ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 1:26:57μ.μ.
01
Οκτωβρίου

Ενισχύεται ο ρόλος της Κίνας στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας - Από σήμερα το γουάν έγινε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα

Η Κίνα τελικά τα κατάφερε, ακόμη και αν χρειάστηκε να προσπαθήσει για δεύτερη φορά.

Έτσι, το εθνικό της νόμισμα, το γουάν, εντάχθηκε σήμερα στο λεγόμενο νομισματικό καλάθι του ΔΝΤ.

 

Το κινεζικό νόμισμα αποτελεί από σήμερα επισήμως μέλος του στενού κύκλου των παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων του ΔΝΤ. Το καλάθι αυτό δημιουργήθηκε το 1969 από το ΔΝΤ ως ένα είδος τεχνητού νομίσματος για τους λογαριασμούς των κεντρικών τραπεζών και περιλάμβανε το δολάριο, το μάρκο, το γαλλικό φράγκο, τη λίρα και το γεν. Το μερίδιο που κατείχε το κάθε νόμισμα στο καλάθι αντιπροσώπευε την οικονομική ισχύ της αντίστοιχης χώρας. Πριν από 16 χρόνια το μάρκο και το φράγκο συγχωνεύθηκαν στο ευρώ. Με την ένταξη του γουάν σήμερα, η νομισματική οικογένεια του ΔΝΤ αποκτά για πρώτη φορά ένα νέο μέλος.

 

Ο ρόλος του στην παγκόσμια οικονομία αναβαθμίζεται.

 

Το γουάν έχει πάντως εμφανείς διαφορές από τα υπόλοιπα νομίσματα, επισημαίνει ο Ρολφ Λανγκχάμερ, πρώην αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου.

 

Όπως επισημαίνει, «τα άλλα τέσσερα νομίσματα, το δολάριο, το ευρώ, το γεν και η λίρα, έχουν διακυμάνσεις. Δεν υπάρχουν κρατικές παρεμβάσεις στις συναλλαγματικές τους ισοτιμίες».

 

Οι μεταρρυθμίσεις της Κίνας επιβραβεύθηκαν

 

Αντιθέτως, στην Κίνα η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν ελέγχεται στενά ενώ υπάρχουν και έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων. Παρόλα αυτά, κατά τον Χένινγκ Φέπελ, διευθυντή του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου, η απόφαση του ΔΝΤ για το γουάν είναι δικαιολογημένη. Όπως εξηγεί, «απεικονίζει τον αυξανόμενα σημαντικό ρόλο της Κίνας στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Είναι όμως επίσης και ένα είδος ενθάρρυνσης της Κίνας να συνεχίσει να εργάζεται ώστε το νόμισμά της να είναι μετατρέψιμο».

 

Η Κίνα έκανε τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες προόδους στην κατεύθυνση της διεθνοποίησης του νομίσματός της. Το γουάν είναι πλέον το πιο πολυχρησιμοποιούμενο νόμισμα στις χρηματικές συναλλαγές στην Ασία. Η ένταξη του γουάν στο νομισματικό καλάθι του ΔΝΤ αποτελεί ένα είδος επιβράβευσης των κινεζικών χρηματοοικονομικών μεταρρυθμίσεων. Το μερίδιό του είναι 11% και το κατατάσσει στην τρίτη θέση πίσω από το δολάριο και το ευρώ, με το τελευταίο να υφίσταται τις μεγαλύτερες απώλειες, υποβαθμιζόμενο από 37% σε 31%.

 

Η ένταξη του γουάν στο παγκόσμιο νομισματικό καλάθι θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησής του. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα αναβαθμίσουν τη θέση του στα νομισματικά τους αποθέματα. Ωστόσο, η πλήρης απελευθέρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γουάν αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 254 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα