Εκτύπωση αυτής της σελίδας
13
Απριλίου

Take the money & run - Μία παρουσίαση βιβλίου τελείως διαφορετική από τις άλλες

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Στον πολυχώρο Αίτιον στις 9/4/2016 έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Take the money & run» της Φωτεινής Μαστρογιάννη, εκδόσεις Αρναούτη. Το βιβλίο, μέσα από τα άρθρα και τις συνεντεύξεις της Φωτεινής Μαστρογιάννη, αποτελεί ένα σύντομο χρονικό της κρίσης.

fwteini parousΗ παρουσίαση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και υπήρξαν ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις στη συζήτηση που ακολούθησε.

 

Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, πρ. πρύτανης Παν. Μακεδονίας :


“Η περίοδος  που βιώνουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ταυτόχρονα πολύ οδυνηρή. Στα χρόνια που έρχονται είναι βέβαιο ότι  θα επιχειρηθεί μια  σφαιρική και σε βάθος ανάλυση, για τις συνθήκες, ελληνικές,  ευρωπαϊκές και παγκόσμιες,  τα γεγονότα και τα πρόσωπα, που  επικράτησαν στο διάστημα αυτό, καθώς και  το ρόλο που διαδραμάτισε το καθένα από αυτά. Όλοι αυτοί που δίνουν συνέντευξη στη Φωτεινή, αφήνουν ανεξίτηλα αποτυπώματα για όλα αυτά, που προσδιορίζουν το τωρινό ελληνικό δράμα, αλλά και για όλα, όπως θέλω να ελπίζω, που θα αποτελέσουν την αυριανή αναγέννηση της χώρας μας.  Και τα αποτυπώματα αυτά είναι γνήσια, έχουν σχηματιστεί χωρίς την επιδίωξη οφέλους ή συμφερόντων, και για αυτό αποτελούν πολύτιμα ιστορικά ντοκουμέντα, που ασφαλώς θα ενδιαφέρουν αυτούς που θα ασχοληθούν με τα κοινά τα επόμενα χρόνια.

 

Όταν, κάποιος δέχεται  να  παρουσιάσει ένα βιβλίο είναι δεδομένο ότι θα  πρέπει να τελειώσει τονίζοντας ότι είναι ένα σπουδαίο βιβλίο, που δεν πρέπει να λείπει από καμία  βιβλιοθήκη. Εγώ, όμως, θα επιλέξω να τελειώσω λέγοντας ότι ελπίζω να σας έπεισα ότι το βιβλίο της Φωτεινής Μαστρογιάννη είναι, πράγματι, σπουδαίο”.

 

Χρήστος Λυντέρης – δικηγόρος, διδάκτωρ Νομικής, μέλος της Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή: «Με την μεταπολίτευση εγκαθιδρύθηκε ένα σύστημα διάτρητο, το οποίο χαρακτηρίζεται από την απόλυτη ανυπαρξία θεσμών ελέγχου όσων διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα. Η ανυπαρξία αυτή επέτρεψε την κατασπατάληση και καταλήστευση του δημοσίου χρήματος και οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία. Κατόπιν το πρόβλημα μετεξελίχθηκε σε πολιτικό και δημοσιονομικό. Τώρα που η χώρα βιώνει διπλή καταιγίδα (μνημονιακή και γεωπολιτική), η θεσμική ένδεια απειλεί να την οδηγήσει ακόμη και σε εθνική καταστροφή. Για να αποτραπεί η καταστροφή είναι ανάγκη να δημιουργηθεί εντός της κοινωνίας μία κρίσιμη μάζα, η οποία θα αναζητήσει τα αληθή αίτια της κρίσης προτάσσοντας την ανάγκη ριζικών θεσμικών αλλαγών. Προς αυτή την κατεύθυνση η Φωτεινή Μαστρογιάννη μέσα από το βιβλίο και την εκπομπή της προσφέρει πεδίο διαλόγου υψηλού επιπέδου».

