ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 3:11:56μ.μ.
26
Απριλίου

Η Κομισιόν εξετάζει πρόστιμα για Ισπανία και Πορτογαλία για την μη επίτευξη των στόχων στη μείωση του ελλείμματος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία για την μη επίτευξη των στόχων στη μείωση του ελλείμματος, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές.

Το πρακτορείο επισημαίνει πάντως ότι η Κομισιόν δεν αποκλείεται να δώσει στις δύο χώρες περισσότερο χρόνο για να περιορίσουν τα ελλείμματα τους.


Η Κομισιόν θα μπορούσε να προτείνει μια συμβολική ποινή, ώστε το πρόστιμο, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι το 0,2% του ΑΕΠ ή 2,16 δισ. ευρώ για την Ισπανία και 359 εκατ. ευρώ για την Πορτογαλία, να διαμορφωθεί στο μηδέν.


"Υπάρχει η πιθανότητα η Κομισιόν να προτείνει την επιβολή κυρώσεων και την ίδια στιγμή να προτείνει τη μείωση τους στο μηδέν", αναφέρει ένας αξιωματούχος.


Μια τέτοια λύση θα σηματοδοτήσει την ετοιμότητα της Κομισιόν να επιβάλει τους κανονισμούς, αυξάνοντας την πίεση στις χώρες που δεν συμμορφώνονται.


Με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ η Κομισιόν έχει αναλάβει την εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών προκειμένου να διασφαλίζεται ότι συμμορφώνονται με τις συστάσεις των υπουργών Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να εμφανίζουν ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ ή χρέος υψηλότερο του 60% του ΑΕΠ και πρέπει να μειώνουν το διαρθρωτικό τους έλλειμμα κατά 0,5% του ΑΕΠ κάθε έτος μέχρι να το ισοσκελίσουν ή να εμφανίσουν πλεόνασμα.


Από την Ισπανία ζητήθηκε μείωση του ελλείμματος στο 4,2% του ΑΕΠ το περασμένο έτος από 5,9% το 2014, αλλά τα επικυρωμένα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι διαμορφώθηκε στο 5,1%. Λόγω της μεγάλης διαφοράς ενδεχομένως να δοθεί στην Ισπανία παράταση μεγαλύτερη του ενός έτους.


Το έλλειμμα της Πορτογαλίας ήταν 4,4% το 2015 από 7,2% το 2014. Χωρίς να περιλαμβάνονται τα έκτακτα κόστη για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της χώρας, το έλλειμμα ήταν στο 2,8% το περασμένο έτος, ξεπερνώντας ελαφρώς τον στόχο του 2,5%.


Σύμφωνα με το Reuters ορισμένοι στην Κομισιόν τάσσονται κατά της επιβολής κυρώσεων. "Η πίεση και στις δύο πλευρές είναι ίδια αυτή τη στιγμή", αναφέρει ένας αξιωματούχος.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 141 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα