Εκτύπωση αυτής της σελίδας
02
Μαρτίου

Eurostat: Πτώση 1% στις τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο σε ΕΕ-Ευρωζώνη

Πτώση 1% σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τιμές παραγωγού σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Τον Δεκέμβριο οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 0,8%. Σε ετ'ησια βάση οι τιμές σημείωσνα πτώση 2,9% και στις δύο ζώνες.

Η πτώση κατά 1% στο σύνολο της βιομηχανίας στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2016, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, οφείλεται στη μείωση τιμών κατά 3,2% στον τομέα ενέργειας και κατά 0,3% στα ενδιάμεσα αγαθά, την ώρα που οι τιμές παρέμειναν σταθερές για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και αυξήθηκαν κατά 0,1% για τα κεφαλαιακά αγαθά και κατά 0,4% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο της βιομηχανίας εξαιρουμένου του τομέα ενέργειας παρέμειναν σταθερές.

 

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ολλανδία (-3,1%), την Ελλάδα (-2,9%), το Βέλγιο (-2,7%), την Ισπανία (-2,5%) και την Ουγγαρία (-2,2%), ενώ αυξήσεις καταγράφηκαν μόνο σε Εσθονία (+4,5%), Δανία (+1,7%), Λιθουανία (+0,6%), Λουξεμβούργο (+0,5%) και Μάλτα (+0,1%).

 

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι σε ετήσια βάση οι τιμές υποχώρησαν 8,6% στον κλάδο της ενέργειας. Οι τιμές στα ενδιάμεσα αγαθά υποχώρησαν 1,6%, ενώ στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά σημείωσαν μικρότερη πτώση 0,2%. Άνοδος 0,4% σημείωσαν οι τιμές στα κεφαλαιουχικά αγαθά, ενώ οι τιμές στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά ενισχύθηκαν 0,9%. Οι τιμές στη βιομηχανία χωρίς να περιλαμβάνεται η ενέργεια υποχώρησαν κατά 0,6%.

 

Σε ετήσια βάση οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν σε Ολλανδία (-6,8%), Κύπρο (-6,6%), Ελλάδα (-6,3%), Σλοβακία (-5,3%), Λιθουανία (-4,7%) και Ισπανία (-4,2%).

 

ytujuyt

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 111 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)