 

Μαρία Χωριανοπούλου, ειδική σε θέματα επικοινωνίας, δημιουργός και διαχειρίστρια ithesis.gr : «Οι προσκεκλημένοι στην εκπομπή της Φωτεινής Μαστρογιάννη συνδέονται μεταξύ τους με ένα κοινό σημείο.Στην τραγικά δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, δεν υπάρχουν πια κόμματα, διακρίσεις σε αριστερός, κεντρώος, δεξιός.


Ένα και μόνο δίλημμα τίθεται αμείλικτα ενώπιον μας: Τι επιζητούμε;  Παγκοσμιοποίηση ή διατήρηση της εθνικής ταυτότητας; Να μετατραπούμε επίσημα σε επαρχία της Ε.Ε. και των δανειστών και να γίνουμε κιμάς στη μηχανή της παγκοσμιοποίησης ή να διατηρήσουμε το έθνος-κράτος, τη γλώσσα, την παράδοση, την ιστορία, τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας;”

 

Νίκος Ιγγλέσης, οικονομολόγος – δημοσιογράφος, συγγραφέας του βιβλίου GREXIT: «η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη αποικία. Οι δανειστές έχουν δέσει τη χώρα μας με τις χοντρές αλυσίδες  του χρέους και την έχουν ρίξει στο κελί μιας φυλακής υψίστης ασφαλείας - στη φυλακή του ευρώ.


Απαραίτητη  προϋπόθεση για την απαλλαγή από τα Μνημόνια της καταστροφής, την οικονομική ανάπτυξη και την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη και η κυκλοφορία εθνικού νομίσματος, η αποκατάσταση, δηλαδή, της εθνικής κυριαρχίας».

 

Ο Μιχάλης Στυλιανού, διευθυντής επί δικτατορίας της ελληνικής εκπομπής  της Γαλλικής Ραδιοφωνίας στη σύντομη παρέμβασή του, συνεχάρη θερμά τη συγγραφέα για την εκπομπή της και για το βιβλίο με το οποίο πέτυχε να διασώσει και να καταστήσει ευρύτερα προσιτή τη συλλογική πατριωτική πνευματική και παιδαγωγική συγκομιδή του προσωπικού της αγώνα.


Για την  γενική διαπίστωση  της αθεράπευτης παθολογικής προσήλωσης της πλειοψηφίας του πληθυσμού στο φετίχ του Ευρώ, η οποία παραλύει κάθε αποφασιστική , ανατρεπτική αντίσταση στο καθεστώς της υποδούλωσης, της λεηλασίας και του αφανισμού τους έθνους , ο κ. Στυλιανού είπε ότι ο μόνος τρόπος αφύπνισης όποιων υπολειμμάτων εθνικού σθένους  και εξαγωγής του κόσμου από τον υπνωτιστικό λήθαργο, είναι το σφυροκόπημα των εγκεφάλων με την  ΑΛΗΘΕΙΑ  ότι η μοιρολατρική καρτερία τον σύρει από την συνεχώς επαυξανόμενη εξαθλίωση στον βέβαιο, αναπόδραστο εθνικό θάνατο. Ότι μόνο η βίαια αφύπνιση του ενστίκτου της επιβίωσης μπορεί να  κινήσει διεργασίες σωστικές.
Στην γενική διάγνωση της ομήγυρης ότι φράγμα επικοινωνίας, ελεγχόμενο από τη διαπλοκή ξένων  αρπακτικών και εντοπίων παρακεντέδων τους, εμποδίζει την εμπέδωση του αφυπνιστικού μηνύματος, ο παρεμβαίνων είπε ότι δεν πρέπει να υποτιμώνται οι δυνατότητες που αποκάλυψε το διαδίκτυο και με το κίνημα «κατάληψη της Γουώλ Στρήτ», που σάρωσε τις ΗΠΑ και με το εξελισσόμενο στη Γαλλία κίνημα «Nuit Debout», εναντίον των αντεργατικών νομοσχεδίων του Ολάντ.

 

Την παρουσίαση και την συζήτηση που ακολούθησε, μπορείτε να παρακολουθήσετε στους παρακάτω συνδέσμους.

 

 

Μέρος 1ο

 


Μέρος 2ο

 


Μέρος 3ο

embed video plugin powered by Union Development
Διαβάστηκε 197 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)