ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 12:11:52π.μ.
25
Ιουλίου

ΤΙΤΙΚΑ ΣΑΡΙΓΚΟΥΛΗ (Η αγωνίστρια της λογοτεχνίας και του θεάτρου) του Αυγερινού Ανδρέου

Κατηγορία Πεζογραφία

Περισσότερα από 60 χρόνια η Τιτίκα Σαριγκούλη έχει ενεργή παρουσία στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στη λογοτεχνία, κυρίως όμως και πρωτίστως  στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Είναι πρωτοποριακό και ρηξικέλευτο αυτό που συμβαίνει με την Τιτίκα Σαριγκούλη.

augerinos adnrouΈχει κάνει σύζευξη του μαρξισμού – λενινισμού, όπως εκφράστηκε και εφαρμόστηκε από τον Ιωσήφ Στάλιν (και όχι από τους διαδόχους του), και του χριστιανισμού, κυρίως των πρωτοχριστιανικών χρόνων. Και κοντά στις δοξασίες και πρακτικές αυτές τα δίκαια του Ελληνισμού, παντού και πάντα! Γνωρίζει στον ύψιστο βαθμό την ιστορία των Ελλήνων, μετέχει πλουσίως και ικανώς της κλασικής παιδείας και προάγει δαψιλώς τον πολιτισμό. Κουβαλάει η Τιτίκα τον ορθολογισμό και την επιστήμη της Ιωνίας, της μακρινής και αλησμόνητης πατρίδας της, και τα συγχωνεύει με τις δόκιμες και ευπρόσωπες δημιουργίες του ελληνικού πνεύματος του εθνικού κορμού που απόμεινε, μετά το κάψιμο της Μεγάλης Ιδέας στις φλόγες της Σμύρνης το 1922. Έχω την αίσθηση και την εντύπωση ότι ο αγέρας φέρνει από τα βάθη των αιώνων, από πολύ μακρυά, κοντά στην Τιτίκα, μορφές της μυθολογίας, των λαϊκών παραδόσεων αλλά και της ιστορίας, και περνοδιαβαίνουν μπροστά της σοβαρές και αμίλητες σε ατέλειωτες σειρές και συστοιχίες. Ύστερα τρεμοσβήνουν και χάνονται ξανά.

 

Όλες οι μορφές του παρελθόντος, εκτός από αυτή του Αριστοφάνη. Μένει πολύ πλάι της και την διεγείρει, ν' ασχοληθεί με το έργο του. Κι αυτή, φυσικά και υπακούει και αυτόβουλα υποτάσσεται. Χρόνια τώρα διδάσκει στο λαό Αριστοφάνη με επιτυχία! Ανεμοκυκλώνεται η ψυχή της από τις οπτασίες αυτές και τις εικόνες του απώτατου παρελθόντος κ' έτσι αισθάνεται πολλά που ο νους δεν μπορεί να συνταιριάσει και ν' αποδώσει. Στα περισσότερα από τα εξήντα (60) έργα της η Τιτίκα Σαριγκούλη αναμετριέται με την ιστορία και ξεδιαλύνει τα οράματα. Ψηλαφεί τώρα του καιρούς, σαν τον σπηλαιολόγο με προσοχή γιατί οι μαίανδροί τους είναι υποχθόνιοι και δυσπρόσιτοι.

 

Έτσι, πρωταγωνιστούν στα θεατρικά της έργα ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μέγας, ο Παυσανίας ο Στρατηγός, ο Παύλος, ο Πιλάτος, ο Πομπήιος, ο Δαυΐδ, ο Αγάθων, ο Σωκράτης, ο Φιλοποίμην, ο Ναβουχοδονόσωρ, ο Ιωσήφ, οι Γκράκχοι, ο Δημοσθένης, ο Μιλτιάδης, ο Μωϋσής, ο Βασιλιάς Δημάρατος, ο Σόλων, ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, ο Αινείας, ο Λυκούργος, ο Θησεύς, ο Ηρακλής, ο Ξενοφών, ο Νέρων, η Κασσιανή, η Φιλοθέη, οι Αργοναύτες, ο Φωκίων, ο Αννίβας, ο Ιακώβ, η Αικατερίνη του Σινά και λοιποί. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, μελέτες, ποιήματα, αναλύσεις και επιγράμματα. Σε όλα τα θεατρικά έργα της προηγείται ρωμαλέος και πολυσέλιδος πρόλογος. Και για το έργο που ακολουθεί και γι' άλλα θέματα. Εκεί εκφράζεται η συγγραφέας και η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη. Όλοι αγαπούμε αυτούς τους προλόγους, τους μελετούμε και τους ακουμπούμε!

 

Ένα δείγμα γραφής, απόσπασμα από τον πρόλογο του έργου <<Ο Βασιλιάς Νουμάς>>:

 

“... Και για την κουτσομπόλα ιστορία, τσακιστή δεκάρα, δε μας μέλλει, αν ύστερα από το θλιβερό εκείνο και αλήστου μνήμης – Ιδού ο στρατός σας, στρατηγέ Βαν Φλητ – Βάλει η χάρη της, αύριο τους δασκάλους, να διδάσκουν στα σχολεία ότι μαζί με τον Εφιάλτη, τον Ιππία, τον Δημάρατο, τον Θανάση Βάγια, τον Πήλιο Γούση, τους Γερμανοτσολιάδες και τους δοσίλογους της Χ πάει πακέτο και το – Ιδού η Ελλάδα και οι ραγιάδες σας, αφέντες των διεθνών μονοπωλίων και νομισματικών ταμείων, όλα σε τιμή ευκαιρίας τα βάλαμε, στα δύο το ένα προσφορά, από Ακρόπολη, νησιά, γλώσσα, παράδοση, πολιτισμό και μην ξεχνάτε αφεντάδες πως ψωμί στο γόνατο δεν τρώει ποτέ ο Χατζιαβάτης, αλλά πρώτος αυτός είναι που ενώ οι άλλοι, πάνε να το παίξουν Κατσαντώνης, τον Χατζιαβάτη μόνο και τον Βελή Γκέκα θ' ακούσετε να σας φωνάζουν Χαζίρ, Κουζουλούμ. Εφέντ και να σας δίνουνε παρηγοριά όταν και πάλι κάποιος Κολοκοτρώνης και κάποιος Βελουχιώτης, θα σας κλείσει στης αντίστασης τα δυο στενά και θα κάνει Γοργοπόταμο τα διεθνή νομισματικά σας ταμεία, στο δικό μας το λουφέ μονάχα θ' ακουμπάτε και θα βρίσκετε στο γάβγισμά μας παρηγοριά. Γιατί, η γύφτισσα η ιστορία, διαβάζει στα χαρτιά της, πολυχρονημένοι μας σουλτάνοι, μπέηδες, αγάδες και πασάδες, πως την τάβλα, που έχετε απλώσει στου πλάτανου τη ρίζα, με καμουχά στρωμένη και λογιό λογιό απάνω της κοψίδια, από τα ματωμένα κομμάτια των λαών, φαρμάκι θα σας γίνει και πως ότι, θα σας βγει ξινό το φαγοπότι και μάλιστα, αφέντες, με το συμπάθειο! από τη μύτη ...”.

 

Στα έργα της Τιτίκας Σαριγκούλη, αλλά και στον τρόπο που αποδίδει τους ρόλους της στο θέατρο κα στον κινηματογράφο, περισσεύει το πηγαίο χιούμορ, πλημμυρίζει ο σαρκασμός και είναι πάντα παρούσα η ειρωνεία! Έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο της UNESCO, είναι παλαιό και επίλεκτο μέλος της ιστορικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην οποία έχει σημαντική, σταθερή και αδιάλειπτη παρουσία και ανεξαρτησία γνώμης και προτάσεων. Από το έτος 2010 συνεργάζεται με τον Μητροπολίτη Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιο, ο οποίος είναι επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ευτυχής είναι η συγκυρία και η συνεργασία αυτή, γιατί ο επίσκοπος Χαλκηδόνος είναι ο άμεσος συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

 

Έχει αναπτύξει επίσης φιλικές, προνομιακές σχέσεις με τους λογοτέχνες και γενικά τους ανθρώπους της τέχνης της Αλβανίας, οι οποίοι και την τιμούν. Τιτίκα Σαριγκούλη, ο άνθρωπος που συνεχώς δημιουργεί, που παλεύει για το δίκιο του απλού ανθρώπου, που θέλει να φέρει τον Αριστοφάνη σε κάθε σχολείο της Χώρας, που μπορεί να επικοινωνεί όποτε θέλει με τον Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. χωρίς διαμέσους, με τον πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα, με θρησκευτικούς ηγέτες. Κυρίως, όμως, και πρωτίστως ο άνθρωπος που επικοινωνεί με τις καρδιές των Ελλήνων και τις γεμίζει γέλιο, ελπίδα και αγώνα!

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυγερινός Ανδρέου

Συγγραφέας-Ποιητής

Μέλος του ΔΣ της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών
                           

Διαβάστηκε 601 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα