ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 5:32:11μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
17
Ιανουαρίου

Χαλαρώνουν τα κριτήρια δανεισμού της ΕΚΤ

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα κριτήρια των τραπεζών της Ευρωζώνης για την έγκριση δανείων στις επιχειρήσεις έγιναν λίγο πιο αυστηρά, αλλά συνεχίστηκε η χαλάρωση των όρων σε όλες τις κατηγορίες των δανείων τους, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Bank Lending Survey, January 2017).

Είναι η πρώτη φορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2013 που τα πιστωτικά κριτήρια των τραπεζών γίνονται πιο αυστηρά. Η μικρότερη προθυμία των πιστωτικών ιδρυμάτων να ανεχθούν κινδύνους ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε στην εξέλιξη αυτή. Τα κριτήρια για τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων σε νοικοκυριά παρέμειναν σταθερά σε γενικές γραμμές. Για το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι τράπεζες αναμένουν χαλάρωση των πιστωτικών κριτηρίων για όλες τις κατηγορίες των δανείων.

 

Η ζήτηση δανείων συνέχισε να αυξάνεται σε όλες τις κατηγορίες τους. Το χαμηλό γενικό επίπεδο των επιτοκίων, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και η αναχρηματοδότηση χρέους εξακολούθησαν να είναι οι κύριοι παράγοντες πίσω από την αύξηση της ζήτησης επιχειρηματικών δανείων, ενώ η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια καθοδηγήθηκε από το χαμηλό γενικό επίπεδο των επιτοκίων, τις συνεχιζόμενες ευνοϊκές προοπτικές της στεγαστικής αγοράς και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

 

Οι τράπεζες συνέχισαν την προσαρμογή τους στις εν εξελίξει ρυθμιστικές και εποπτικές αλλαγές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ενισχύοντας περαιτέρω τις κεφαλαιακές θέσεις τους και μειώνοντας το σταθμισμένο με τον κίνδυνο ενεργητικό τους. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι τράπεζες ανέφεραν ένα σε γενικές γραμμές ουδέτερο αποτέλεσμα των ρυθμιστικών ή εποπτικών μέτρων στα πιστωτικά κριτήρια και τα περιθώρια δανείων.

 

Αναφορικά με τα μακροχρόνια δάνεια που δίνει το Ευρωσύστημα στις τράπεζες (TLTROs), το 37% των τραπεζών ανέφεραν ότι συμμετείχαν στην τρίτη δημοπρασία των δανείων TLTRO-II. Η συμμετοχή τους αποφασίσθηκε από κίνητρα κερδοφορίας, λόγω της ελκυστικότητας των δανείων αυτών. Οι τράπεζες συνέχισαν να αναφέρουν ότι το κύριο αποτέλεσμα από τα δάνεια TLTROs, που είχαν πάρει στο παρελθόν, στις χορηγήσεις δανείων ήταν η χαλάρωση των όρων τους, ενώ παράλληλα έγινε πιο έντονη η χαλάρωση των πιστωτικών κριτηρίων.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 244 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα