Εκτύπωση αυτής της σελίδας
23
Απριλίου

Α. Μ. Χέλμι: «O πολιτισμός είναι το πλαίσιο της ανάπτυξης ή της παρακμής μιας κοινωνίας»

Κατηγορία Συνεντεύξεις

Στα πλαίσια του προγράμματος«Ημέρες Κινηματογράφου» στη Δημοτική Κοινότητα Δροσιάς τοlifespeed.gr με τη δημοσιογράφο του Κατερίνα Καραγιάννη παρευρέθηκε στοΜορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα

και είχε την ευκαιρία να συζητήσει με το Μορφωτικό Σύμβουλό της Δρ. Α. Μ. Χέλμι και να σχολιάσει θέματα αναφορικά με τον πολιτισμό της προαναφερθείσας χώρας, τις ταινίες που εκείνη εισάγει στην Ελλάδα και τις συνεργασίες τους με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Κοινότητας Δροσιάς με θέμα « Ημέρες Κινηματογράφου»

 

Συνέντευξη στην Δημοσιογράφο Κατερίνα Καραγιάννη

 

Δημ/φος: Ποια κοινά στοιχεία διακρίνετε ανάμεσα στον πολιτισμό της Ελλάδας και της δικής σας χώρας;

 

Δρ. Χέλμι: Το Ιράν και η Ελλάδα, δύο χώρες που διαθέτουν αρχαίο πολιτισμό, διατηρούν πολιτιστικές και κοινωνικές σχέσεις για πάνω από 2.500 χρόνια και η σχέση τους είχε πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα.

 

Ιρανοί επιστήμονες και φιλόσοφοι όπως ο Αβικέννας, ο Αλ-Φαράμπι, ο Σάχαμπ αλ-Ντίν Σοχρεβαρντί και  άλλοι, εξέτασαν τα έργα ελλήνων φιλοσόφων και επιστημόνων  και έγραψαν μερικά κριτικά σχόλια  τα  οποία τα έκαναν γνωστά στον κόσμο.

 

Η άποψη των Ελλήνων για τις ηθικές και ανθρώπινες αξίες, η σημασία της οικογένειας, η δικαιοσύνη, η αντίθεση στη δικτατορία και τον ολοκληρωτισμό, ο σεβασμός στις άλλες κουλτούρες και παραδόσεις, η σημασία της λογοτεχνίας μεταξύ των δύο λαών, ο κινηματογράφος και η  τέχνη της  ζωγραφικής και της καλλιγραφίας, παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης ακόμη και παρόμοια φαγητά και φρούτα, μπορώ να πω ότι είναι από τα κοινά στοιχεία ανάμεσα μας.

 

 

Δημ/φος: Τι σηματοδοτεί και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε μέσω της συνεργασίας σας με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης;

 

Δρ. Χέλμι: Η διατήρηση και  επέκταση της φιλικής σχέσης τουρισμού –πολιτισμού μεταξύ των δύο χωρών, μπορεί επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα στις επιδόσεις της οικονομίας. Οι Ιρανικές ταινίες στέλνουν ηθικά μηνύματα και θίγουν διάφορα θέματα όπως συμπόνια για  τους φτωχούς, δικαιοσύνη, αντιπολίτευση στην αριστοκρατία και τη δικτατορία. Επίσης προβάλλουν και τη πρόκληση της ζωής των απλών ανθρώπων.

 

 

Δημ/φος: Τι απαντάτε σε όλους όσους υποστηρίζουν ότι άλλες είναι σήμερα οι προτεραιότητες και ότι ο πολιτισμός είναι ένα «ακριβό προϊόν» που απευθύνεται σε λίγους;

 

Δρ. Χέλμι: Κατά τη γνώμη μου ο πολιτισμός είναι το πλαίσιο της ανάπτυξης ή της παρακμής μιας κοινωνίας. Αν ο πολιτισμός είναι δυνατός και ζωντανός τότε θα ενισχυθεί η εθνική ταυτότητα και θα υπάρξει ανάπτυξη και τελειότητα για τον λαό και το έθνος.

 

Τα πολιτιστικά ενδιαφέροντα ετοιμάζουν το έδαφος για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, τη  δημοκρατία και την ελευθερία.

 

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου και οι αποικιοκράτες πρώτα επέβαλλαν  τον πολιτισμό τους μέσα από  διοικητές μαριονέτες  και μετά πήραν την αγορά και την οικονομία της εκάστοτε  κοινωνίας στα χέρια τους .

 

Οι πολιτιστικές ανταλλαγές δημιουργούν ανάπτυξη, επιβίωση και επίσης συνείδηση του έθνους. Η άλλη πλευρά της υπόθεσης είναι ότι η αποδοχή του εισαγομένου και ξένου πολιτισμού χωρίς να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις αυτόχθονες αξίες είναι λάθος.

 

Ως εκ τούτου η κουλτούρα είναι σαν το οξυγόνο και τον αέρα τον οποίο ο λαός  αναπνέει, όσο πιο καθαρό  είναι τόσο καλύτερα θα είναι.

 

Μια κλειστή και παρατημένη  από άποψη κουλτούρας κοινωνία δεν είναι χρήσιμη για κανένα έθνος .Η κουλτούρα που είναι μια σειρά από τις πεποιθήσεις, τις παραδόσεις, τη γλώσσα, την τέχνη, την  μουσική και τον  κινηματογράφο  πρέπει να μεγαλώσει τις ρίζες της και  να έχει αλληλεπίδραση και σχέση με άλλες κουλτούρες του κόσμου για να διατηρήσει τη φρεσκάδα και την ανάπτυξή της.

 

1s2

 

Δημ/φος: Πώς αντιμετωπίζετε τη συνεργασία σας με τη Δημοτική Κοινότητα Δροσιάς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων « Ημέρες Κινηματογράφου»;

 

Δρ. Χέλμι: Εμείς καλωσορίζουμε τις διμερείς συνεργασίες με τους δήμους και τα κέντρα τέχνης και πολιτισμού, τις εκθέσεις φωτογραφίας και βιβλίου και πιστεύουμε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη  γνωριμία και κατανόηση των δύο λαών.

 

 

Δημ/φος:  Κατά πόσο αυτή η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί σε άλλους τομείς και ποιοι μπορεί να είναι αυτοί;

 

Δρ. Χέλμι: Όπως ανέφερα και πριν αυτή η συνεργασία μπορεί να υπάρξει σε προβολές ιρανικών ταινιών, σε εκθέσεις φωτογραφίας, σε συζητήσεις ''στρογγυλής τραπέζης'' σχετικά με την κουλτούρα των δύο χωρών, σε μουσικές παραστάσεις και στην εκμάθηση της περσικής γλώσσας.

Διαβάστηκε 419 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)