ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020 - 7:14:06π.μ.

banner468x60

09
Σεπτεμβρίου

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΓΗ του Νήκου Παναγιωτάρα

Κατηγορία Πεζογραφία

Είναι πλέον γνωστό στους περισσότερους ανά τον κόσμο πως η ιατρική σκέψη για την γένεση της ζωής καταγράφηκε από τον πατέρα της φιλοσοφίας, τον Έλληνα Θαλή από την Μίλητο (639-540 π.Χ.), εκφράζοντας πως το νερό είναι η πηγή κάθε είδους ζωής, διότι στο νερό μπορεί να αναπτυχθεί κάθε ζωντανό ον καθώς και σπόροι φυτών. Όλα τα όντα λοιπόν έχουν μια κοινή φυσική αρχή, το νερό.

Στην συνέχεια έρχεται να συμφωνήσει με τον Θαλή και ο Αναξίμανδρος (611 π.Χ.), λέγοντας πως τα πρώτα όντα προήλθαν από την αποξηραμένη υπό του Ηλίου ιλύν (λάσπη) της θάλασσας. Στο έργο του περί φύσεως, αναφέρει: «Εν υγρώ γεννηθήναι τα πρώτα ζώα φλοιοίς περιεχόμενα ακανθώδεσι προβαινούσης δια της ηλικίας αποβαίνην επί το ξηρότερον και περιρρηγνύμενον του φλοιού επ’ ολίγον χρόνον μεταβιώνει τα πρώτα ζώα».


Την ίδια άποψη έρχεται να ενισχύσει κι ο Εμπεδοκλής αργότερα.  


Ακολουθεί με την σειρά του κι ο Πυθαγόρας καθώς επίσης και μια πλειάδα Ελλήνων φιλοσόφων που ασχολήθηκαν με την γένεση της ζωής με ανάλογες περίπου απόψεις.

 

Ένας άλλος Έλληνας φιλόσοφος, ο Αναξιμένης υποστηρίζει πως ο Αέρας είναι η αρχή των πάντων, είτε με την συμπύκνωση ή την αραίωση του, όπου φέρνει κοντά ή απομακρύνει τα διάφορα μόρια της ύλης, ανάλογα δε με τον βαθμό συμπυκνώσεως του προκύπτει η υγρή η στερεά μορφή τους. Η αντίληψη του αυτή έρχεται πολύ αργότερα να τον καθιερώσει ως τον πρόδρομο της ατομικής θεωρίας. «Χους ει και εις Χουν επελεύσει», μας διατυμπανίζει η χριστιανική θρησκεία, δηλαδή από την γη προήλθε η ζωή και στην γη θα επιστρέψει, δεν μας θυμίζει αυτό τα λόγια του φιλοσόφου Παρμενίδη «Από το τίποτα δεν γεννιέται τίποτα».

 

Σημερινές αντιλήψεις λένε και υποστηρίζουν πως όταν ο Ήλιος πρωτο-έκανε την εμφάνισή του κάτω αδιευκρίνιστες ή ακόμη αν θέλετε ανεξήγητες φυσικές διεργασίες σχηματίστηκαν τα στοιχεία Η και Ο2 που είναι και η συνένωση με τον άνθρακα μα και λοιπά ανόργανα στοιχεία όπου κι αποτέλεσαν την πρώτη φάση της δημιουργίας του σύμπαντος, την αρχή της ζωής πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, αρχικά με την μορφή μονοκυττάρων μικρο-οργανισμών, βακτηριδίων και με την σταθεροποίηση των κλιματολογικών συνθηκών στην γη άρχισαν να αναπτύσσονται οι πρώιμες μορφές ζωής με τελική κι ολοκληρωτική κατάληξη τον άνθρωπο.  Η εμφάνιση της ζωής στην Γη, προήλθε από την μεγάλη έκρηξη το κοσμικού ωού, μια σχετικά σύγχρονη άποψη που πρώτα εκφράστηκε από τους Ορφικούς, τον Εμπεδοκλή και άλλους φιλοσόφους, πράγμα το οποίο και επιβεβαιώθηκε από τις παρατηρήσεις του Χάμπλ το 1929, με μια ατμόσφαιρα αποτελούμενη από υδρογόνο, ήλιον, αμμωνία, και μεθάνιο αλλά όχι από οξυγόνο ή κατά μια νεότερη άποψη η Γη αποτελούσε ένα απέραντο νέφος θερμών αερίων και σκόνης που περιφερόταν γύρω από έναν νεογέννητο Ήλιο και τμήματα αυτού του περιφερόμενου νέφους άρχισαν να συμπυκνώνονται πριν από περίπου 15 δισεκατομμύρια χρόνια όπου και σχημάτισαν την Γη με όλους τους άλλους περί αυτής πλανήτες. Στην συνέχεια το αρχικό φως μετατράπηκε σε Ύλη κατά την εξίσωση Ε=Μ/ΕxC2 πιο απλά η ενέργεια ισούται με την μάζα επί το τετράγωνο της ταχύτητας μέσω της ενέργειας.


Μετά από πολλά εκατομμύρια χρόνια ο πλανήτης Γη άρχισε να ψύχεται, να παγώνει με αποτέλεσμα να έχουμε τους πρώτους υδρατμούς οι οποίοι και συμπυκνώθηκαν σε βροχή, δημιουργώντας έτσι τους πρώτους ωκεανούς και μαζί τους έχουμε την πρώτη
εμφάνιση του φυτικού βασιλείου, το οποίο λόγω της φωτοσύνθεσης και κατ’ επέκταση αυτού την παραγωγή οξυγόνου, έχουμε την ώθηση και πρώτη εμφάνιση του ζωικού βασιλείου με την συνένωση και του άνθρακα και λοιπών ανόργανων στοιχείων.  


Το γεγονός άλλωστε ότι ο γενετικός κώδικας είναι σχεδόν πανομοιότυπος σε όλα τα έμβια όντα, αποτελεί μια αδιαμφισβήτητα ισχυρή ένδειξη ότι η ζωή στην γη προέρχεται από έναν κοινό πρόγονο. Οι ερευνητές Miller και Urey του πανεπιστημίου του Σικάγου το 1953 έθεσαν σε κλειστό κύκλωμα Μεθάνιο, Αμμωνία, Η και Η2Ο και με ηλεκτρικές εκκενώσεις μιμούμενοι τις καταιγίδες που έπλητταν την γη κατάφεραν να πετύχουν τον σχηματισμό οργανικών συστατικών αμινοξέων και πρωτεϊνών. Αυτή δε η συνένωση των πρωτο-σχηματισθέντων βιολογικών μορίων και με μια σειρά περαιτέρω χημικών αντιδράσεων, επέφεραν τον σχηματισμό του RNA από τον πολυμερισμό των αμινοξέων. 

 

Κι έτσι λοιπόν εδώ έρχεται το DNA να αναλάβει την λειτουργία του RNA το οποίο και αποτελεί τον φορέα των γεννητικών πληροφοριών σε όλους τους έμβιους οργανισμούς και συνεπώς και στον άνθρωπο.
    

Οι μονοκύτταροι δε οργανισμοί έχουν την τεράστια ικανότητα πολλαπλασιασμού και σχηματισμού πολυκύτταρων οργανισμών. Αρκεί να λάβουμε υπ’ όψη μας ότι ένα και μόνο βακτηρίδιο έχει την δυνατότητα μέσα σε 11 ώρες να παράγει 5 δισεκατομμύρια απογόνους, οι οποίοι βέβαια με την σειρά τους και με διαφορετικές μεταλλάξεις, διαφοροποιήσεις και αλλαγές του γεννητικού υλικού μαζί με την επίδραση του περιβάλλοντος, μπορούν να σχηματίσουν έναν απεριόριστο αριθμό πολυκύτταρων οργανισμών και βεβαίως γιατί όχι και τον ίδιο τον άνθρωπο. Επιστήμονες της προ-βιοτικής χημείας το 1961 επέτυχαν την δημιουργία της Αδενίνης που είναι και το βασικό συστατικό των DNA, RNA και ΑΤΡ.


Διάφοροι ερευνητές έρχονται επίσης να στηρίξουν ότι η ζωή υπό μορφή μικροοργανισμών βακτηριδίων προήρθε από άλλους πλανήτες μέσω των μετεωριτών που επί χιλιάδων ετών προσέκρουαν στην γη και κυρίως από τον Άρη. Εδώ αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι οι καθηγητές Doyle και Wickrimalsugh του πανεπιστημίου του Cardiff, μελετώντας την διαστρική σκόνη μέσα από το φασματοσκόπιο βρήκαν πολυκυκλικά αρωματικά μόρια και πολυμερή στοιχεία αντίστοιχα με εκείνα των αποξηραμένων βακτηριδίων.  

 

Η δε ιδέα ότι η ζωή στην γη προήρθε από μετεωρίτες φέρεται με το όνομα Πανσπερμία και για πρώτη φορά χαρακτηρίστηκε-εκφράστηκε έτσι από τον δικό μας μεγάλο φιλόσοφο,  τον Αναξαγόρα (500-428 π.Χ.). Όμως η αναζήτηση της πραγματικής ιστορίας είναι αν μη τι άλλο θεμελιώδες αίτημα γι’ αυτό σειρά ερευνητών και συγγραφέων οδηγούνται στην έρευνα όχι μόνο της καταγωγής του ανθρώπου, αλλά και που πρωτοεμφανίστηκε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Νήκος Παναγιωτάρας
Ποιητής - Καθηγητής Πανεπιστημίου - Δημοσιογράφος
Από το υπό έκδοση βιβλίο με τίτλο "ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"

Διαβάστηκε 206 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα