Εκτύπωση αυτής της σελίδας
07
Μαΐου

Ομιλία της Όλγας Κανελλοπούλου - Ντινοδήμου από την Ημερίδα Φιλοσοφίας «Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ», στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων 23/10/2019

Κατηγορία Πεζογραφία

Καλησπέρα σας.

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή χαιρετίζω τον καθηγητή Άντριου Ίρβάιν, τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, τους εκλεκτούς Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,

του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του New York College, τους καλλιτέχνες του θεάτρου και του χορού και όλους εσάς που είστε παρόντες σ' αυτόν τον χώρο, για να εορτάσουμε μαζί τα 40 έτη από την Ίδρυση του ιστορικού και μη κερδοσκοπικού Συλλόγου «ΛΙΝΟΣ» Λόγου- Μουσικής- Τέχνης, και του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Ιστού με τίτλο «Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ». Να τον γνωρίσετε και να αντλήσει το κοινό γνώσεις από τους ομιλητές φιλοσόφους κι επιστήμονες. Καλωσορίζω ιδιαίτερα τον Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Μπρίτις Κολούμπια του Καναδά, Αντριου Ίρβάιν, που ήρθε από τόσο μακριά.

 

Ευσυγκίνητη στο έπακρον γι' αυτή τη μαγική βραδιά, για όλους εκείνους που ακάματα υπηρέτησαν και μεταλαμπάδευσαν με την ακεραιότητα της γνώσης τους, την αγάπη και τον πολιτισμό για τον συνάνθρωπο.

 

Εκείνους όλους, που πέρασαν, και όλους εσάς που τους διαδεχθήκατε και βρίσκεστε κοντά μας. Νιώθω σαν να κάνουμε απόψε έναν εσπερινό για να τιμήσουμε τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη, τον Πλωτίνο και όλους εκείνους που άφησαν κληρονομιά ανεξάντλητη. Μια παράδοση και έναν πολιτισμό που ξεκίνησε από την Ελλάδα μας. Και όταν μιλάω για παράδοση δεν εννοώ κάτι το παραδοσιακό, αλλά για αυτό το Μεγάλο, που έχουμε ηθικό χρέος να παραδώσουμε στους νεώτερους.

 

Απόψε, λοιπόν, θα σας μιλήσω για ένα αξιοσημείωτο ευτυχές, και σημαντικό γεγονός. Πέραν των άλλων, θα πληροφορηθείτε πώς επιφανείς πνευματικοί άνθρωποι, με ευγενικές σκέψεις και ανώτερα ιδεώδη, πριν αρκετά χρόνια, εμπνεύσθηκαν την περίφημη ¨Συνάντηση την Αθηνών¨.

 

Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τον αείμνηστο Ακαδημαϊκό και Καθηγητή μου Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο, γιατί έχω στα χέρια μου τα βιβλία του με τις δυο ¨Συναντήσεις των Αθηνών¨. Έγιναν στην Πνύκα, (η πρώτη το 1964, και η δεύτερη το 1966). Μου τα παρέδωσαν από τη Βουλή των Ελλήνων, με επιστολή του ιδίου.

 

Ο Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος υπήρξε Καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διετέλεσε δε και Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Πέραν τούτου ήταν αντεπιστέλλον μέλος των Ακαδημιών της Χαϊδελβέργης (από το 1972) και του Παλέρμο και όχι μόνον. Ο επιφανής αυτός Φιλόσοφος, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Φιλοσοφίας ίδρυσε το 1975 στο χωριό Μαγούλα της Σπάρτης, κοντά στον Μυστρά, την ελεύθερη σχολή Φιλοσοφίας, «Ο Πλήθων», αποσκοπώντας στη συνέχιση της παράδοσης του Μυστρά και στη διαπίστωση της πνευματικής και ηθικής ταυτότητας του σύγχρονου ελληνισμού, με μια προσπάθεια επιστροφής στις πολιτιστικές και φιλοσοφικές αξίες.

 

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μελετητές του Πλάτωνος και του Πλωτίνου. Το έργο του απλώνεται σε χιλιάδες σελίδες.

 

Ο Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος ήταν παράλληλα ένας από τους ιδρυτές, μαζί με άλλες εξαιρετικές προσωπικότητες και εμού της ιδίας, του μη κερδοσκοπικού Συλλόγου Λόγου - Μουσικής - Τέχνης "ΛΙΝΟΣ", που ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου του 1979. (Ο «Λίνος», για όσους δεν το γνωρίζουν, ήταν θεός της Μουσικής, γιός του θεού Απόλλωνα και της μούσας Καλλιόπης).

 

Επί πολλά χρόνια ταυτίζομαι με τις σκέψεις και τις επιδιώξεις του Καθηγητού μου και προσπαθώ να συνεχιστεί το δημιουργικό του έργο, αυτός ήταν και ο διακαής του πόθος.

 

Ο Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος υπήρξε ο Ιδεώδης Φιλόσοφος στην Πλατωνική σύλληψη. Ήλπιζε ότι με τη θέσπιση της ¨Συνάντησης των Αθηνών¨, νέα σοφία θα διαχεόταν σ' ολόκληρο τον κόσμο από τούτον τον τόπο, όπου, πριν είκοσι πέντε αιώνες, το πνεύμα κορυφώθηκε τόσο χωρίς να μπορεί να υψωθεί μετά.

 

Αναγνωρίζω, βεβαίως, ότι δεν είναι δυνατόν να αναπτύξει κανείς όλα τα σχετικά με το θέμα της "Συνάντησης των Αθηνών ", όμως, θα τολμήσω να σταχυολογήσω σχετικά περί αυτού επισημαίνοντας τούτο:

 

Ο άνθρωπος της εποχής μας είναι μεταφυσικά άστεγος και έρημος. Αν και διαθέτει τον μεγαλύτερο πλούτο επιστημονικών γνώσεων, και τείνει να οδηγηθεί στον θάλαμο της δημιουργίας, αισθάνεται μια φυσική και μεταφυσική μοναξιά και μια κοσμοθεωρητική ερημιά. Στην αρχαιότητα πίστευε ότι ο κόσμος είναι ένα καλλιτέχνημα των θεών ή του θεού. Μέγιστα τα προβλήματα του σήμερα...

 

Οι στόχοι εμού προσωπικά και όλων των μελών του Δ. Σ. του Συλλόγου μας, του "ΛΙΝΟΥ" μας, είναι να καλούμε φιλοσόφους από όλη την υφήλιο, οι οποίοι θα ανταλλάσσουν απόψεις και θα κάνουν ομιλίες υψηλού επιπέδου, ώστε οι νέοι και όλοι εμείς να εισπράττουμε απ' αυτούς τα μέγιστα σχετικά με τα ιδανικά, με πρώτο τη διαχρονικότητα της φιλοσοφίας της Αγάπης και να μαθητεύσουμε στον καλύτερο τρόπο διαβίωσης.

 

Στη σημερινή εποχή της σύγχυσης και της αναζήτησης, θα ήταν πρέπον να γίνει ένα ελεύθερο βήμα και, κατά καιρούς, ν' ακούγονται θέσεις και μηνύματα που θα εισηγούνται εκπρόσωποι του πνεύματος και της επιστήμης από διαφόρους λαούς της γης.

 

Ο "ΛΙΝΟΣ" μας προσβλέπει σε ανθρώπους υψηλού επιπέδου, για να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Αντιλαμβανόμαστε την τεράστια τεχνική πρόοδο και συγχρόνως τα τόσα ανθρώπινα δεινά. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος μας έχει έλλειψη των ανωτέρων ιδανικών, που, αν γίνουν αποδεκτά και εφαρμοσθούν, θα μας καταστήσουν καλύτερους. Οι νέοι σε όλον τον κόσμο επιθυμούν να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια κοινωνία άξια των προσδοκιών τους.

 

Επιβάλλεται όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι, αλλά και οι ηγέτες της κοινωνίας να είμαστε εμπνευσμένοι άνθρωποι. Είναι ανάγκη να συνδυάζεται η σύγχρονη κοσμοθεωρία της τεχνολογίας με την αγάπη προς τον πλησίον και την πνευματική πρόοδο όπως την εννοεί η ελληνική φιλοσοφία, δηλαδή με ό, τι σχετίζεται και πηγάζει από την Αρετή!

 

Η Αγάπη προς τον πλησίον και η Αρετή αποτελούν ιδεώδη, τα οποία θα πρέπει να προσλάβουν νέο νόημα μέσα στον κόσμο. Φρονώ ότι ο πολιτισμός, αν συνδυάζει τα παραπάνω, θα κινδυνεύσει λιγότερο ν' απολέσει τις αξίες του και ν' αφήσει τους νέους χωρίς ιδεώδη και δίχως βάση προσφοράς αφιλοκερδούς υπηρεσίας.

 

«Η άριστη διοικητική οργάνωση η σύμφωνη με το πνεύμα Αγάπης και Αρετής προς τον πλησίον είναι στάση ζωής. Είναι η μόνη που θα επιφέρει δίκαιη κατανομή των αγαθών, ίση δυνατότητα επιτυχίας για όλους, ανώτερο βιοτικό επίπεδο, πιο ευτυχισμένους ανθρώπους.

 

Ο λόγος της δυστυχίας, της σύγχυσης και της αντινομίας βρίσκεται στην έλλειψη ικανοποίησης των διανοητικών και πνευματικών επιδιώξεων και όχι μόνο στην υλιστική αντίληψη για τη ζωή».

 

Αυτά μας έλεγε ο Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, ο μέγιστος μελετητής του Πλάτωνος, η φιλοσοφία του οποίου αναβάθμισε την τότε κοινωνία...

 

Ύψιστο Χρέος μας: Να σταματήσουμε να ωθούμε τα νέα παιδιά στο εξωτερικό με τα γνωστά δυσοίωνα για όλους αποτελέσματα. Μέσα από τη « Διαλεκτική», όπως μας τη δίδαξε ο Σωκράτης, δυνάμεθα την καλύτερη επικοινωνία, «το Φιλοσοφείν», και μέσα απ' αυτά θα γνωρίσουμε την αλήθεια που είναι απαραίτητη για την ευτυχή επιβίωση μας.

 

Είθε, λοιπόν, η ¨Συνάντηση των Αθηνών¨ να καταστεί αφετηρία και πηγή έμπνευσης πέραν των συνόρων μας, ώστε τ' όνειρο όλων μας να γίνει πραγματικότητα!

 

Αφού σας Ευχαριστήσω, θα ήθελα να σας ενημερώσω, πως έχουμε το βιβλίο με την τρίτη «ΣΥΝΆΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ», που έγινε το 2018. Όσοι το θέλετε μπορείτε να το βρείτε εδώ. Καλή ακρόαση.

 

 

 

Η Πρόεδρος για το Δ. Σ. του Συλλόγου ¨Λίνος¨ Όλγα Κανελλοπούλου-Ντινοδήμου,

 

 

 

Ακολουθεί το κείμενο στην Αγγλική Γλώσσα

 

 

It is with great honor that I welcome Professor Irvine, the authorities of our town and the distinguished Professors of the National and Kapodistrian University of Athens, of the Ioannina University and the New York College, as well as the theatre and dance artists and all of you who are present in this area, to celebrate together the 40 years since the founding LINOS, the Historical Association of Logos, Music and Art with its World Philosophical Web under the name "THE MEETING OF ATHENS". So, that you get to know about it and profit from the wise words of the speakers, philosophers and scientists.

 

I particularly want to welcome, Professor of Philosophy at the University of British Columbia, in Canada, Dr Andrew Irvine, who came here to visit us from so far away. Fully enlightened for this magical night, for all those who have prepared and disseminated - with the integrity of their knowledge - love for the fellow man and high cultural values. For those who have lived in the past and for all of you who succeeded them and are with us.

 

I feel like we are singing an evening prayer tonight to honor Plato, Socrates, Plotinus and those who left an endless legacy to us. A tradition and civilization that started in Greece. When I talk about tradition, I mean nothing "traditional", but this Greatness, that we have a moral duty to deliver to the younger.

 

So tonight, I' m going to talk to you about a remarkably, happy, important event. In addition, you will find out how prominent spiritual people, with polite thoughts and high ideals, several years ago, inspired the famous "Meeting of Athens". I am very grateful to my Professor – Member of the Greek Academy - Ioannis Theodorakopoulos, for providing me with his books about the two "Athens Meetings". They were organized in Pnyka (the first in 1964, and the second in 1966). I was handed over the two volumes by the Hellenic Parliament by letter of the Professor and organizer.

 

Ioannis Theodorakopoulos was a Professor of Philosophy at the National and Kapodistrian University of Athens, at the Aristotle University of Thessaloniki, at Panteion University, and also served as a Minister of Education and Religious Affairs. He was also a member of the Academies of Heidelberg (since 1972) and Palermo and not only. This eminent philosopher, Academic, Professor of Philosophy, founded in 1975 in the village of Magoula, Sparta, near Mystras, the free school of Philosophy, "Plithon", with the aim of continuing the tradition of Mystra, the moral and intellectual identity of Modern Hellenism and with an effort to return to its cultural and philosophical values. He is considered one of the greatest scholars of Plato and Plotinus. His work is spread over thousands of pages.

 

Ioannis Theodorakopoulos was also one of the founders, along with other excellent personalities and myself, of the non-profit Association of Logos-Music and Art "LINOS", which was founded on November 1, 1979. ("Linos" for those who do not know it, was a god of music, son of Apollo and the muse Kalliopi).

 

For many years I identify with the thoughts and aspirations of my Teacher and strive to continue his creative work and that was his passion. Ioannis Theodorakopoulos was the Ideal Philosopher in the Platonic sense. He hoped that with the establishment of the "Meeting of Athens", new wisdom would spread throughout the world from this place, where, twenty-five centuries ago, the spirit reached its peak without being able to rise further.

 

I acknowledge, of course, that it is not possible to say everything on the subject of the "Athens Meeting", but I will dare to comment on by pointing out this: The man of our time is metaphysically homeless and desert. Although he possesses the greatest wealth of scientific knowledge and tends to lead to the chamber of creation, he feels a natural and metaphysical loneliness and worldview desolation. In ancient times it was believed that the world was an art of the gods or the god. The problems of today are biggest ...

 

The goals of me personally and all the members of the Board of Directors of our Association, "Linos", are to invite philosophers from all over the world who will exchange views and present important issues, so that young people and all of us may receive from them the utmost of the ideals, first of all about the timelessness of the philosophy of Love and learn the best way of living. "LINOS" looks up to people of the highest quality in order to help build a better world. We are aware of the tremendous technical progress and at the same time the human suffering. We believe that our world lacks the higher ideals that, if accepted and implemented, will make us better. Young people around the world want to feel that they belong to a society worthy of their expectations. It is imperative that all of us, as elders and leaders of society, to get inspiration.

 

There is an emergent need to combine the modern worldview of technology with the love of thy neighbor and spiritual progress in the sense of the Greek philosophical meaning of it, that is to say, with everything that comes from virtue! Loving thy neighbor and following a virtuous life are ideals that should take on new meaning in the world.

 

I believe that if our civilization combines the above, will be less at risk of losing its values ​and leaving young people without an ideal and unprofessional service. Excellent administrative organization in accordance with the spirit of Love and Virtue to thy neighbor is an attitude of life. It is the only one who will bring about a fair distribution of goods, equal success for all, a higher standard of living, happier people. The reason for misery, confusion and antithesis, lies in the lack of satisfaction with the intellectual and spiritual pursuits and not only with the materialistic perception of life. Our most sublime debt is to stop driving young people abroad with the known ominous results. Through the "dialectic" as Socrates taught us, we can best communicate "philosophizing", and through them we will know the truth necessary for our happy survival. Therefore, let the "Meeting of Athens" become the starting point and source of inspiration beyond our borders, so that our dream can come true!

 

After thanking you, I would like to inform you that we have published the book of abstracts from the 3rd "MEETING OF ATHENS", which was organized in 2018, with the participation of University Professors like Konstantina Gongaki, Andreas Manos, Evangelia Maragiannou, Xenophon Moussas, Konstantinos Niarchos, Panagiotis Pantazakos and with the collaboration of the Research Team of Philosophy of the National and Kapodistrian University of Athens coordinated by Anna Lazou, who has edited the texts of the volume. You can find it here.

 

Wishing you a good listening of the speaches and interventions,

 

 

The President of the Board of Directors of the Association of ''Linos'' Olga Kanellopoulou-Dinodimou.

 

 

 

Διαβάστηκε 911 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)