ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 8:39:53π.μ.
16
Ιουνίου

Έντονες αντιδράσεις των αγορών στο ενδεχόμενο Brexit

Ολοένα και εντείνεται η ανησυχία στις αγορές, αλλά και στις κυβερνήσεις, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, το οποίο θα κρίνει την παραμονή ή όχι (Brexit) της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στους υποστηρικτές της εξόδου από την Ένωση, γεγονός που υποχρεώνει τις κυβερνήσεις, αλλά και τις Τράπεζες να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το Brexit προηγείται από δύο έως και εφτά ποσοστιαίες μονάδες της παραμονής, ενώ δεν ευνοεί καθόλου το κλίμα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και βέβαια στο Ορλάντο των ΗΠΑ.


Οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας ήταν ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί. Τόσο ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, όσο και ο Ζαρκ Μαρκ Ερό, σημείωσαν τους κινδύνους που συνεπάγονται από ένα πιθανό Brexit, τονίζοντας πως θα «ταρακουνήσει σοβαρά την Ευρώπη».


Η αντίδραση της αμερικανικής Fed


Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ. Η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, αναφέρθηκε στην πιθανότητα ενός Brexit, συνδέοντας την απόφαση για τη διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα, ως ένα μέτρο «απορρόφησης» των επιπτώσεων που θα έχει στην αμερικανική οικονομία η απόφαση των Βρετανών.


Οικονομικοί αναλυτές στις ΗΠΑ θεωρούν ότι το τραπεζικό σύστημα θα υποστεί καίριο πλήγμα σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αν δεν επιθυμούν οι Τραπεζίτες να εμπλακούν σε νέες περιπέτειες, θα πρέπει να λάβουν άμεσα «αμυντικά μέτρα», προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το κλίμα κινήθηκαν οι αγορές, καθώς μεγάλοι επενδυτές άρχισαν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις εταιρείες που εδρεύουν στη Βρετανία.


Στην Ευρώπη, χαρακτηριστική είναι η κραυγή αγωνίας της πρωθυπουργού της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ, η οποία ζήτησε από τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής, καθώς οι συνέπειες θα είναι τρομερές και για τους ίδιους. «Δεν θα τους αρέσει καθόλου», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στο Brexit η Νορβηγίδα πρωθυπουργός, βασισμένη στη δική της. «τραυματική» εμπειρία καθώς σε δημοψήφισμα που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 1994 στην χώρα της, οι Νορβηγοί απέρριψαν την προσχώρησή τους στην ΕΕ με ποσοστό 52%.


Εντείνεται το κλίμα εντός της χώρας


Στο εσωτερικό της Βρετανίας, το κλίμα εντείνεται όσο πλησιάζει η ημέρα της κρίσης. Χαρακτηριστικό ήταν το «θερμό» επεισόδιο στον ποταμό Τάμεση, μεταξύ του υποστηρικτή του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ και του μουσικού Μπομπ Γκέντολφ. Τα σκάφη που επέβαιναν συγκρούστηκαν μεταξύ τους, ενώ οι Φάρατζ περιόδευε συνοδεία και άλλων πλοίων, διαδηλώνοντας την πεποίθησή του για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ντέβιντ Κάμερον, μιλώντας στη Βουλή, θέλησε να αλλάξει την άποψη των βουλευτών που προωθούν το Brexit, σημειώνοντας εκ νέου τις σοβαρότατες συνέπειες για τη βρετανική οικονομία και τους πολίτες της.


Τα επιχειρήματα των υποστηρικτών


Το μεγάλα επιχειρήματα των υποστηρικτών του Brexit είναι δύο:


1)Η ελευθερία. Πολλοί Βρετανοί είναι αντίθετοι στους κανόνες και τους περιορισμούς που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται και οι αυστηροί οικονομικοί προϋπολογισμοί που καλούνται να φέρουν σε πέρας οι κυβερνήσεις των κρατών. Οι Βρετανοί δεν συμφωνούν με τη γερμανική λογική της λιτότητας και ζητούν απεγκλωβισμό.


2)Θέμα ασφάλειας. Θεωρούν ότι αν βγει η χώρα από την Ένωση, θα αρθούν οι κανόνες ελεύθερης διακίνησης των πολιτών, οδηγώντας σε απέλαση μεγάλο αριθμό ξένων και δη μουσουλμάνων, τους οποίους θεωρούν ύποπτους για τρομοκρατικές ενέργειες. Η Βρετανία διαθέτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων, οι οποίοι διαβιώνουν οργανωμένα. Τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν ενισχύσει το αίσθημα ανασφάλειας των Βρετανών πολιτών και ταυτόχρονα τα ποσοστά των υποστηρικτών του Brexit, καθώς οι πολίτες θεωρούν ότι με το κλείσιμο των συνόρων, θα μειωθούν και οι πιθανότητες των τρομοκρατών να οργανώσουν μία επίθεση.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 177 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα