ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 28 Μαΐου 2017 - 4:23:33μ.μ.

Εκδόσεις Λεξίτυπον

09
Δεκεμβρίου

RABINDRANATH TAGOR - KARL GUSTAV WERNER VON HEIDENSTAM του Σωτήρη Ε. Γυφτάκη

Κατηγορία Πεζογραφία

RABINDRANATH   TAGOR

Ο σημαντικότερος ποιητής και φιλόσοφος της Ινδίας γεννήθηκε στη Βεγγάλη στις 6-5-1861.

Ο πατέρας του υπήρξε ανώτερος ιερωμένος(Μπράμα) της Βεγγάλης Σπούδασε στην ανώτερη Ιερατική(Ανατολική) Σχολή της Καλκούτας και στη συνέχεια στην Παιδαγωγική Ακαδημία της ίδιας πόλης και στη Βεγγαλική Ακαδημία. Μετά το πέρας των σπουδών του στην πατρίδα του  έφυγε για το Λονδίνο, όπου σπούδασε Νομικά.


Ποιητής γνήσιας λυρικής ευαισθησίας άρχισε από μικρός να γράφει τραγούδια και ύμνους, που θα εκδώσει, όντας δεκαεφτάχρονος ακόμη. Τιτλοφορεί τη συλλογή «Ιστορία του Ποιητή». Θα προσεχθεί αμέσως, και θα προκαλέσει πολύ ευνοϊκά σχόλια από τους πνευματικούς ανθρώπους της Βεγγάλης. Να σημειωθεί, πως όλο το έργο του Ταγκόρ είναι γραμμένο στη Βεγγαλική διάλεκτο.
      

Στις αρχές της δεκαετίας του 1880 θα παρουσιάσει και το δεύτερο βιβλίο του, πρόκειται για μια δεύτερη ποιητική συλλογή, είναι «Τα Ανώτερα Τραγούδια» και λίγο αργότερα θα κυκλοφορήσει  πάλι ένα  λυρικό   και συνάμα  φιλοσοφικό-θρησκευτικό πεζογράφημα, «Το Γέμισμα  του Φεγγαριού», για να ακολουθήσουν  το : «Κύκλος της Άνοιξης».


Στα 1901 ανοίγει ένα ιδιωτικό σχολείο το οποίο μετά το Α΄ παγκόσμιο πόλεμο θα αποτελέσει  την απαρχή ίδρυσης πανεπιστημίου.


Το έργο του είναι τεράστιο και πολύπλευρο. Πάνω από  πενήντα ποιητικές συλλογές, και  από μια δεκάδα μυθιστορήματα και εκατοντάδες διηγήματα και πέρα απ΄ αυτά εκατοντάδες ποιήματα -ύμνους που  αποτέλεσαν το υλικό για μουσικές συνθέσεις, τις οποίες έκανε ο ίδιος. Τα θεατρικά του έργα υπήρξαν επίσης από τα αξιολογότερα στην πατρίδα του, μα και στη ζωγραφική  παρήγαγε σημαντικό έργο. Όλα του τα έργα  είναι κατάμεστα από τη σοφία των αρχαίων Βεδών.


Ο Ταγκόρ  υπήρξε ο εκπρόσωπος του Πανθεϊσμού. Το σημαντικότερο βιβλίο του και πιο γνωστό στη Δύση είναι  «Το Σπίτι και ο Κόσμος»            

 

Το 1913 η Σουηδική Ακαδημία θα τιμήσει στο πρόσωπό του μια ολόκληρη Ήπειρο, αφού είναι ο πρώτος Ασιάτης  που βραβεύεται με το Νόμπελ. Σημαντικά στοιχεία για τη ζωή του και το έργο του  υπάρχουν στα τελευταία του αυτοβιογραφικά έργα: «Αναμνήσεις της Ζωής μου», «Οι  Λάμψεις της Βεγγάλης-Αναμνήσεις» κ.ά.Το 1915 η βρετανική πολιτεία θα του απονείμει τον τίτλο ευγενείας Άγγλου πολίτη, τον οποίο θα επιστρέψει το 1919 μετά τις αιματηρές   συγκρούσεις και το μακελειό του ινδικού λαού  από τις στρατιωτικές, αποικιοκρατικές, βρετανικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων διαμαρτυρίας κατά της βρετανικής Διοίκησης.
Ο μεγάλος Ινδός φιλόσοφος και ποιητής πέθανε στις 7 Αυγούστου 1941.

 


ΠΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ

Πες μου είναι αλήθεια αγαπημένε
Πες μου αν σωστά θωρώ
Κοίτα τα μάτια μου που αστράφτουν
Σαν των επιθυμιών το ουράνιο πλήθος
Που η  ψυχή σου πάνω μου  απαλά  ακουμπά,
Καθώς αστράφτει και με συναρπάζει..

 

Είναι αλήθεια; Είναι τα χείλη σου
Γλυκά ωσάν ανθός ανθομελιού χυμός
Σαν πρώτης αγάπης άγγιγμα
απ΄ ανοιχτού άνθους το σπόρο
Καθώς τα μέλη μου αναγαλλιάζουν
Από τις αναμνήσεις του καλού μου Μάη.

 

Αχ είν αλήθεια, αχ εσύ; Αισθάνεται η γη
Όπως η άρπα  σείεται απ΄ το τραγούδι
Αχ καλέ μου άσε τότε το τραγούδι μου
Προτού αυτή η νύχτα πάει να φύγει
Κι από τα μάτια σου οι δροσοσταλιές
Πέφτουν και πάνω μου ανθίζουν.
Είναι αλήθεια; Πυρακτώνεται η γη
Σαν το σώμα μου αγγίζει
Κι είν΄ η καρδιά σου που τον απόκρυφο το κόσμο
Μέσα μου αναζητά για να βρει
Είν΄  όλα τέμνονται αγάπη, ειρήνη, πόλεμος και μίσος
Και του αιώνιου αινίγματος η αιτία πάνω
Στο μέτωπό μου ολοφάνερη
Αγαπημένε μίλα μου, πες μου αν όλα αλήθεια είναι!
                                        
 

 


KARL GUSTAV WERNER VON HEIDENSTAM

 

Ο μεγαλύτερος Σουηδός ποιητής και δοκιμιογράφος γεννήθηκε στις 6.7.1859. Γιος ανώτερου στρατιωτικού, από αριστοκρατική οικογένεια πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα χτήματα της γιαγιάς του. Μετά τις σπουδές του ταξίδεψε στη Νότια Ευρώπη. Σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι και τη Ρώμη και για μια δεκαετία ανάλωσε τη ζωή του ταξιδεύοντας στις μεσογειακές χώρες: Συρία ,Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Ελλάδα  κ.ά.


Επέστρεψε στη πατρίδα του το 1887.Εμφανίστηκε στα Γράμματα ένα χρόνο αργότερα με μια συλλογή ποιημάτων που περιείχε  ποιήματα  προσκυνητικά στους Άγιους Τόπους και  ταξιδιωτικών του εντυπώσεων.


Το 1888 έκδωσε το δοκιμιακό του «Αναγέννηση». Το 1892 έκδωσε μια μυθιστορηματική βιογραφία πάλι επηρεασμένη από τα έτη περιπλάνησής του στις χώρες της Μέσης Ανατολής.. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το Hans Alienus.Πρόκειται πάλι για μια μυθιστορηματική βιογραφία.


Δυο χρόνια αργότερα είδε το φως της δημοσιότητας  η « Προσκυνητή Πορεία της Αγίας Μπριγγίτε», ενώ κάμποσα χρόνια αργότερα (1905) παρουσίασε  ένα από τα σημαντικότερα δημιουργήματά του «Η Γενιά των Folknungow», κι ακολούθησε  μια συλλογή με διηγήματά του. Το 1910 θα εκδοθεί ένα σημαντικό του σύγγραμμα. Πρόκειται για το: «Διαμελισμός και Πτώση  της Προλεταριακής  Φιλοσοφίας». Από τα καλύτερά του  βιβλία θεωρείται  η ποιητική συλλογή «Καινούργια Ποιήματα», που θα εκδώσει το 1915 κι είναι αυτά  με τα οποία θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ από τη Σουηδική Ακαδημία ένα χρόνο αργότερα, το 1916, ενώ στο μεταξύ, ήδη από το 1912  είχε καταστεί κι ο ίδιος μέλος  της. Οι Σουηδοί αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του τον εθνικό τους ποιητή.


Γεγονός πάντως είναι, πως η νεότερη σουηδική ποίηση οφείλει πολλά σ αυτόν, αφού πάνω στα δικά του βήματα  στέργιωσε κι αναπτύχθηκε.


Παίρνοντας πολλά στοιχεία από τον Στρίνμπεργκ, φρόντισε να τα ανανεώσει πάνω σε δικές του, καινούργιες φόρμες, ωστόσο παραμένοντας πιστός στις παραδόσεις της πατρίδας του.
Θα έλεγε κανείς πως το έργο του  άνοιξε  νέους δρόμους εθνικό-ρομαντικού προσανατολισμού, οικοδομημένο πάνω σε σκανδιναβικούς θρύλους, με προβεβλημένες τις ηθικές αξίες του λαϊκού μύθου.

 

 


ΣΟΥΗΔΙΑ

Σουηδία  μεγάλη  μου πατρίδα, μητέρα Σουηδία
Γη των πνοών, των στεναγμών και θεϊκό μας λίκνο
Ζωή αναβρύζει εκεί που κάποτε τα προγονικά μας ξίφη
Που της ορμής τους οι κραυγές έγραψαν  ιστορία

 

Και να που τώρα ο λαός σου, σ΄ ανεβάζει στο ψηλότερο
το βάθρο, που άξια σου πρέπει , αγαπημένη χώρα των προγόνων μου.
Πάνω  στο χιονισμένο σου χώμα τα  δάση ανεβαίνουν
Προς τα αστέρια  κι ο ήλιος του μεσονυχτιού τα καλοκαιρινά τα βράδια

 

Την άγια του τη θαλπωρή  πλούσια  μας τη δωρίζει.
Και στην ειρήνη και στο πόλεμο  για μας μητέρα υπήρξες
Κι εδώ πάνω στα άγια χώματά σου τα παιδιά μας
Τις ρίζες τους θα ρίξουν για το μέλλον
Αναδιφώντας των προγόνων τους τις άγιες πράξεις
Από τα βαθιά τα κοιμητήρια- κάτω απ΄ των ναών τ΄ άγια σπλάχνα

 

 

 

 

 

 

 

Σωτήρης Ε. Γυφτάκης
Συγγραφέας
Από το βιβλίο "ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ"

 

Διαβάστηκε 114 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σχετικά Άρθρα

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»