ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 4:47:29μ.μ.
23
Σεπτεμβρίου

«Το φεγγάρι και η γοργόνα» - Διήγημα της Γιώτας Γαρυφάλη

Κατηγορία Πεζογραφία

Η ζεστή αυγουστιάτικη νύχτα έχει από ώρα σκεπάσει με το μαύρο της πέπλο τη γη.

panagiwta garufaliΤο φεγγάρι ραντίζει με φεγγαρόσκονη όλη την πλάση και χαράζει ασημένιους δρόμους στη θάλασσα. Κάθε ζωντανό πλάσμα έχει πια κοιμηθεί!

 

Τα παιδιά που όλο το απόγευμα ξεσήκωναν τον κόσμο με τις φωνές και τα παιχνίδια τους είναι από ώρα στα κρεβάτια τους. Τα ερωτευμένα ζευγαράκια που όλο το βράδυ έκαναν τη βόλτα τους πιασμένοι χέρι χέρι τώρα κοιμούνται αγκαλιασμένοι και ονειρεύονται το μέλλον τους. Οι ψαράδες, που έχουν πια μαζέψει τα δίχτυα τους, ξεκουράζονται από τον κάματο της μέρας και χαμογελούν ικανοποιημένοι στον ύπνο τους.

 

Αυτή την ώρα διάλεξε η μικρή γοργόνα ν’αφήσει τα θαλάσσια παλάτια της και από το σκοτεινό βυθό ν’ανέβει στην επιφάνεια της θάλασσας για να παίξει με τα κύματα. Το ξανθό της κεφάλι ξεπροβάλλει στον αφρό των κυμάτων. Τα μαλλιά της είναι στολισμένα με ένα στεφάνι από φύκια και στ’αυτιά της αντί για σκουλαρίκια κρέμονται κοχύλια και αχιβάδες. Στα παιχνίδια της με το νερό τη συντροφεύουν αχινοί, καβουράκια, πολύχρωμα ψαράκια, αστερίες και μικροί ιππόκαμποι. Μόνιμοι συνοδοί της κολυμπούν δίπλα της, παραβγαίνουν στα μακροβούτια, βυθίζονται και πάλι ανεβαίνουν στην επιφάνεια και μαζί με τη μικρή μας γοργόνα χαίρονται την ησυχία της αυγουστιάτικης νύχτα που τη σπάζουν μόνο οι δικές τους χαρούμενες φωνές.


Σε λίγο, κουρασμένη από τα παιχνίδια της η μικρή γοργόνα αφήνει το σώμα της να λικνίζεται στο ρυθμό των κυμάτων και χτυπώντας με δύναμη την ουρά της κολυμπά προς την κοντινή ακτή. Οι αχινοί, τα καβουράκια, οι αστερίες και τα άλλα πλάσματα της θάλασσας συγκεντρώνονται γύρω της και περιμένουν να την ακούσουν να τους διηγείται ιστορίες από μέρη μακρινά. Και η μικρή γοργόνα αρχίζει να τους εξιστορεί όλα τα θαυμαστά που έχει δει στα ταξίδια της στης θάλασσας τα πλάτη. Τους μιλά για παράξενους ανθρώπους, για μεγάλα κτίρια και μακρινές πολιτείες. Τους διηγείται ιστορίες που έχει ακούσει από τους ναυτικούς καθώς τις νύχτες τους συντροφεύει στα ταξίδια τους. Τους τραγουδά λυπητερούς σκοπούς από τα βάθη της Ανατολής και τραγούδια πολεμικά από τη μακρινή Δύση.

 

Το φεγγάρι αγναντεύει από ψηλά αυτή την παράξενη συντροφιά και χαμηλώνει το κεφάλι του για ν’ακούσει καλύτερα το μελωδικό τραγούδι της γοργόνας. Όποιος είναι ξύπνιος αυτή την ώρα θ’αναρωτιέται γιατί απόψε το φεγγάρι λάμπει πιο πολύ; Χωρίς να το καταλάβει γίνεται κι αυτό μέλος τούτης της παράξενης παρέας και αρχίζει κι αυτό να διηγείται ιστορίες και παραμύθια που έχει ακούσει στα δικά του ταξίδια.


Η ώρα περνά μα κανείς δε θέλει να φύγει. Τι όμορφη που είναι η αποψινή νύχτα! Οι πρώτες αχτίδες του ήλιο αναγκάζουν το φεγγάρι να κρυφτεί πίσω από το βουνό και τη μικρή γοργόνα να βουτήξει στο βυθό και να τρυπώσει ανάμεσα σε βράχια και φύκια. Η μαγεία χάνεται! Μα πριν χαθεί, η γοργόνα και το φεγγάρι πρόλαβαν ν’ανανεώσουν το ραντεβού τους για την επόμενη νυχτιά.

 

Έτσι κάθε βράδυ, όταν η αυγουστιάτικη νύχτα πάρει τη θέση τους στο ουράνιο στερέωμα, η γοργόνα και το φεγγάρι συναντιούνται και με τις ιστορίες τους ταξιδεύουν μαζί μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Και αν κάποιος είναι τυχερός και βρεθεί στη θάλασσα μια τέτοια γαλήνια νύχτα θα δει τη γοργόνα να ταξιδεύει στους δρόμους του φεγγαριού και να χάνεται στο βάθος του ορίζοντα ενώ το φεγγάρι από ψηλά με τις ακτίνες του να φωτίζει το δρόμο της.

 

Και αν είναι απ’αυτούς που η μαγεία βρίσκει ανοιχτή την πόρτα της καρδιάς τους μπορεί ν’ακούσει ακόμα και το τραγούδι της και να αφεθει να τον ταξιδέψει όπου ονειρεύεται και λαχταρά!!!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιώτα Γαρυφάλη

Εκπαιδευτικός

Διαβάστηκε 791 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα