Εκτύπωση αυτής της σελίδας
11
Μαρτίου

Θόδωρος Κατσανέβας: «Κάποιοι μπερδεύουν τον μαρξιστικό διεθνισμό με την παγκοσμιοποίηση του Τζώρτζ Σόρος»

Κατηγορία Συνεντεύξεις

Στην εκπομπή Take the money & run στις 6/3/2016 προσκεκλημένος της Φωτεινής Μαστρογιάννη ήταν ο πολιτικός, οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κος Θόδωρος Κατσανέβας.

Σύμφωνα με τον κύριο Κατσανέβα η χώρα δέχεται δύο εισβολές, μία από την ΕΕ και μία από την Τουρκία. Εάν συνεχισθεί αυτή η τραγωδία τότε σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει η χώρα. Είναι επείγουσα ανάγκη να αναζητηθούν λύσεις, οι οποίες είναι δύο. Είτε η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωτραγωδία είτε θα γίνει έξοδος από το Ευρώ η οποία όμως πρέπει να είναι συντεταγμένη βάσει του προγράμματος που μπορεί να αναζητήσει και να διαβάσει κάποιος στο μπλογκ Οδός Δραχμής (http://odosdrachmis.blogspot.gr/).

 

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι γίνεται ένας υπόγειος πόλεμος νομισμάτων. Ένας πόλεμος Ευρώ – Δολαρίου. Το δολάριο είναι το κύριο ανταλλαγματικό νόμισμα στις διεθνείς συναλλαγές. Το Ευρώ είναι το κρυφό μάρκο που θέλει να υποκαταστήσει μέρος του Δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές κάτι που δεν θέλει η Ουάσινγκτον. Έτσι και εξηγείται η μετά μανίας εμμονή των ΗΠΑ στην παραμονή της χώρας στο Ευρώ. Επιδίωξή της είναι να μην ενδυναμωθεί το Ευρώ της Γερμανίας κάτι που θα συμβεί εάν η Ελλάδα φύγει από το Ευρώ. Στην περίπτωση που η Ελλάδα παραμείνει τότε οι αυστηροί κανόνες της ΕΖ θα χαλαρώσουν και εάν χαλαρώσουν και παρέχει τις αναγκαστικές διευκολύνσεις στην Ελλάδα, αναγκαστικές γιατί το χρέος δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί, τότε εξανεμίζεται η φιλοδοξία του Βερολίνου για ανάπτυξη και για μία ισχυρή θέση στην παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική ισορροπία.

 

Εάν δεν κατανοήσουμε αυτή την υπόγεια σύγκρουση τότε, σύμφωνα με τον κύριο Κατσανέβα, δεν θα μπορούμε να κατανοήσουμε το τι συμβαίνει στη χώρα μας. Η Ουάσινγκτον επιθυμεί τη Γερμανία και την Ευρώπη γενικότερα ως ανάχωμα στη ρωσική αρκούδα αλλά να μην είναι τόσο ισχυρή που να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ουάσινγκτον στο διεθνές στερέωμα.


Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στο Ευρώ γιατί η πρώτη φορά αριστερά του κου Τσίπρα έκανε τη χειρότερη επιλογή για τη χώρα μας κι αυτό γιατί ακολουθεί σαν πιστό σκυλάκι τις εντολές που έρχονται πέρα από τον Ατλαντικό. Τα συμφέροντα της Ελλάδας, ο κύριος Τσίπρας, τα έχει εναποθέσει σε τρίτους.

 

Αναφορικά με τη συντεταγμένη έξοδο από το Ευρώ αυτή θα πρέπει να έχει δύο φάσεις. Στην αρχή, θα πρέπει να γίνει έκδοση ενός ανταλλαγματικού νομίσματος, ενός είδους ομολόγων – υποσχετικών για την εσωτερική οικονομία και στη συνέχεια σε ένα διάστημα 1-2 μηνών θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με την ΕΖ για ένα φιλικό Grexit. Το μοντέλο αυτό έχει ήδη λειτουργήσει στην Καλιφόρνια, στη Φλόριδα, στην Ελβετία και στη Γερμανία. Σε όλες τις χώρες του κόσμου μπορεί κάποιος, επίσημα ή άτυπα, να συναλλαγεί με Ευρώ ή με Δολάρια. Σε αυτό το παράλληλο νόμισμα θα πρέπει όμως να ελέγχεται η κεντρική ισοτιμία και η ποσότητά του. Η Ελλάδα μπορεί να εκδώσει μέχρι και 20% του ΑΕΠ της σε χρήμα που μεταφράζεται σε 18 δισεκατομμύρια τα οποία θα διοχετευτούν στην αγορά σταδιακά. Εάν εκδοθεί μεγαλύτερη ποσότητα χρήματος τότε θα υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις. Τα 18 δισεκατομμύρια είναι υπεραρκετά για το στάδιο που θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για κούρεμα του χρέους και ρύθμιση του υπολοίπου για ένα διάστημα 100 – 150 ετών.

 

Η δεύτερη φάση, δηλαδή το στάδιο μετά τον πρώτο μήνα, θα αφορά την έκδοση της δραχμής η οποία και θα υποτιμηθεί κατά 25%-30%. Είναι επιτακτικό η χώρα πλέον να λειτουργήσει με συνθήκες οικονομικής διοίκησης κάτι που κατάφεραν χώρες οι οποίες βρίσκονταν πολύ πίσω από την Ελλάδα.

 

Εάν το σχέδιο αυτό υλοποιηθεί τότε τον πρώτο χρόνο δεν θα υπάρχει κανένας κλυδωνισμός στην οικονομία γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών. Μετά τον πρώτο χρόνο προβλέπεται ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ και των εισοδημάτων κατά 5%-7%, δημιουργία 1,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας δηλαδή μείωση της ανεργίας κάτω του 10%, προστασία των καταθέσεων και των δανειοληπτών και πληθωρισμό που δεν θα υπερβαίνει το 10%.

 

Αυτοί που υποστηρίζουν το Ευρώ είναι οι έχοντες και κατέχοντες καθώς και αυτοί που παρακολουθούν τα ΜΜΕ και το μυαλό τους έχει μετατραπεί σε χυλό, άνθρωποι σαστισμένοι που πιστεύουν τους αργυρώνητους δημοσιογράφους, οι οποίοι έχουν φέρει στην εποχή μας τον έλεγχο του Big Brother.

 

Οι αργυρώνητοι δημοσιογράφοι ελέγχονται από το μηντιακό κατεστημένο, το οποίο με τη σειρά του ελέγχεται από τις τράπεζες οι οποίες και ελέγχονται από τους Γερμανούς. Έχουμε τηλεοπτική δικτατορία.

 

Εμείς προτείναμε την κοινή κάθοδο με όλα τα κόμματα που υποστήριζαν το εθνικό νόμισμα αλλά πλέον δεν υπάρχει λόγος. Κάποιοι από αυτούς υποστηρίζουν την άναρχη έξοδο όπως είναι ο κος Δημήτρης Καζάκης. Από την άλλη ο κος Λαφαζάνης και η ΛΑΕ έχουν μια πιο προχωρημένη λογική από το ΣΥΡΙΖΑ για τους λαθρομετανάστες, μετανάστες, πρόσφυγες κτλ. και την έννοια της πατρίδας. Ανοίγουν την αγκαλιά τους στην είσοδο και άλλων μεταναστών και στη σταδιακή μετατροπή της χώρας σε ένα ισλαμικό κράτος. Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτούς που μπερδεύουν τον μαρξιστικό διεθνισμό με την παγκοσμιοποίηση του Τζωρτζ Σόρος.

 

Η επικρατούσα άποψη του συστήματος είναι ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει πλέον παραγωγικό ιστό γι'αυτό και πρέπει να παραμείνουμε στο Ευρώ. Ωστόσο, στις 100 μονάδες του ΑΕΠ που παράγουμε ως χώρα το 75% είναι Ελληνικά ενώ το 25% είναι τα εισαγόμενα, τα οποία όμως αυξάνονται λόγω της ευρωπαϊκής «εισβολής». Η αντίληψη του να παραμείνουμε στο Ευρώ και να ζητάμε ως επαίτες συνέχεια δανεικά είναι ατεκμηρίωτη.

 

Είναι αληθές ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ημιδιάλυση και το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο γιατί θα δούμε εάν θα γίνει Brexit ή όχι. Η ΕΕ έγινε Γερμανική Ευρώπη. Εάν η ΕΕ επανέρθει στα οράματα των εμπνευστών της τότε η Ελλάδα έχει θέση σε αυτή, εάν όχι τότε θα δούμε τι θα προκύψει. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα αποφασίσουμε ή όχι για την ύπαρξη της ΕΕ αλλά οι χώρες που έχουν μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό βάρος. Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική συγκυρία και να βρει ισορροπία προς όφελός της, υιοθετώντας μία δυναμική και όχι μοιρολατρική στάση.


Το χρέος είναι όντως επαχθές και επονείδιστο αλλά η σεισάχθεια είναι στη σφαίρα του φαιδρού και του ατελέσφορου. Δεν υπάρχει περίπτωση τα διεθνή δικαστήρια να μας δικαιώσουν. Το θέμα δεν λύνεται νομικά αλλά πολιτικά έχοντας την υποστήριξη της οικονομικής σκέψης. Όποιοι υποστηρίζουν τη νομική άποψη τότε γιατί δεν κάνουν μία προσφυγή ως ομάδα; Δεν την κάνουν γιατί έχουμε δεθεί με το Βρετανικό δίκαιο και δεν υπάρχει περίπτωση να δικαιωθούμε. Ακόμα και για τα πολεμικά χρέη της Γερμανίας η απόφαση ήταν πολιτική. Τα νομικά είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών διεργασιών. Οι Γερμανοί δεν θα δεχθούν μία τέτοια λύση γιατί εάν τη δεχτούν για την Ελλάδα τότε αυτό θα λειτουργούσε ως ντόμινο για τις άλλες χώρες και δεν θα υπήρχε, σε αυτή την περίπτωση, μία ισχυρή Ευρωζώνη με ηγέτιδα τη Γερμανία.

 

Εάν η Ελλάδα φύγει από το Ευρώ αυτό δεν σημαίνει ότι θα απομακρυνθεί από τη Δύση. Ακόμα και αρκετοί Αμερικάνοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα παραμείνει σε αυτό τότε θα πρέπει να πληρώνει 17 δισεκατομμύρια Ευρώ το χρόνο, κάτι που είναι αδύνατον.


Οι αντίπαλοι της δραχμής ισχυρίζονται ότι οι υπερασπιστές της έχουν ίδια συμφέροντα γιατί έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Ωστόσο, ανεντιμότητα υπάρχει στη συμμορία του Ευρώ. Αυτοί που είναι λάτρεις του Ευρώ γιατί έστειλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και μάλιστα είναι και αμφίβολης προέλευσης.


Όσον αφορά το μεταναστευτικό, πραγματοποιείται εποικισμός της χώρας από συγκεκριμένες ομάδες που στόχο έχουν την ισλαμοποίηση της Ελλάδας. Εαν συνεχιστεί αυτό το τσουνάμι σε 5-6 χρόνια οι έποικοι θα αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Ο στόχος αυτών των ομάδων που προωθούν τους εποίκους είναι η κατάρρευση και η εξαυλωση της χώρας.


Κλείνοντας, ο κύριος Κατσανέβας, δήλωσε ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ και είναι ένας αγώνας που πρέπει να δώσουμε όλοι οι Έλληνες γιατί έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας.

 

Φωτεινή Μαστρογιάννη
Οικονομολόγος - Καθηγήτρια ΜΒΑ

 

embed video plugin powered by Union Development
Διαβάστηκε 323 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)