ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 4:20:49π.μ.
24
Μαρτίου

"Eστία ελληνικού πολιτισμού στην Άπω Ανατολή" του Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη

Κατηγορία Πεζογραφία

Η πίστη-οποιαδήποτε- πρέπει να γίνεται ενεργός και να ευρίσκει  τρόπους να εκδηλώνεται με συγκεκριμένες ενέργειες.

emmanouil mikrogianakisΩς απολογία και μαρτυρία μου στην Ένωση Λογοτεχνών, που με περιέλαβε στους κόλπους της, θα μνημονεύσω μία ενέργεια – ενδεικτική της πίστεως προς την δύναμη του Ελληνικού Λόγου.
      

Με την πεποίθηση ότι η Κίνα θα παίξει τεράστιο ρόλο στην μελλοντική ροή της ανθρωπίνης Ιστορίας, με τον πληθυσμό της και την βαθειά της πολιτισμική καταβολή, επεδίωξα (με την ορμή και τον ζήλο φυγάδος Βυζαντινού  λογίου κατά τον 15 αι.) να μεταβώ και να διδάξω στην Άπω Ανατολή. Να επιδιώξω κατά κάποιο τρόπο εμφύτευση Ελληνικού Πολιτισμού και σύζευξή του με την  πεμπτουσία του αντιστοίχου Κινεζικού. Σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται ένας γάμος ετεροτρόπων πολιτισμικών στοιχείων και είναι ανέκφραστη η πνευματική ευφροσύνη να παίζεις τον ρόλο του νυμφαγωγού.
     

Πήγα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν (Τaipei) το 1995-6. Δεν θα γίνει εδώ λόγος για ανάλογη δραστηριότητα στο Πεκίνο και σε 20 άλλα μέρη όλου του κόσμου.
       

Η δοκιμασία στην Ταϊβάν ήταν σκληρή. Έπρεπε πρώτιστα να προσέλθουν φοιτητές. Αλλιώς θα επέστρεφα άπρακτος. Ότι παρηκολούθησαν το μάθημα 60 φοιτητές, ότι μερικοί είχαν ιδιαίτερα υψηλή επίδοση και ένας απ’ αυτούς (ο Jacob Wei) μεταφράζει τον Πλάτωνα από το πρωτότυπο (έχει ήδη τελειώσει τον Τίμαιο) και -κυρίως- ότι σήμερα λειτουργεί στο ίδιο Πανεπιστήμιο έδρα Ελληνικού πολιτισμού, δικαιώνει βαθύτατα και ικανοποιεί.   
 

Το ότι σήμερα λειτουργεί στην Πρωτεύουσα της Ταιβάν, και μάλιστα στο πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, έδρα Ελληνικού Πολιτισμού χωρίς να πληρώσομε σημειωτέον δύο εκατομμύρια Ευρώ που είναι κατ’ελάχιστον όριον το ποσόν για την προικοδότηση ιδρυομένης έδρας στο Πανεπιστήμιο, είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα.
 

Τέσσερα χρόνια μετά την αξέχαστη διδακτική και ερευνητική εμπειρία μου στην χώρα αυτή της Άπω Ανατολής (το έτος 2.000) ξαναβρέθηκα στον ίδιο χώρο, τώρα όμως ως μέλος ολιγομελούς Επιτροπής για την αξιολόγηση του Πανεπιστημίου. 

       
Εδώ στην δεύτερη αυτή επίσκεψή μου είχα δύο νέες [άνισες αλλά συγκινητικές] εμπειρίες. Η πρώτη αφορούσε στον βαθμό διεισδύσεως του Ελληνικού πολιτισμού στον χώρο αυτό. Όλες οι αφίσες (από αρχαιολογικούς χώρους και διάφορα τοπία της Ελλάδος),  που είχα κολλήσει στον τοίχο του γραφείου μου και το προαύλιο, ήσαν στη θέση τους. Άρεσαν πολύ και δεν τις έβγαλαν. Έδειξαν σεβασμό.


Η άλλη πολύ διδακτική εμπειρία έχει γενικότερο ενδιαφέρον. Οι πανεπισημιακές αρχές μάς συνέστησαν να μη δώσομε βαθμολογία του Πανεπιστημίου (όπου συνήθως πέφτουν βροχή τα  ε ξ α ί ρ ε τ ο ν), αλλά μόνον να επισημάνομε ελλείψεις. Οι φιλοπρόοδοι καθηγητές και οι ιθύνοντες του Πανεπιστημίου αποβλέπουν σε βελτίωση και άνοδο, δεν θέλουν τυπική, ψευδή συχνά και αβάσιμη αξιολόγηση.
    

Γενικό συμπέρασμα.  Από την Άπω Ανατολή έχομε πολλά να μάθομε και κάμποσα να διδάξομε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης

Καθηγητής Φιλοσοφικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Απόσπασμα από την μελέτη του Γιώργου Σταυράκη με τίτλο "Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ"

Διαβάστηκε 290 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα