ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 3:27:51μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
09
Νοεμβρίου

Αναταράξεις στις αγορές μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Με αμηχανία αντιδρούν οι αγορές στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας οι επενδυτές φάνηκαν να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σήμερα στην αγορά κρατικού χρέους, προτιμώντας ιδίως τα γερμανικά ομόλογα.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις 09:00 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων αναφοράς της Γερμανίας υποχωρούσε στο 0,139%, από 0,188% την προηγουμένη στη δευτερογενή αγορά.

 

Εξάλλου το επιτόκιο των γαλλικών δεκαετών ομολόγων υποχωρούσε στο 0,454%, από 0,500% την προηγουμένη. Πριν από την έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη, οι επενδυτές είχαν ήδη στραφεί στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, άλλη μια επένδυση που χαρακτηρίζεται ασφαλές καταφύγιο.

 

Η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου βυθίστηκε, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, προκάλεσε πανικό στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.

 

Το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,88% και διαμορφώνεται στα 1,115 δολάρια.

 

Το ευρώ βρίσκεται στα 114,671 γεν, στο 0,8941 με τη στερλίνα και στο 1,0807 με το ελβετικό φράγκο.

 

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σημαντικά σε ποσοστό 1,60% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 103,458 γεν.

 

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0, 20% και διαμορφώνεται στα 1,2396 δολάρια.

 

Μάλιστα η τιμή του χρυσού αυξήθηκε ενώ από την άλλη μεριά, πορεία ελεύθερης πτώσης ακολούθησε το μεξικανικό πέσο.

 

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, φαίνεται να προσομοιάζει τις συνθήκες που επικράτησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) τον περασμένο Ιούνιο.

 

Οι διεθνείς επενδυτικές αγορές φοβούνται ότι η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κι εμπορική αναταραχή, με άμεση συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία αναμένονταν να γίνει τον επόμενο μήνα.

 

Τις μετεκλογικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, παρακολουθούν άμεσα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας, παρενέβη για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος της χώρας.

 

Οι αναλυτές τονίζουν ότι μια ξεκάθαρη αποτύπωση του φόβου, φάνηκε στη ραγδαία μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του μεξικανικού πέσο, το οποίο μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 12% έναντι του δολαρίου, στη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση που κατέγραψε, μέσα σε δύο δεκαετίες.

 

Μεγάλη πτώση καταγράφεται σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά παραγώγων, η οποία υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδό μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν αποσβολωμένοι.

 

Ο δείκτης παραγώγων Euro STOXX 50 κατέγραφε υποχώρηση 4,2%, ενώ ο δείκτης παραγώγων STOXX 600 υποχωρούσε κατά 4,1%. Τα παράγωγα των δεικτών FTSE, DAX and CAC υποχωρούσαν από 3,3% ως 3,9%.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 262 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα