Εκτύπωση αυτής της σελίδας
22
Ιανουαρίου

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος :"Δεν ξέρω εάν είναι χειρότερο να σε σκοτώνουν ή να σου σκοτώνουν την ελπίδα;"

Κατηγορία Συνεντεύξεις

Ο γνωστός πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος ήταν προσκεκλημένος της Φωτεινής Μαστρογιάννη στην εκπομπή Take the money and run.

Σύμφωνα με τον κο Κωνσταντακόπουλο η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής δηλαδή την ολοκληρωτική καταστροφή της Ελλάδας. Η καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ είχε επιδείξει μαχητικότερη συμπεριφορά όσον αφορά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ενώ ο κος Κ. Μητοστάκης είχε απόλυτη ταύτιση με τις ευρωατλαντικές θέσεις. Η διαφορά μπορεί να είναι τεράστια γιατί τους επόμενους μήνες θα τεθούν πολύ δραματικά ζητήματα στον Ελληνισμό μεταξύ των οποίων η πιθανή επάνοδος του σχεδίου Ανάν για την Κύπρο.


Το σχέδιο Ανάν είναι ένα σχέδιο που καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα είναι μία μείζων εθνική καταστροφή. Η κατάσταση εξελίσσεται οργουελικά και η Κύπρος δεν θα είναι ούτε ομοσπονδία ούτε συνομοσπονδία αλλά προτεκτοράτο του διεθνούς παράγοντα.

 

Η Κύπρος είναι μία περιοχή τεράστιας στρατηγικής αξίας και το κυπριακό πρόβλημα είναι και παραμένει ένα αποικιακό πρόβλημα. Η Μ.Βρετανία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιθυμούν τον έλεγχο της Κύπρου λόγω της τεράστιας γεωστρατηγικής της σημασίας. Η ελληνοτουρκική διαμάχη για την Κύπρο είναι δευτερογενής. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι ότι χρησιμοποιήθηκε μία μειονότητα για να στερήσει από την πλειονότητα το δικαίωμα της κυριαρχίας. Εάν ο Ελληνισμός της Κύπρου δεν έχει ένα κανονικό κράτος τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δεχτεί πολύ μεγάλες πιέσεις.


Η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, λόγω των μνημονίων, δεν είναι καθόλου καλή παρά την προπαγάνδα για το αντίθετο. Το 85% των δανείων της είναι κόκκινα κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι η Κύπρος έχει καταρρεύσει. Οι ξένες δυνάμεις θα επιδιώξουν να πάρουν την κρατική κυπριακή κυριαρχία.

 

Η δομή των σχεδίων αυτών είναι απλή.Αρχίζουν με το επιχείρημα ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους Ελληνοκύπριους άρα δεν μπορούν να υπαχθούν στην εξουσία των τελευταίων, κατά συνέπεια καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή του κανόνα της πλειοψηφίας.


Το σχέδιο Ανάν προέβλεπε ένα σύστημα διαιτησίας, δεν θα μπορεί δηλαδή να υπάρξει μία κανονική απόφαση σε αυτό το κράτος. Οι αποφάσεις θα παίρνονται από τρεις ξένου δικαστές και μία σειρά ξένων αξιωματούχων του οποίους θα διόριζε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ – ούτε καν το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην περίπτωση του Κυπριακού είναι πολύ πιθανόν ότι θα ακολουθούσε τις προτιμήσεις των ΗΠΑ, της Μ.Βρετανίας και του Ισραήλ.


Το κυπριακό κράτος εάν υιοθετούσε το σχέδιο Ανάν δεν θα είχε το δικαίωμα ούτε της αυτοάμυνας, θα γινόταν, με άλλα λόγια, μία μεταμοντέρνα αποικία.

 

Στο παρελθόν ακόμα και σε μία αποικία ήταν δύσκολο να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση. Σήμερα είμαστε σε μία περίοδο εκτεταμένων πληθυσμιακών ροών, επόμενως, δεν είναι σίγουρο ότι η δημογραφική ισορροπία στην Κύπρο θα διατηρούνταν. Εάν δεν υπήρχε ομαλή εξέλιξη του σχεδίου θα είχαμε ενδεχομένως μία μαζική μετανάστευση του Κυπριακού Ελληνισμού.


Ο καλύτερος έλεγχος ενός εδάφους είναι να απομακρύνει κάποιος τους γηγενείς. Ένα σχέδιο που δεν αποτελεί προϊόν μίας διαδικασίας συμφιλίωσης δεν εξασφαλίζει καν τη σταθερότητα.


Ο Ελληνικός πληθυσμός που θα παραμείνει θα είναι έρμαιο των δυνάμεων που ελέγχουν την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εξωτερική της πολιτική δεν διαδραματίζει κάποιο ρόλο και θα έπρεπε στην ουσία να ονομάζεται αμερικανική ένωση.

 

Όσον αφορά το Ελλαδικό πρόβλημα, ο κος Κωνσταντακόπουλος ανέφερε ότι ενώ στην αρχή των μνημονίων μας έλεγαν ότι θα βγούμε στις αγορές το 2011 στην πραγματικότητα έχουμε υποστεί τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική καταστροφή στην Ευρώπη μετά το 1945. Η πτώση του ΑΕΠ είναι 30%, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τις υλικές απώλειες της Γαλλίας και της Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου έχουμε φθάσει σε μία κατάσταση ιμπεριαλισμού της καταστροφής όπως φαίνεται καθαρά στη Μέση Ανατολή που αυτό που συμβαίνει εκεί είναι αποτέλεσμα της δυτικής πολιτικής. Στην Ελλάδα συνέβη το ίδιο αλλά με οικονομικούς τρόπους.


Στην Ελλάδα, τα προγράμματα όχι μόνο δεν έχουν καμία επιτυχία αλλά συντελείται αύξηση του χρέους και η ύφεση θα συνεχισθεί. Η λέξη «ύφεση» είναι ευφημισμός γιατί η πτώση του 30% στο ΑΕΠ δεν είναι ύφεση αλλά καταστροφή της χώρας. Αυτό πρέπει, φυσικά, να διακοπεί αλλά οι πολιτικοί μας είναι ιδιοτελείς, ανεπαρκείς και εξαρτημένοι από τις ξένες δυνάμεις.

 

Οι ξένοι προκαλούν συνειδητά την καταστροφή της Ελλάδας για τους εξής λόγους:

 

Πρώτον, θέλουν να αλλάξουν το πολιτικό και κοινωνικό καθεστώς στην Ευρώπη. Θέλουν να καταργήσουν το κοινωνικό κράτος και την «πολλή» δημοκρατία. Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο μίας ευρύτερης κοινωνικής μεταβολής.

 

Δεύτερον, υπάρχουν γεωπολιτικά σχέδια. Η Ελληνική ανεξαρτησία ήταν εξαρχής απαράδεκτη για τους δυτικούς. Αυτό που θέλουν από τον Τσίπρα, ιδίως οι Αμερικάνοι, είναι η εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών τους συμφερόντων.

 

Η καταστροφή της Ελλάδας είναι σχεδιασμένη και προβλέψιμη. Χρειάζονταν ένα πειραματόζωο το οποίο να χρησιμεύσει ως αποδιοπομπαίος τράγος και ως φόβητρο.


Ενας άλλος λόγος ήταν ότι στην Ελλάδα μπορούσε να αποδοθεί ευθύνη της προηγούμενης κατάστασης και των προβλημάτων υπερχρέωσης στη διαφθορά του πολιτικού συστήματος και στην κακή οργάνωση του κράτους. Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα, όμως, μαζικά δωροδοκήθηκε από τη Siemens. Τις απάτες, δε του Σημίτη και της Goldman Sachs με τα swaps τα ήξερε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή έχει γίνει παράρτημα της Goldman Sachs;

 

Οι Έλληνες, για τους δυτικούς, ήταν πάντα ύποπτοι για φιλορωσισμό. Άλλος ένας λόγος της τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ότι με τον έλεγχό τους, οι δυτικοί ελέγχουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις θερμές θάλασσες αλλά και διευκολύνεται η πρόσβαση της Ευρώπης και ειδικά της Γερμανίας στη Μέση Ανατολή.
Οι δυτικοί πάντα είχαν τον έλεγχο στην Ελλάδα αλλά φαινόμενα όπως ο Κώστας Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν φαινόμενα που δεν τους άρεσαν.

 

Όλα αυτά εντάσσονται όμως και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που είναι αυτό της παγκοσμιοποίησης. Η παγκοσμιοποίηση είναι μια δικτατορία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου σε συνεργασία με το αμερικανοστρατιωτικό σύμπλεγμα. Η παγκοσμιοποίηση, από τη φύση της, θέλει να καταργήσει τα έθνη κράτη, θέλει να φτιάξει μία άμορφη ανθρωπότητα όπου οι άνθρωποι θα γίνουν ζώα.


Η Ελλάδα, ως χώρα όπου γεννήθηκαν οι αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι η χώρα που και συμβολικά η τάξη του χρήματος θέλει να συντρίψει.

 

Τα δύο μεγάλα χαρτιά της Ελλάδας είναι η γεωπολιτική της θέση και η πολιτιστική της ταυτότητα. Εάν η Ελλάδα στρεφόταν προς τη Ρωσία, θα γινόταν μία τέτοια παγκόσμια κινητοποίηση που θα της επέτρεπε να διαπραγματευθεί. Χάθηκε μία τεράστια ιστορική ευκαιρία. Η Ρωσία ζητούσε μία διέξοδο, ο Πούτιν, ενδεχομένως, να ήθελε μία ενεργό παρέμβαση στην Ελλάδα. Η Ρωσία είναι ένας ανερχόμενος παράγοντας στη διεθνή πολιτική που η Ελλάδα είχε κάθε λόγο να διερευνήσει τις πιθανότητες συνεργασίας.

 

Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν ολοκλήρωσε ποτέ την Επανάσταση του 1821. Τα τζάκια που κυριαρχούν στην οικονομική και κοινωνική ζωή ήταν όλοι τους συνεργάτες των Ναζί.


Οι Αμερικανοί, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επέβαλλαν στην Ελλάδα μία μικροϊδιοκτησιακού τύπου οικονομία στη οποία θα έπαιζε βασικό ρόλο η συναλλαγή με το κράτος. Αυτός ήταν ένας τρόπος πολιτικού ελέγχου, στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ αντί να καταπολεμήσει αυτό το σύστημα, το διεύρυνε.

 

Οι ισχυρές δυνάμεις προσανατολίζονται προς την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επομένως το φινάλε δεν έχει γραφτεί. Μπορεί να υπάρχουν δυνάμεις που να επιθυμούν η ιστορία αυτή να καταλήξει σε μία Ελληνοτουρκική διένεξη αντί να χρεωθούν την αποτυχία η Μέρκελ, οι μεγάλες τράπεζες, η Κομισιόν κτλ. Ποιος είναι αυτός που θα χρεωθεί την καταστροφή που θα έχει τεράστιες συνέπειες για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

 

 

 

 

Φωτεινή Μαστρογιάννη
Οικονομολόγος - Καθηγήτρια ΜΒΑ
mastroyanni.blogspot.gr
en-athinais.webnode.gr

 

embed video plugin powered by Union Development
Διαβάστηκε 253 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)