ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020 - 4:55:31μ.μ.

banner468x60

09
Οκτωβρίου

Ζωή Νικητάκη: «Να δούμε την κρίση σαν μια ευκαιρία»

Κατηγορία Συνεντεύξεις

Η εικαστικός-εικονογράφος και συγγραφέας Ζωή Νικητάκη, σε μια εκ βαθέως συνέντευξη που παρέδωσε στο mcnews.gr, μιλά για την σταδιοδρομία της, τις χαρές των παραμυθιών στα παιδιά και τα εργαστήρια που ετοιμάζει με έπμνευση και φαντασία...

Συνέντευξη στον Γιώργο Πετρόπουλο

 

Είστε εκπαιδευτικός, σωστά;


Μάλιστα αλλά δεν μ΄άρεσε ο τρόπος της εκπαίδευσης εδώ. Δεν είναι τυχαίο που το εκπαιδευτικό σύστημα των Δυτικών χωρών έχει αποτύχει. Αυτό συμβαίνει καθώς η εκπαίδευση αυτή έχει να κάνει μόνο με το ένα κομμάτι του εγκεφάλου που έχει βάση την λογική και την ταξινόμηση, την σκέψη και τον νου, ενώ το κομμάτι που έχει να κάνει με την ενόραση και την διαίσθηση, παραγκωνίζεται και έτσι παύει να υφίσταται.


Γι΄αυτό επιλέξατε να γίνετε φιλόλογος;


Οι λόγοι ήταν η αγάπη μου για τον λόγο, την ελληνική γραμματεία και έτσι αποφάσισα κάπως ν΄ασχοληθώ και με το παραμύθι.


Πως φτάσετε στην συγγραφή παραμυθιών; Μιλήστε μας για την σταδιοδρομία σας.


Ξεκίνησα κάνοντας μαθήματα σε παιδιά γυμνασίου και λυκείου. Μ΄αρέσει η παιδική και η εφηβική ηλικία και γι΄αυτόν τον λόγο επέλεξα ν΄ασχοληθώ κατ΄αρχάς με αυτήν, προσπαθώντας να κάνω ξεχωριστά σε κάθε παιδί να δουλέψει ο εγκέφαλος του με κριτήριο αυτό που του αρέσει. Έτσι, στα χρόνια που ασχολήθηκα με το κομμάτι αυτό, παράλληλα με την ζωγραφική και την μουσική, προσέγγισα το κάθε παιδί κατά πως ήθελα κι εγώ να με αντιμετωπίσουν οι δάσκαλοι.


Ποια είναι η γνώμη σας  για την εκπαίδευση και τι θ΄αλλάζατε σαν εκπαιδευτικός;


Θα προσπαθούσα ν΄αναπτύξω κομμάτια της φαντασίας κάθε παιδιού. Κομμάτια που νομίζουμε ότι δεν είναι σημαντικά και κυρίως θα έδινα έμφαση στο να καλλιεργήσω την πίστη και την ψυχή του νεανία. Θεωρώ ότι η μόρφωση δεν είναι απαραίτητα και ψυχική καλλιέργεια.

ACOZ8
Τι σας τράβηξε στο παραμύθι;


Πολλές φορές δεν προγραμματίζεις τα πράγματα και κυλούν καθώς έχουν και εσύ καλείσαι να τ΄ακολουθήσεις. Αν όμως θέλω να κάνω μία αναδρομή, νομίζω ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η γιαγιά μου. Παρότι δεν είχε λάβει παιδεία, ήταν ένας πολύ καλλιεργημένος άνθρωπος που είχε μία ιδιαίτερη σχέση με τον λόγο και την γλώσσα. Νομίζω από εκεί πήρα τα πρώτα μου ερεθίσματα.


Η πρώτη σας δουλειά πως ήρθε;


Στην αρχή ξεκίνησα να διηγούμαι. Μαζί με τις εικονογραφήσεις ήρθε σιγά σιγά και η πρώτη μου δουλειά, η οποία ήταν μαζί με το Υπουργείο Παιδείας και την actionaid. Στο πλαίσιο ενός προγράμματος ήρθε το «Τα Παραμύθια ταξιδεύουν».


Στην συνέχεια;


Μαζί με μία πολύ μεγάλη λαογράφο και δημοσιογράφο, συλλέξαμε κάποια παραμύθια της Ζακύνθου, από τα οποία επιλέξαμε 7 και αφαιρώντας κάποιες σκληρές λέξεις και μετά από δύο χρόνια δουλειάς, καταφέραμε να το εκδώσουμε, αφότου στο κτήριο της παλιάς Βουλής βράβευσαν αυτή την γυναίκα η οποία λέγεται Μαριέττα Γιαννοπούλου Μινώτου.


Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια. Πόσο καιρό πήρε αυτή η τελευταία σας δουλειά και μέσα από τι διεργασίες πέρασε;


Είχα ξεκινήσει και έγραφα κάποια παραμύθια, τα οποία δεν είχα στόχο να εκδώσω. Στην πορεία συνέλαβα μία ιδέα. Βλέποντας πως οι ιστορίες αυτές, παρότι διαφορετικές, συνδέονταν μεταξύ τους, αποφάσισα πως θα μπορούσα να τις εκδώσω.

ACOZ3
Τα παραμύθια αυτά έχουν να μιλήσουν σε παιδιά;


Θα έλεγα ότι περισσότερο απευθύνονται σε μεγάλους που ακόμη ονειρεύονται και γιατί όχι και σε παιδιά. Το παιδί, κάθε του στιγμή την ζει σαν ένα θαύμα. Αυτό είναι που χάνουμε εμείς οι μεγαλύτεροι και δυστυχούμε. Αυτό είναι που θα πρέπει να κρατήσουμε. Έτσι κι αλλιώς τα παραμύθια δεν φτιάχτηκαν για μικρούς αλλά για μεγάλους.


Δύσκολη εποχή για παραμύθια.


Κάθε άλλο. Θεωρώ ότι σε εποχές σαν αυτή είναι που ανθίζουν οι τέχνες αυτές καθώς ίσως είναι και η τελευταίας μας δίοδος να μην σταματήσουμε να ονειρευόμαστε. Σε κάποια παιδικά μουσικά προγράμματα που έκανα τα τελευταία 8 χρόνια, αυτό διαπίστωσα. Ότι τα παιδιά φοβούνται το μέλλον, φοβούνται να «μπουν» προς σε μία τέχνη. Αυτό που θέλω να πω είναι πως πρέπει να δούμε την κρίση σαν μία ευκαιρία.


Πως συνδυάζετε όλες αυτές τις τέχνες; Όπως βλέπουμε εικονογραφείτε κι όλας.


Γιατί όχι; Μ΄αρέσει πάρα πολύ η ζωγραφική και θεωρώ ότι κι αυτή είναι ακόμη μια τέχνη που μπορείς να περάσεις πράγματα.


Που μπορούμε να σας δούμε;


Η κοντινότερη αφήγησή μου είναι την Κυριακή που μας έρχεται στις 18 και 30. Συμμετέχω στο φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» στο black Box Δήλος στο Μεταξουργείο. Θ΄αφηγηθώ ίσως και κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο, του οποίου τον τίτλο θα έχει και η εκδήλωση και όχι μόνο.


Ετοιμάζεται κάποια εργαστήρια από ότι νομίζω.


Ναι έτσι είναι. Είμαι σ΄ένα χώρο έκφρασης των τεχνών το οποίο λέγεται «Συμμορία του ήλιου», όπου ετοιμάζω ένα εργαστήρι για τα παιδιά κάθε Σάββατο στις 11. Την εβδομάδα αυτή τα μαθήματα θα είναι δωρεάν και θα έχουν να κάνουν με αφήγηση και τεχνικές γύρω από το παραμύθι. Θέλω ν΄ανακαλύψω παιδικούς παραμυθάδες.
Επίσης τις Τετάρτες γίνεται ένα εργαστήρι όπου ονομάζεται «ανακαλύψτε τον ζωγράφο μέσα σας, ένα εργαστήρι ελεύθερης έκφρασης για μεγάλους. Τέλος, θα οργανώσω κάποια σεμινάρια μέσα στο Νοέμβριο που θ΄απευθύνεται σε παιδαγωγούς, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους αλλά και όσους αγαπούν το παραμύθι και θα είναι για την τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών.


Έχετε κάποια αποθυμένα, κάτι που θα θέλατε να κάνετε και δεν το έχετε κάνει;ACOZ2


Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση και δεν την περίμενα. Έχω αρκετά όνειρα αλλά για να τα υλοποιήσω, πρέπει πρώτα απ΄όλα να μην χάσω την αγάπη, την πίστη και τον έρωτα για όσα κάνω για τι αυτά είναι τα κλειδιά που μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω.


Ένα μήνυμα προς τους νέους;


Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι και ν΄αφήσω σαν ένα τελευταίο μήνυμα, είναι πως την εποχή της κρίσης αυτής που διανύουμε, να έχουμε στο νου και στην καρδιά μας ότι όλα είναι δυνατά και πως δεν υπάρχει όνειρο που δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αρκεί όπως λέω και στα παιδιά να βάλουμε μια στάλα πίστης, δύο στάλες θέλησης και πολύ αγάπη. Η αγάπη είναι το κλειδί για όλα.

Διαβάστηκε 156 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα