεῖ μέ τούς γνωστούς του ἀλλά καί τίς ἐπόμενες γενεές. Ἄλλες φορές συγγράφει γιατί συμβαίνει στό γραπτό λόγο νά ἐκφράζεται πιό ἄνετα, πιό ἐλεύθερα. Ὄντως, στόν προφορικό λόγο δέν μπορεῖς νά ἐκφράσεις ὅτι πραγματικά θέλεις νά πεῖς. Ἔλεγε κάπου ὁ πρόσφατα ἀνακηρυγμένος ἅγιος Πορφύριος ὅτι ὁ ἄνθρωπος πού ἀγαπάει τόν Θεό γίνεται ποιητής. Ὅλα τά βλέπει μέσα ἀπό τήν ἀγαθότητα τῆς καρδιᾶς του. Γιά ὅλα ἔχει κάτι καλό νά πεῖ καί ὅλα τά βλέπει καλά, ἀπό μιά θετική πλευρά χωρίς νά πετάει στά σύννεφα. Ἡ κυρία Μπουλέκου νομίζω ὅτι ἔζησε τά παραπάνω".

ACATO2

Στη συνέχεια, η δεύτερη ομιλήτρια κυρία Έλενα Καραγιάννη, Φιλόλογος-Συγγραφέας και Γεν. Γραμματέας του Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος (ΕΠΟΚ), ανέλυσε την φιλολογική αξία των Θρησκευτικών ύμνων και τόνισε: " Είναι ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τα προσωπικά βιώματα της συγγραφέως, το θάνατο του προσφιλούς της πατέρα , στον οποίον και είναι αφιερωμένο. Ο πόνος γίνεται θερμή προσευχή που αναπέμπεται προς τον ουράνιο Πατέρα από τα κατάβαθα της ψυχής της. Προσεγγίζει με πίστη και ευλάβεια το μέγα μυστήριο του θανάτου. Εναποθέτει τις ελπίδες της, στην ανάσταση των νεκρών, υπέρβαση που καλείται να αποδεχτεί κάθε χριστιανός, που πιστεύει στη Σταυρική θυσία και την Ανάσταση του Χριστού.

Οι προσευχές καταγράφονται με ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο έχοντας η κάθε μία ένα γράμμα της αλφαβήτου από το Α ως το Ω . Ένα σύμβολο που μας παραπέμπει στον ίδιο το Χριστό ως Αρχή και το Τέλος του κόσμου και της ζωής. Άποψη που ενισχύεται λογοτεχνικά, με τη χρήση του κυκλικού σχήματος".

ACATO6

 

Η ποιήτρια κυρία Μίνα Μπουλέκου

 

Απαγγελίες των ύμνων έκανε η συγγραφέας καθώς και η κυρία Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου, Μουσικός-Υψίφωνος-Συγγραφέας και Αγιογράφος.

Οι παρευρισκόμενοι ταξίδεψαν μουσικά με βυζαντινούς ύμνους που ακούστηκαν από τον Υμνωδό κύριο Βασίλη Διαμαντή. Στο πιάνο τον συνόδευσε η κυρία Ελένη Μπελιμπασάκη, Καθηγήτρια Πιάνου και Μουσικοσυνθέτης.

Τον συντονισμό της παρουσίασης ανέλαβε επάξια η κυρία Τζούλια Πουλημενάκου, Ποιήτρια και Ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

ACATO5

 

Στην εκδήλωση από πλευράς επισήμων παρέστησαν
Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου
Ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΛ Νίκος Ταβουλάρης
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κυπρίων Ελλάδος Ηρακλής Ζαχαριάδης και πλήθος άλλων λογοτεχνών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρή δεξίωση όπου η συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα του βίβλίου της.

ACATO7

 

ACATO1

ACATO4

Διαβάστηκε 355 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα