ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 8:56:01π.μ.
06
Μαΐου

Αιγαίο - Διήγημα της Γιώτας Γαρυφάλη

Κατηγορία Πεζογραφία

Ένα παράθυρο ανοίγει στην καρδιά του Αιγαίου. Η θέα μαγευτική! Καλοκαίρι! Το γαλάζιο της θάλασσας σμίγει με το γαλάζιο του ουρανού. Τα άσπρα σπιτάκια των νησιών μας λούζονται από το φως του μεσημεριάτικου ήλιου. Η θάλασσα λικνίζεται νωχελικά και τα κύματα γλείφουν τη ζεστή αμμουδιά.

panagiwta garufaliΚάτι κινείται πέρα μακριά! Ένα καράβι ταξιδεύει. Πάνω του κουβαλά λογής λογής ταξιδιώτες. Στις βαλίτσες τους μεταφέρουν τα όνειρά τους, τις επιθυμίες, τις έννοιες, τα προβλήματά τους. Η αιώνια αναζήτηση του καινούριου, η γοητεία του αγνώστου, ο Οδυσσέας που κρύβουν μέσα τους, η απεραντοσύνη που ανοίγεται μπροστά τους, καθώς από τον ψηλότερο βράχο του νησιού τους αγναντεύουν το πέλαγος, προετοίμασαν αυτό το ταξίδι.

 

Μέσα τους θεριεύει η ελπίδα ότι ανεβαίνοντας στο καράβι αυτό, όλα τους τα όνειρα θα γίνουν πραγματικότητα. Και η ελπίδα τους γίνεται καπετάνιος, χαράζει τη ρότα του καραβιού και υπόσχεται πως θα οδηγήσεις τον κάθε ταξιδιώτη στη δική του Ιθάκη.

 

Ένα παράθυρο ανοίγει στην καρδιά του Αιγαίου. Χειμώνας! Αστραπές και βροντές σκίζουν το μαύρο ουρανό. Ο άνεμος λυσσομανά και τα κύματα αγριεμένα σαρώνουν τις ακτές. Ψυχή δε φαίνεται πουθενά. Πάνω από τα μικρά νησιά θαρρείς πως όλα τα στοιχεία της φύσης παλεύουν ποιο θα επικρατήσει!

 

Κάτι κινείται πέρα μακριά. Μια μικρή βάρκα παλεύει να κρατηθεί στην επιφάνεια της θάλασσας. Αγωνίζεται ενάντια στη δύναμη των κυμάτων που τη χτυπούν απ’ όλες τις μεριές και λες πως από στιγμή σε στιγμή θα την καταπιούν.

 

Πάνω της κουβαλά λίγες βασανισμένες ψυχές. Δεν έχουν βαλίτσες. Τα υπάρχοντά τους όλα είναι μόνο ένας μπόγος. Όλη τους η περιουσία είναι συγκεντρωμένη…στα μάτια τους. Τρόμος, φόβος, εικόνες φρίκης, αγωνία για το αύριο είναι κρυμμένα σε μια και μόνη ματιά.

 

Μέσα στη νύχτα παλεύουν με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Σε κάθε κύμα, που αγριεμένο ορθώνεται μπροστά τους βάζουν ασπίδα την επιμονή τους, τη θέλησή τους για ζωή και βγαίνουν νικητές. Μέσα στη νύχτα παλεύουν με τη φουρτουνιασμένη τους ζωή. Την ώρα που η απελπισία κυριεύει την ψυχή τους, την ίδια στιγμή από τα βάθη αυτής της απελπισμένης τους ψυχής αντλούν κουράγιο, υπομονή κι ελπίδα ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στη στεριά.

 

Κάποτε το άγνωστο καλούσε τον άνθρωπο σαν το μαγευτικό τραγούδι των Σειρήνων. Κάποτε η μαγεία της αναζήτησης γινόταν ο οδηγός στα ταξίδια του και τον οδηγούσε σε νέες πατρίδες, σε στεριές μαγικές.

 

Τώρα ο κίνδυνος, η απόγνωση, η απελπισία οδηγεί τη βάρκα των ανθρώπων αυτών, που η μοίρα τους στέρησε τα σπίτια τους, τν πατρίδα τους, τη ζωή τους. Κι όμως! Εκεί, που φαίνεται πως έχουν χάσει τα πάντα, εκεί φωτίζει ένα μικρό, αδύναμο φως. Σαν φλόγα καντηλιού σκορπίζει τα σκοτάδια και όλο δυναμώνει! Μέσα στη νύχτα η αδύναμη φλόγα γίνεται φωτιά που ζεσταίνει την ψυχή τους και τη γεμίζει ελπίδα. Ελπίδα ότι στο τέλος του ταξιδιού θα τελειώσουν και τα βάσανά τους. Ελπίδα ότι σε λίγο η νύχτα θα χαθεί και θα ξημερώσει και γι’ αυτούς μια καινούρια μέρα.

 

Μακάρι η ελπίδα τους να γίνει σανίδα σωτηρίας που θα τους οδηγήσει σ’ ένα ασφαλές καταφύγιο. Μακάρι η δική τους θέληση, οι προσδοκίες τους για μια καλύτερη ζωή, να ενωθούν με τις δικές μας ευχές και να γίνουν ο φάρος που θα τους δείξει το δικό τους απάνεμο λιμάνι, τη δική τους Γη της Επαγγελίας!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιώτα Γαρυφάλη

Εκπαιδευτικός

Διαβάστηκε 396 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα