Εκτύπωση αυτής της σελίδας
14
Οκτωβρίου

ΠΡΩΤΟΕΛΛΗΝΕΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟ (Β' μέρος) του Νήκου Παναγιωτάρα

Κατηγορία Πεζογραφία

Είναι ακριβώς στο Αιγαίο τα αχνάρια, οι ρίζες του λαού μας. Έμμεσα δεν αποδεικνύεται ότι είχαν έναρθρο λόγο (ομιλία), είχαν όμως ορισμένους νόμους, και το δηλώνουν τα εργαλεία ηλικίας πλέον 3 εκατομμυρίων ετών που είναι δεξιόχειρα, πράγμα που δηλώνει ότι  στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου βρίσκεται και το κέντρο του λόγου του Brocca όπως απαντάτε και σήμερα.

Ενδεικτικά σας παραθέτω εξ’ αιτίας των προαναφερθέντων τα κάτωθι στοιχεία:


     1.   Στην Σιάτιστα, την Μεγαλόπολη και την Θεσσαλία βρέθηκαν λίθινοι χειρο-πέλεκεις ηλικίας  100.000 ετών όπως και διάφορα εργαλεία της ίδιας ηλικίας.


     2.   Στην Μάνη βρέθηκε κρανίο 300.000 ετών – σκελετοί ζώων – λίθινα εργαλεία – παλαιο-λιθικά ευρήματα – Ρινόκεροι κ.τ.λ.


     3.   Η Μεσσήνη κατοικήθηκε πάνω από 28.000 χρόνια και είχε Βουλευτήριο – Ασκληπιείο ναούς προς τιμήν του Δία – της Αρτέμιδος – Διόσκουρων – στάδιο – γυμναστήριο κ.τ.λ.


     4.   Στον Αλιάκμονα, λίθινος πέλεκυς 25.000 ετών.


     5.   Στις όχθες του Πηνειού, εργαλεία 100.000 ετών καθώς και ανθρώπινο κρανίο 40.000 ετών.


     6.   Στο Φράγχθι της Αργολίδας, ανθρώπινοι σκελετοί 40.000 ετών με χαρακτήρες Μεσογειακού τύπου – ευρήματα παλαιολιθικής περιόδου 20.000-8.300 π.Χ., απολιθώματα άγριων ζώων, πλήρης σκελετός μεσολιθικής εποχής, ηλικίας 7.600 π.Χ. (Ιστορία Ελληνικού Έθνους, Τομ. Ι, σελ. 646).99 Επίσης βρέθηκε οψιδιανός λίθος από το νησί της Μήλου 10.900 ετών που σημαίνει ότι προ 11.000 χρόνια διέσχιζαν το Αιγαίο Έλληνες ναυτικοί – κατοικείτο δε η ευρύτερη περιοχή πάνω από 30.000 χρόνια. Εδώ βρέθηκαν οι αρχαιότεροι  τάφοι της Ευρώπης – επίσης νεολιθικά κοσμήματα άνω των 5.000 ετών,99 καθώς επίσης μικρολίθινα εργαλεία – τελετουργικές ταφές – προϊστορικά υπολείμματα αλιείας ανοικτής θαλάσσης, ψαροκόκαλα τόνου 7.250 ετών.    

 

    7.   Στην κοιλάδα του Λούρου και σε 15 ακόμη περιοχές, 800 τουλάχιστον εργαλεία 50.000 χρόνων.  


     8.   Στην Αλόννησο βρέθηκαν παλαιολιθικά εργαλεία, οστά Ρινόκερων – Ιπποπόταμων και άλλων μεγάλων θηλαστικών ζώων το οποίο δηλώνει ότι κάποτε ήταν ενωμένη με την Αιγαιΐδα. Στα Γιούρα της Αλοννήσου βρέθηκε το σπήλαιο του Κύκλωπα, μέσα στο σπήλαιο βρέθηκε διαμελισμένος ελέφαντας ηλικίας 3 εκατομμυρίων ετών καθώς επίσης υπολείμματα τροφών, οστά διάφορων ζώων, πιθήκων, ψαριών, άγκιστρα κατασκευασμένα από οστά ζώων, ηλικίας 10.000 χρόνων π.Χ., ανθρώπινο κρανίο 9.000 χρόνων π.Χ., ελληνική γραφή πέραν των 5.000 ετών π.Χ., παρόμοια με εκείνη της Καστοριάς, και επιπλέον νεολιθικά ευρήματα 6.500-4.000 χρόνων π.Χ.


     9.   Στο Πικέρμι Αττικής – Εύβοια – Ρόδο – Κρήτη – Λακωνία – Γρεβενά ανευρέθηκαν Δεινόσαυροι, τριδάκτυλα ιππάρια 1,3 μέτρων ύψους – Ρινόκεροι, γιγάντιοι ελέφαντες –  αγριόχοιροι – καμηλοπαρδάλεις – στρουθοκάμηλοι – ύαινες – μεσοπίθηκοι κ.τ.λ.  Στο Πικέρμι επίσης βρέθηκαν σκελετοί ζώων ηλικίας 10-13 εκατομμυρίων ετών.  Στην Πτολεμαΐδα βρέθηκαν εργαλεία 6 εκατομμυρίων ετών, ενώ στην Μήλο και στο Πόρτο Ράφτη 4-5 εκατομμυρίων ετών.    


     10.  Στην Ικαρία βρέθηκαν οστά κνήμης – ωλένης – κερκίδας 12 εκατομμυρίων ετών –  οστό βραχίονα 5 εκατομμυρίων ετών, πράγμα που δηλώνει ότι το Αιγαίο κατοικείτο  από πολλά εκατομμύρια χρόνια πρίν.


     11.  Στα Γρεβενά τον Ιούλιο του 1997 βρέθηκε χαυλιόδοντας 4,20 μέτρων μήκος, ηλικίας 3 εκατομμυρίων ετών.


     12.  Στην Σητεία της Κρήτης βρέθηκαν οστά ελέφαντα 2 εκατομμυρίων ετών και στο Ηράκλειο θηλαστικό 12 εκατομμυρίων ετών.


     13.  Στα Πετράλωνα της Χαλκιδικής βρέθηκαν οστά κνήμης, ωλένης και κερκίδας ηλικίας 12 εκατομμυρίων ετών καθώς επίσης και σκελετός νεαρού ατόμου 400.000 ετών. Επίσης εργαστήριο οστέινων και λίθινων εργαλείων, βελόνες και όπλα 12 εκατομ.
700.000 ετών π.Χ., έργα των αρχαιανθρώπων των Πετραλώνων.80 Το 1997 ο Άρης Πουλιανός στα Τρίγλια της Μακεδονίας βρέθηκε ανθρώπινη κνήμη 11 εκατομμυρίων ετών και ανθρώπινα κόπρανα 11-12 εκατομμυρίων ετών καθώς επίσης και εργαλεία της ίδιας ηλικίας. Εδώ εντοπίστηκαν επίσης πρόγονοι του αλόγου και του ελέφαντα, ηλικίας 9 εκατομμυρίων ετών, ενώ στην Ισπανία και στην Αφρική εντοπίστηκαν ιππάρια ηλικίας μόλις 500.000 ετών. Επομένως γιατί η Αιγηίδα να μην είναι η κοιτίδα του ανθρωπίνου γένους αφού έχουμε μια πλήρη μετάβαση από τον Πλειόκαινο πιθηκάνθρωπο στον ανθρωποπίθηκο της ανωτέρω Μειόκαινου του Ελλαδοπίθηκου; (Περιοδικό «ΑΝΘΡΩΠΟΣ» τεύχος 3, 1976).


     14.  Στην Κύθνο βρέθηκαν 5 ολόκληροι ανθρώπινοι σκελετοί 9.000-7.000 χρόνων π.Χ., οστά κρανίου 9.000 π.Χ., λείψανα κτιστού τάφου νέου, οψιδιανοί λίθοι, ξέστρα κ.τ.λ. Παρόμοια ευρήματα απαντούμε και στην Σίφνο, Σέριφο, και Κέα. Στην Μήλο πρόσφατα βρέθηκε ένα τεράστιο σύνολο αγγείων από την προϊστορική περίοδο, 3.000 χρόνια π.Χ., με πολλά  εγχάρακτα γράμματα του Ελληνικού Αλφάβητου όπως: Ε-Κ-Μ-Ν-Ξ-Ο-Π-Χ όπως και εργαλεία 4-5 εκατομμυρίων ετών.


     15.  Στην Θήρα απαντούμε χάλκινα εργαλεία, σφραγίδες πινακίδες της Γραμμικής Γραφής Α, απολιθώματα φυτών πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου στην γη, πήλινα,  λίθινα, γύψινα εκμαγεία επίπλων κ.τ.λ. Βρέθηκε ακόμη ιερό του Αχιλλέα με εγχάρακτες
επιγραφές σε όστρακα και αγγεία, όπως «Ποραίνων με ανέθηκε Αχιληί». Στην Νάξο βρέθηκε ναός του Απόλλωνα και της Δήμητρας.


     16.  Στην Ίο βρέθηκε προϊστορικός οικισμός του Σκάρκου, 3.000 χρόνων π.Χ., οστά, εργαλεία, πήλινα αγγεία, πλούσιο επιγραφικό υλικό προς διερεύνηση του πολιτεύματος και της θρησκείας.     

 

     17.  Στην Λευκάδα πολλά παλαιολιθικά ευρήματα, χάλκινο κάτοπτρο με παράσταση της Θεάς Αφροδίτης.


     18.  Στην Θεσσαλία βρέθηκαν οικισμοί πλέον των 30.000 ετών, εδώ απαντάμε την πρώτη καύση νεκρών στον κόσμο. Στην ίδια περιοχή βρέθηκε γνάθος ελέφαντα πλέον των 60.000 χρόνων, καθώς επίσης και 53 στον αριθμό χρυσά Νεολιθικά νομίσματα άνω των 45.000 ετών.


     19.  Στην Τήλο βρέθηκαν απολιθώματα νάνων ελεφάντων, ιπποπόταμων, ελαφιών, αγελάδων, οστέινα εργαλεία πλέον των 45.000 ετών. Ναοί του Δία, της Αθηνάς, χάλκινα νομίσματα με την κεφαλή της Θεάς Αθηνάς και την λέξη ΔΑΜΟΚΡΑΤΙΑ στην πρόσοψη και στο πίσω μέρος απεικονίζουν τον καρκίνο. Τα ίδια ευρήματα αναφέρονται και στην Νάξο, Ρόδο, Κρήτη, Κάρπαθο και αλλού. Στην Κρήτη και στις Κυκλάδες συναντάμε ‘ιμπρεσιονιστική ζωγραφική’ και τοιχογραφία ηλικίας άνω των 45.000 ετών π.Χ.


     20.  Στην Κω συναντάμε τον οικισμό του Ακράγαντα 6ο π.Χ., αιώνα, ναούς του Ποσειδώνα του Απόλλωνα και της Αθηνάς του 15ου π.Χ., αιώνα καθώς επίσης και το Ασκληπιείο  του Ιπποκράτη. «Πανάρχαιο νησί με το όνομα Κάρις και Μεροπίς και εις Κω Μεροπίδα εν παράπλω αποβάς». (Θουκυδίδης). Κως, πήρε το όνομά της από την πρώτη κόρη του βασιλιά Τρίοπα (αυτός που έχει τρία μάτια) που λεγόταν Κόως. Η Κως αναφέρεται και στην γιγαντομαχία στην οποία οι Θεοί του Ολύμπου βγαίνουν  νικητές. Ο Ποσειδώνας κυνηγώντας τον γίγαντα Πολυβόη έφτασε στην Κω και παίρνοντας  μια πέτρα την έριξε πάνω του, το κομμάτι αυτό της Κω είναι η σημερινή Νίσυρος.


Ο Ηρακλής επίσης μετά τον φόνο του θηρίου που απειλούσε την Ησιόνη, την κόρη του Λαομέδοντα, βασιλιά της Τροίας, άραξε στην Κω λόγω τρικυμίας, εκεί ηττήθηκε ο Ηρακλής  από τον βοσκό Ανταγόρα, εξ’ αιτίας κλοπής ενός προβάτου του και κατέφυγε στο Πυλί. Στην συνέχεια ο Ηρακλής πολέμησε με τον βασιλιά της Κω τον Ευρύπολο και μετά τον γάμο του με την κόρη του Ευρύπολου την Χαλκιόπη, γεννήθηκε ο Ηρακλείδης, ο μετέπειτα βασιλιάς της Καλύμνου. Η Κως «κατοικήθηκε» από την Πελασγική περίοδο και πολλά οικοδομήματα καθώς και ναοί προς τον Ποσειδώνα, Απόλλωνα, Αθηνά, υπάρχουν ως σήμερα (15ος αιώνας π.Χ.).


     Ο Πτολεμαίος ο Β΄, ο Φιλαδελφός, γεννήθηκε στην Κω το 308 π.Χ., κατά την διάρκεια μιας εκστρατείας του πατέρα του για την κυριαρχία στο Αιγαίο. Κώος είναι και ο φιλόσοφος, κωμικός ποιητής Επίχαρμος, ο ιδρυτής της Σικελικής κωμωδίας όπως και ο περίφημος ζωγράφος Απελλής. Ας σημειωθεί πως στο διπλανό νησάκι την Νίσυρο βρέθηκε δέντρο ελιάς 16.000 ετών.


     21.  Στην Κάλυμνο υπάρχουν νεολιθικά ευρήματα τα οποία μόλις άρχισαν να διερευνούνται. Εδώ υπάρχει ναός του Δελφίνιου Απόλλωνα, προστάτη των ναυτικών και σφουγγαράδων, ακόμη και προσευχή-ύμνος προς τον Απόλλωνα βρέθηκε χαραγμένη σε πλάκα μαζί με απεικόνιση δελφινιού, όπου ζητούσαν καλή σοδιά και προφύλαξη από κάθε κακό.  Βεβαίως υπάρχουν κι άλλες ερμηνείες που αποδίδουν τον ναό στον Δήλιο Απόλλωνα,  πολιούχο της Καλύμνου. Πολλοί Μινωικοί οικισμοί βρέθηκαν εδώ μαζί με πληθώρα νομισμάτων, δίδραχμα και τετράδραχμα να απεικονίζουν κράνη πολεμιστών στην μπροστινή τους όψη και μορφή του Απόλλωνα στην πίσω όψη τους.


Στον Δάμο της Καλύμνου απαντάται αρχαίος οικισμός, στην περιοχή δε μεταξύ Μυρτιών και Τελένδου βυθίστηκε αρχαίος οικισμός του 580 μ.Χ., περίπου κι ακόμη βεβαίως αναμένεται  η εξερεύνηση του από το Υπουργείο Πολιτισμού. Δίπλα από τον Ναό του Απόλλωνα βρέθηκαν επίσης δεκάδες αγάλματα, όπως Κούροι κ.α.


     22.  Στην Άνδρο προσφάτως αποκαλύφτηκε οικισμός 6.500 ετών και βεβαίως ανάλογοί του υπάρχουν στην Ιεράπετρα της Κρήτης καθώς επίσης και στην Κορυτσά της Αλβανίας. Στις Σέρρες βρέθηκαν δυο κρανία, αγγεία, εργαλεία, σιαγόνα ρινόκερου, όλα ηλικίας πέραν  των 5.000 ετών π.Χ. Στο σπήλαιο της Θεόπετρας βρέθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί ηλικίας  15.000 ετών, λίθινα εργαλεία, οστέινα αντικείμενα, αποτυπώματα πελμάτων,  αναγόμενα με την μέθοδο της θερμοφωταύγειας σε 150.000 χρόνια π.Χ.  


     23.  Στην Μυτιλήνη αποκαλύφτηκε απολιθωμένο δάσος 20 εκατομμυρίων ετών, ανάλογα υπάρχουν επίσης στην Αριζόνα, στην Καλιφόρνια και το Όρεγκον της Β. Αμερικής.  Επίσης βρέθηκε δεινοθήριο 20 εκατομμυρίων ετών κι έτσι καταρρίπτεται ο Αφροκεντρισμός  που θέλει τα ζώα να ζούσαν μόνο στην Αφρική. Στην αίθουσα του απολιθωμένου δάσους παρουσιάζεται η εξέλιξη των φυτών από μονοκύτταρους οργανισμούς από 3,5 δισεκατομ.  χρόνια ως και απολιθωμένα οστά ζώων εκατομμυρίων ετών. Λίθινα εργαλεία επίσης από υλικό που συνήθως δεν συναντάται στην Λέσβο, ηλικίας άνω των 20.000 ετών, πράγμα που δηλώνει  ότι όργωναν το Αιγαίο, ξύστρες, λάμες, τρυπάνια, σουβλιά, μαχαίρια, αξίνες, κ.α. Υποθαλάσσιο απολιθωμένο δάσος ίδιας ηλικίας, 20 εκατομμυρίων ετών, βρέθηκε στο Νιγρί.
    

Ανάλογα απολιθωμένα δάση ηλικίας 20-25 εκατομμυρίων ετών, απαντούν στον Έβρο,  στην Καστοριά, στην Εύβοια, και Βέγορα της Δυτικής Μακεδονίας, στο Άργος Ορεστικό  όπου βρέθηκε και καρχαρίας 25 μέτρων και ηλικίας περίπου 25 εκατομμυρίων ετών.
    

    24.  Στην Δήλο, στο νησί του Απόλλωνα με την 3.000 και πλέον ετών ιστορία, απαντούν  οι ναοί του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, τα 16 λιοντάρια, το βουλευτήριο, το πρυτανείο,  το γυμνάσιο, οι παλαίστρες κ.α. Στον Δήλιο Απόλλωνα αναφέρεται και ο Ομηρικός ύμνος, σύμφωνα με τον οποίο: «Κάτι που θα μείνει αξέχαστο για πάντα, θάμα μέγα,  τον μακροσιαγιτάρη οι λάτρισσες της Δήλου οι παρθένες που τραγουδώντας τον Απόλλωνα δοξολογούν πρώτα και την Λητώ και την Αρτέμιδα μετά την δοξαρούσαν» (μετάφ. Κακριδή).  

     
     25.  Στην Λακωνία, έρευνες στην Πελλάνα, την πανάρχαια κοιτίδα πολιτισμού, άνωθεν του Ευρώτα, αποκαλύφθηκε λαξευτός τάφος, θολωτό, θαύμα αρχιτεκτονικής, διαμέτρου 10,05 μ. ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος γνωστός τάφος της Μυκηναϊκής εποχής
που ανήκει στον Τυνδάρεω, βασιλιάς της Σπάρτης. Βρέθηκαν επίσης και δυο μεγάλοι αμφορείς  του ανακτορικού τύπου με θαυμάσια διακόσμηση από κισσούς-κοράλλια-χρυσό και αλάβαστρο.


     26.  Στην Ρόδο, επίσης νησί του Απόλλωνα και των Τελχίνων, των περίφημων τεχνικών, τα γνωστά «Τελχίνια», που οι θαυματοποιοί μπορούσαν να προκαλούν βροχή, σύννεφα, χιόνια.  Είναι αυτοί ακριβώς που έφτιαξαν και την Άρπη, το δρεπανωτό ξίφος με το οποίο ο Κρόνος ακρωτηρίασε τον Ουρανό. Η Ρέα, η μητέρα των θεών, εμπιστεύτηκε τον γιό της τον Ποσειδώνα στους Τελχίνες, όπου ο Ποσειδώνας παντρεύτηκε την αδελφή τους την Αλία και από την κόρη  της Ρόδον προήρθαν οι Ηλιάδες.
    

Η Ρόδος είναι μητέρα πολλών φιλοσόφων, ρητόρων, καλλιτεχνών και Ολυμπιονικών.  Από την Ρόδο κατάγεται ο Κλεόβουλος, ένας από τους επτά σοφούς της Ελλάδας  με την γνωστή του ρήση: «Μέτρον Άριστον». Από την Ρόδο επίσης προέρχεται μια σειρά  από λόγιους όπως ο Τιμολέων, ο Αλεξανδρίδης, ο Επίχαρμος, Ο Θεόκριτος, ο Ίππαρχος,  ένας από τους μεγαλύτερους αστρονόμους, ο συγγραφέας Απολλώνειος ο οποίος έγραψε τα Αργοναυτικά κ.α.
    

Στην Ρόδο υπήρχε μεγάλη ρητορική σχολή όπου φοίτησαν πολλοί Ρωμαίοι ύπατοι,  ακόμη και ο Κικέρωνας. Από την Ρόδο είναι ο γλύπτης Χάρης, μαθητής του Λύσιππου  και κατασκευαστής του Κολοσσού της Ρόδου. Ο Κολοσσός ήταν αφιερωμένος στον Θεό Ήλιο  για την απόκρουση του Δημητρίου του Πολιορκητή. Οι γλύπτες, Αγήσανδρος, Πολύδωρος  και Αθηνόδωρος είναι οι δημιουργοί της Νίκης της Σαμοθράκης (Μουσείο Λούβρου)  και του ανδριάντα του Λαοκόωντα.   
    

Γνωστή είναι επίσης και η οικογένεια των Ολυμπιονικών του Διαγόρα. Οι Ρόδιοι υπήρξαν θαλασσοκράτορες. Οι Ηλιάδες (πανάρχαιοι κάτοικοι του Ήλιου) αναδείχτηκαν ανώτεροι  απ’ όλους και προπαντός διακρίθηκαν για την μόρφωσή τους, ειδικότερα για τις γνώσεις τους στην αστρονομία.


Εισήγαγαν νέα στοιχεία στην ναυτιλία, τον περίφημο Ναυτικό Κώδικα και καθιέρωσαν την διαίρεση της ημέρας σε ώρες. Δημιούργησαν αποικίες τον 8ο π.Χ. αιώνα στην Σικελία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στα νησιά των Βαλεαρίδων κ.α. Στην Ρόδο απαντούν οκτώ Μινωικοί οικισμοί στα Τριάντα, Ιαλυσόνα κ.α.
    

Από το 9.000 π.Χ. βλέπουμε πως η Ρόδος είναι θαλασσοκράτειρα. Ας μην ξεχάσω  να αναφέρω και το απολιθωμένο δάσος της Ζητιάς, απολιθωμένες κουκουνάρες, φύλλα, καρπούς, μαλάκια, σαλιγκάρια, όστρακα, χλάμη, ηλικίας πέραν του 1,5 εκατομμυρίου ετών.
    

Ακόμη στην Κάρπαθο βρέθηκαν: Το Ιερό των Διόσκουρων, το Ιερό που γινόντουσαν  τα Ταυροβόλια, ακόμη και το Ιερό των Καβείρων.


     Ο ναός του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα κρύβει προϊστορικό οικισμό 50.000 ετών. Από τον Παυσανία μαθαίνουμε ότι ο ναός του Ολυμπίου Διός οικοδομήθηκε  από τον Δευκαλίωνα και μάλιστα πιστεύεται ότι ο τάφος του γενάρχη των Ελλήνων  είναι πλησίον του ναού. Ο ναός αυτός είναι ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα έργα μαρμάρινης αρχιτεκτονικής.


     Προϊστορικοί οικισμοί αποκαλύφθηκαν στις περιοχές της Γκιώνας, ναός Ευμενίδων,  στην Άμφισσα, ναός Γαίας, στο νησί Τάφο/σπήλαιο, στην Γραβιά μεγαλοοστεϊκά ηλικίας  άνω των 3 εκατομμυρίων χρόνων. Στο Σπήλαιο κοντά στην λίμνη Κωπαΐδα αποκαλύφθηκε παλαιολιθικός οικισμός από Γερμανούς

         

Αξιωματικούς κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ηλικίας 25.000 ετών π.Χ.
 

Τέλος ο Πωλ Φωρ, το 1989 βρήκε στα Πηλικάτα της Ιθάκης ενεπίγραφες πινακίδες Γραμμικής Γραφής Α΄ του 2.600 π.Χ. και τις αποκρυπτογράφησε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Νήκος Παναγιωτάρας
Ποιητής - Καθηγητής Πανεπιστημίου - Δημοσιογράφος
Από το υπό έκδοση βιβλίο με τίτλο "ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"

Διαβάστηκε 363 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)