ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020 - 4:22:29μ.μ.

banner468x60

18
Σεπτεμβρίου

Ρένα Μανταλοπούλου-Δότσου: «Πάντα να έχουμε την ελπίδα μέσα μας»

Κατηγορία Συνεντεύξεις

Η Ρένα Μανταλοπούλου-Δότσου είναι μια ταλαντούχα και καταξιωμένη ζωγράφος, που σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης, δίπλα στον διάσημο ζωγράφο, σκηνογράφο και διακοσμητή Βασίλη Ηγουμενίδη (Igum).

Τα έργα της εντάσσονται στον σουρεαλισμό και στην βυζαντινή αγιογραφία. Έργα γεμάτα ευαισθησία, λυρισμό που έχουν ένα προσωπικό στυλ και ύφος. Κινούνται μέσα σε ένα ρομαντισμό ηρεμίας και αλλοτινών εποχών, χωρίς όμως ν΄ αδιαφορεί για το σήμερα .Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε Πνευματικά Κέντρα της Αθήνας, στο Υπουργείο Υγείας, στο Μουσείο της Μάνης και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ισπανία, στην Αμερική, στην Αργεντινή και στην Αυστραλία. Θρησκευτικά έργα της βρίσκονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στον Ταξιάρχη και την Παναγία Παλαιού Φαλήρου, στη Σταύρωση της Δροσιάς, στα παρεκκλήσια του Αγίου Θεοδώρου Ωρωπού και Αγίου Νικολάου Σαντορίνης. Ακόμα σε ναούς της Κρήτης, Βουλγαρίας, Ιταλίας και Αμερικής .Έχει βραβευθεί από τον Φιλολογικό Σύλλογο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» 1971 και 1988 και στην Γαλλία της έχουν απονείμει το βραβείο «Ζωγράφος του 20ου αιώνα». Με το έργο της ασχολήθηκαν και εγκυκλοπαίδειες όπως οι «Μέλισσα»,«Βαλαβάνη» κ. α. Μια έντονη προσωπικότητα, αλλά ταυτόχρονα μια σεμνή πολύ σημαντική δημιουργός.

 


Συνέντευξη στην Μαρία Χατζηνικολάου

 

 

-Κυρία Δότσου, από ποια ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

 

Σε πολύ μικρή ηλικία. Ο πατέρας μου ήταν ζωγράφος και αγιογράφος και είχε “κάνει” πολλές εκκλησίες στην Κωσταντινούπολη. Ήταν ο δάσκαλός μου. Όταν έβλεπα τον πατέρα μου που ζωγράφιζε, και ήμουνα μικρή, χαιρόμουνα πολύ. Πήρα κι εγώ μια μέρα που έλειπε τα πινέλα του – μου λέει: “Εσύ αποκλείεται να ζωγραφίσεις!” - Άρχισα να ζωγραφίζω και έκανα μια γοργόνα. Γυρνάει ο πατέρας μου και μου λέει: “Ωπ, εσύ από τώρα ζωγραφίζεις; Μη χειρότερα, δεν το περίμενα αυτό.” και έτσι ξεκίνησα...
Όταν τελείωσα το λύκειο πήγα στη Σχολή Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης και εκεί έμαθα διάφορες τεχνικές. Φυσικά, της Κωνσταντινούπολης συγκέρασμα. Αργότερα μαθήτευσα κοντά στον κύριο Ηγουμενίδη, ο οποίος ήταν ένας αναγνωρισμένος για το ταλέντο του ζωγράφος, αγιογράφος και σκηνογράφος και είχε πολλούς πελάτες από το Πέρα. Είχε ‘κάνει’ πολλές διακοσμήσεις στα μαγαζιά του Πέρα, και είχε αγιογραφήσει αμέτρητες εκκλησίες της Κωσταντινούπολης, όταν μετά τα Σεπτεμβριανά, τις είχανε κάψει και ρημάξει. Εν συνεχεία, όταν ήρθαμε στην Ελλάδα, πήγα και σε μια σχολή αγιογραφίας να μάθω τα περεταίρω.

 AR2

                                                                          Δάφνη

 

- Πόσες ώρες την ημέρα ασχολείστε με την ζωγραφική;

 

Δε σταματάω ποτέ! Απαραιτήτως, αν δεν πιάσω το πινέλο κάθε μέρα, δεν ησυχάζω. Με ηρεμεί και με αγαλλιάζει, όπως ο ποιητής θα γράψει τα ποιήματά του, όπως ο λογοτέχνης θα γράψει τα έργα του, έτσι κι εγώ ζωγραφίζω συνέχεια.

 

- Τι σας εμπνέει από όσα συμβαίνουν γύρω μας;

 

Αυτά που με εμπνέουν είναι τα πάντα. Μπορεί να είναι από οικολογικά θέματα(όπως το νέφος), μπορεί να είναι από την οικονομική καταστροφή, μπορεί να είναι και από τη σημερινή κατάσταση, που βιώνουμε. Από τους σεισμούς μέχρι και τα πολιτικά θέματα με ενδιαφέρουν. Έχω κάνει έργα για πολιτικά θέματα αλλά κυρίως οι αγιογραφίες είναι αυτές που όταν ζωγραφίζω, με ηρεμούν.  Συγκεκριμένα ο προπλασμός, η ψιμύθια που έχει η αγιογραφία, και που τα χρώματα τα φτιάχνω μόνη μου με σκόνη και κρόκο αυγού, με αγαλλιάζουν.

 AR4

                                                                       Άγγελοι Κυρίου

 

-Βλέποντας κανείς τους πίνακές σας θα έλεγε κανείς ότι η τεχνική σας είναι σουρεαλιστική και ρεαλιστική. Πείτε μας κάτι για αυτές τις τεχνικές.

 

Η σουρεαλιστική ζωγραφική είναι λεπτομερής. Μ' αρέσει να κάνω έργα λεπτομερή. Επίσης ορίζεται από το τυχαίο, το υποσυνείδητο, την αναζήτηση ενός νέου εσωτερικού, προσωπικού κόσμου. Ο ρεαλισμός αφορά την ακριβή απεικόνιση των μορφών της ζωής και τις λεπτομέρειες του φωτός και του χρώματος. Έχω ζωγραφίσει όμως και έργα κυβισμού. Πιο πολύ όμως αναμφισβήτητα μ' αρέσει ο σουρεαλισμός.

 

-Το ονειρικό στοιχείο βλέπουμε να εμφανίζεται σε πολλά ζωγραφικά σας έργα. Τι αντιπροσωπεύει για εσάς;

 

Μέσα από το ονειρικό στοιχείο εκφράζομαι. Θέλω να γίνει κάτι το οποίο θα διορθώσει μια κατάσταση. Φερ' ειπείν το Τείχος του Βερολίνου, όταν είχε γκρεμιστεί πριν χρόνια, με είχε μπλέξει. Ήθελα να φτιαχτεί . Μ΄ αρέσει να πηγαίνω προς το καλύτερο. Ακολουθώ μια λογική σειρά σε κάθε έργο μου . Πρώτα το σκέφτομαι, μετά το ζωγραφίζω, το μεταβιβάζω στο χαρτί και μετά το φτιάχνω σε πίνακα, σε λαδομπογιά.

 AR3

                                                                    Το κουτί της Πανδώρας

 

- Ποιο είναι το αγαπημένο σας έργο;

 

Επειδή έχω τη συνήθεια να εκφράζω τα συναισθήματά μου πάνω στα έργα μου, σύμφωνα με τη σημερινή κατάσταση έχω κάνει “Το Κουτί της Πανδώρας”. Κατά τη μυθολογία, ήταν πάρα πολύ περίεργη και ήθελε να ανοίξει το κουτί που της έστειλε ο Δίας για δώρο στο γάμο της. Έτσι βγήκαν όλα τα κακά και τα δεινά από μέσα, οι καταστροφές, οι αρρώστιες , η οικονομική κρίση και στο τέλος βγήκε το περιστέρι. Το έργο δείχνει – και είναι πάρα πολύ παραδειγματικό – ότι η μυθολογία δεν είναι απλώς μυθολογία, αγγίζει και την πραγματικότητα πολλές φορές. Αυτό μας επισημαίνει ότι πρέπει πάντα να έχουμε την ελπίδα μέσα μας, και να μην τη χάνουμε ό,τι και να μας συμβαίνει, γιατί άμα χάσουμε την ελπίδα μας, σβήσαμε.

 


-Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με την ζωγραφική σήμερα;ACUNDO1

 

Θα τον συμβούλευα να σπουδάσει κάτι, διακοσμητική ή οτιδήποτε άλλο, γιατρός, δικηγόρος, και παράλληλα να ζωγραφίζει, γιατί μόνη της η ζωγραφική δε γίνεται δουλειά. Αυτό θα έρθει αργότερα.

 

-Έχετε κάποια μελλοντικά σχέδια;

 

Μελλοντικά σχέδια είναι να κάνω καλές εκθέσεις, οι οποίες θα μπορούν να με βγάλουν κάπου, για να αφήσω κάτι πίσω μου φεύγοντας από αυτή τη ζωή.

 

 

- Σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση για τη χώρα μας που είναι η σημερινή, τι είναι αυτό που σας παρακινεί;

 

Η επαφή με την τέχνη είναι το οξυγόνο μου. Πολλές φορές μπαίνω σε έναν χώρο, είτε στο ατελιέ μου, είτε στο σπίτι μου, και ζωγραφίζω, ξεχνιέμαι και περνάω ωραία. Δεν μπορώ να βλέπω την χώρα μου σε αυτή την κατάσταση στην τηλεόραση.  Με στεναχωρεί. Νομίζω είναι πιο ενδιαφέρον να ζωγραφίζω .                                                                                                                To όζον                                                                                

 

 

 

 

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.facebook.com/rena.mantalopouloudotsou?fref=ts

Διαβάστηκε 1520 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα