ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 - 7:19:25π.μ.

banner468x60

10
Φεβρουαρίου

CARL SPITTELER - KNUT HAMSUN του Σωτήρη Ε. Γυφτάκη

Κατηγορία Πεζογραφία

CARL SPITTELER

O Κάρολος Σπίτελερ, υπήρξε από τους μεγαλύτερους Ελβετούς της γερμανόφωνης περιοχής της Ελβετίας, αφού άλλωστε και όλο του το έργο έγραψε στη γερμανική γλώσσα.


Γεννήθηκε στις 24.4. 1845 στη  Liestal της Βασιλείας . Γιος υψηλό-βαθμου κρατικού υπαλλήλου της χώρας του έλαβε πολύ καλή μόρφωση. Σπούδασε νομικά στη Ζυρίχη και στη συνέχεια θεολογία  στο ίδιο πανεπιστήμιο και κατόπιν μετέβη στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης για να  επανέλθει πάλι στην Ελβετία και να περατώσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας.


Από  το 1871 ως το 1879 εργάστηκε ως οικοδιδάσκαλος στη Ρωσία, στην τότε Πετρούπολη και  λίγο αργότερα στη Φιλανδία. Επέστρεψε στην πατρίδα του και συνεργάστηκε  με περιοδικά κι εφημερίδες στη Ζυρίχη και στη Βασιλεία. Από το 1892 έζησε ως ελεύθερος συγγραφέας στη Λουκέρνη.
      

Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1881 με το «Προμηθέας και Επιμηθέας», το οποίο έκδωσε με το ψευδώνυμο Καρλ Φέλιξ Τένδεμ. Η αρχαιογνωσία του θα καταστεί το εφαλτήριο σχεδόν όλου  του έργου. Επηρεασμένος βαθιά από το πεσιμιστικές ιδέες του Αρθούρου Σοπενχάουερ, αλλά και την προγονολατρεία του Φρειδερίκου Νίτσε θα εμβαθύνει στο πνεύμα των μύθων και των θρύλων κι από κει  θα ανασύρει τα θέματά του, τους ήρωές του.


Ακολουθώντας το πνεύμα του φιλελληνισμού εντρυφά στην αρχαία ελληνική μυθολογία, αλλά και στο κλασικό πολιτισμό. Το έργο του άλλωστε με το οποίο κέρδισε την υψηλή διάκριση παίρνοντας το βραβείο Νόμπελ, είναι κι από τον τίτλο του ενδεικτικό, το πόσο βαθιά είχε ενστερνιστεί το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Πρόκειται για την «Ο λ υ μ π ι α κ ή   Ά ν ο ι ξ η», ένα σπουδαίο έπος γραμμένο σε ιαμβικούς εξάμετρους. Το έργο του Σπίτελερ, κύρια  έμμετρα έπη και μπαλάντες, καλύπτει  πάνω από δέκα τόμους. 

 

Το τελευταίο του έργο είναι η ανάπλαση, η αναμόρφωση, θα έλεγα καλύτερα του πρώτου του έργου «Προμηθέας και Επιμηθέα», σε «Προμηθέας ο Πάσχων», που έκδωσε το 1915.


Η Σουηδική Ακαδημία του απένειμε το 1919 το βραβείο Νόμπελ.


Είναι άλλωστε κι ο μοναδικός ως σήμερα Ελβετός  που έχει πάρει  Νόμπελ λογοτεχνίας. Ο Καρλ Σπίτελερ πέθανε παραμονές Χριστουγέννων  1924.

 

   

                  

ΡΟΔΑΥΓΗ
Όταν οι δροσοστάλες από τα νέφη πέφτουν
 Και σπινθηρίζει ο κάμπος
Και η πρωινή λάμψη των αστεριών έσπεροι
Στη θλιμμένη γη  φτάνει η ευλογία

 

Και τρία φυλλαράκια στο στήθος απ΄ την τριανταφυλλιά
Και το ανάερο σούρισμα των κυμάτων από τα σπαρτά
Απανωτά στα άσπρα σου χέρια βρίσκουν το δρόμο τους
Κι ο ουρανός ανοίγει να δεχτεί τις προσμονές.
Και τότε: «Αέρηδες», ελάτε στις μπούκλες να χορέψετε!
Όλη η ζωή να  νιώσει ρίγος και να αστράψει
Η Ρίζα να γευτεί τη δόξα
Και η τόλμη  πρέπει να βρει τη δικαίωσή της..

 

Τρέχουν, τρέχουν ομαδικά ορμάνε
Και τα τριαντάφυλλα αρπάζουν
Και ως λάφυρα μακριάθε τα τραβάνε
Και η λάμψη του πρωινού τις δροσοσταλίδες  απαλονεύει

 

Χάνουν τη ρίζα, το κορμό τα φύλλα
Μπας και δεν αντέξουν κάποιοι;
Τότε  στο μουχλιασμένο απ το καιρό πια , άψυχο ξύλο
Τη δύναμη της νιότης στους χυμούς θα εμφυσήσουν.

 

Τότε η αυγούλα σηκώνει  αράθυμα το χέρι
κι όλο τον κάμπο ευλογεί(Αυτό που διάβηκε, πάει πια  να χαθεί
και ζωντανοί θα μείνουν εκείνοι  που ελπίζουν
κι ο οκνός  ας πέσει τι ο θεός
μόνο τα θαρραλέα πνεύματα  γνωρίζει κι ανταμείβει.

                  
 

 


 KNUT HAMSUN

 

Ο μεγάλος Νορβηγός μυθιστοριογράφος και ποιητής Κνουτ Χάμσουν γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1859  στο Lom  της Νορβηγίας. Τα παιδικά του χρόνια υπήρξαν φτωχά και στερημένα και η νεότητά του  πέρασε  σκληρές δοκιμασίες. Προσπάθησε να επιβιώσει μετερχόμενος πολλά και ποικίλα επαγγέλματα.


Μαθήτευσε αρχικά σε μια σχολή υποδηματοποιών, περιπλανώμενος μικροπωλητής στη συνέχεια και οδοκαθαριστής μετά, ώσπου θα να καταλήξει περιφερόμενος δάσκαλος, αυτοδίδακτος και εμπορικός υπάλληλος. Η μια δυσκολία  έφερνε την επόμενη κι όλα αυτά θα του χρησιμεύσουν αργότερα για βασικά στοιχεία του έργου του. Στα 18 του χρόνια θα τυπώσει το πρώτο του βιβλίο. Είναι το «Αινιγματικός», που θα περάσει απαρατήρητο σχεδόν.


Εικοσάχρονος να αναζητήσει τη τύχη του στην Αμερική, όπου για κάμποσα χρόνια θα εργαστεί σε αγροτικές εργασίες στη Βόρεια Ντακότα. Θα  γυρίσει στην πατρίδα για να ξαναφύγει μετά από δυο χρόνια πάλι για την Αμερική. Κι αυτή τη φορά δε θα  μπορέσει να μείνει για πολύ εκεί. Γυρνώντας στη  χώρα του, σχεδόν τριαντάχρονος πια  θα εκδώσει το δεύτερο βιβλίο του, που θα τον κάνει πια γνωστό. Πρόκειται για το εξαίρετο μυθιστόρημά του «Πείνα».


Θα ακολουθήσουν  τα έργα του, «Τα Μυστήρια», η «Νέα Γη», ο «Παν», και η «Βικτόρια». Σχεδόν όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά των νεανικών του αδιάλειπτων περιπλανήσεων. Έχει πια καθιερωθεί στη χώρα του ως συγγραφέας, ενώ έργα του μεταφράζονται στα γερμανικά κι αγγλικά.


Από τα  γνωστότερα έργα του είναι η «Ρόζα», «Ευλογίες της Γης», «Βενόνι» «Παιδιά  του χρόνου».


Από τα γνωστότερα θεατρικά του είναι το «Τον πήρε ο Διάβολος..», που γνώρισε διεθνή επιτυχία.


Το 1920 θα του απονεμηθεί από τη Σουηδική Ακαδημία το Βραβείο Νόμπελ για το έργο του «Ευλογίες της Γης». Πέθανε σε βαθιά γεράματα το 1952.

       

 

        

ΤΙ  ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ …. ;

Αιθέρια  μια  μέθη, ένας σταυρός μια τρελή απάτη
Ο θε μου το μέγιστο του κόσμου θαύμα:
Ένα χαμόγελο, που σαν ηδύποτο  έχει σταλθεί
Και της χαράς μεθύσι με δάκρυα  ποτισμένο.

 

Μια πνοή, ένας σταυρός,για μια επιθυμία αινιγματική;
Τα αφτιά μου είναι κλειστά  στου κόσμου τη μωρία
Τα μάτια μου ανοίγουν  και γλαρώνουν και μέσα τους
Στροβιλίζονται  μόν  ηδονή και δάκρια αντάμα     

 

 

 

 

 

 

 

Σωτήρης Ε. Γυφτάκης
Συγγραφέας
Από το βιβλίο "ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ"

Διαβάστηκε 87 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»