ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 - 7:21:43π.μ.

banner468x60

27
Ιανουαρίου

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο του Βολιώτη Συγγραφέα Γιάννη Μουγογιάννη  με τίτλο«Στα τρίστρατα του Πολιτισμού» στις σελίδες ,[50-52] μεταξύ των άλλων έγραψε:

STAYRAKISΤην ίδια εποχή γνωρίστηκα και με την ποιήτρια Λιλή Ιακωβίδη, που με τίμησε με τη φιλία της και περάσαμε πολλά βράδια συζητώντας στο σπίτι της, εκεί στην αρχή του Παγκρατίου, λίγα μέτρα πάνω από το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.


Αφορμή της γνωριμίας μας στάθηκαν δυο βιβλιοπαρουσιάσεις που έκανα το 1969 στη «Θεσσαλία» για τα βιβλία της «Κωστής Παλαμάς- Η  έξοδος» και την ποιητική της συλλογή «Άνυδρη γη».


Το πρώτο από τα βιβλία της αυτά αναφερόταν στο δεσμό της  με τον Παλαμά και στις εξόδους τους κάθε Τετάρτη, όπου συζητούσαν με τις ώρες. Το δεύτερο αφορούσε στην ελεγειακή ποίηση της μάνας, που σπαράζει για το θάνατο της τριαντάχρονης κόρης της.


Εγώ μέσα  στη νεανική μου συγγραφική παρόρμηση τόλμησα να γράψω δυο σημειώματα για τα βιβλία αυτά, και που, όπως αποδείχτηκε, το κατάφερα καλά.

 

Ένα βράδυ του 1970 που συντρώγαμε στο σπίτι της, παρέα κα με τη συγγραφέα Λιλίκα Νάκου, η Λιλή μας εξιστόρησε τα βίου και της πολιτείας του ικανού μεν αλλά ανεκδιήγητου και ανέντιμου πνευματικού ανθρώπου Σπύρου Μελά, που, όπως ομολογούσε ο ίδιος, είχε στο συρτάρι του κάθε χρώματος σκούφους, που τους φορούσε ανάλογα με την περίπτωση.


Η  Ιακωβίδη, ως υπάλληλος  στη Βιβλιοθήκη της Βουλής στη διάρκεια της Κατοχής, συγκέντρωνε όλα τα έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά, που κυκλοφορούσαν τότε. Εκεί ανακάλυψε και τα γραφτά του Σπύρου Μελά, που τα καταχώριζε στα διάφορα έντυπα.


Ο ίδιος λοιπόν στο ένα υμνούσε τον Χίτλερ και το φασιστικό καθεστώς του ως σωτήρα της ανθρωπότητας. Στο άλλο κατηγορούσε το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ ως προδότες του έθνους. Και σε άλλο έντυπο εξυμνούσε την προσφορά  της Εθνικής Αντίστασης. Μια  σχιζοφρενική συμπεριφορά που τη συνέχισε και στα κατοπινά της Κατοχής χρόνια.


Μετά την απελευθέρωση η ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ με πρόεδρο τον Νίκο Καζαντζάκη και γραμματέα τον Άγγελο Σικελιανό οργάνωσαν στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου εκδήλωση για την αποκάλυψη της συμπεριφοράς του Μελά στην Κατοχή.


Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Ιακωβίδη, η οποία κουβάλησε τα εκατοντάδες αλληλοσυγκρουόμενα έντυπα με τα οποία κατεξευτέλισε τον παρόντα Μελά, ο οποίος παρευρισκόταν στην εκδήλωση. Μετά το τέλος της εκδήλωσης  όλοι περνούσαν από μπροστά του και τον έφτυναν. Αλλά αυτός νόμιζε ότι ψιχάλιζε…


Τέλος, την άνοιξη του 1978 εκλέχτηκα πάρεδρο μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ενώ κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση της 24ης Νοεμβρίου 1980 εκλέχτηκα με ψηφοφορία Τακτικό Μέλος της ιδίας Εταιρίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιώργος Σταυράκης

Συγγραφέας - Ποιητής

Γενικός Έφορος της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

Διαβάστηκε 136 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σχετικά Άρθρα

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»