ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 8:49:58π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
11
Ιουνίου

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για την Κίνα: Να αντιμετωπίσει άμεσα το αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος

Η Κίνα θα πρέπει άμεσα ν’ αντιμετωπίσει το αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος της, που αποτελεί μία μεγάλη πηγή προβληματισμού σχετικά με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δήλωσε σήμερα ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αναπληρωτής διοικητικός διευθυντής του ΔΝΤ, προειδοποίησε σε ομιλία του ενώπιον οικονομολόγων στην πόλη Σενζέν στη νότιο Κίνα πως τα χρέη των ιδιωτικών επιχειρήσεων αποτελούν «μία κρίσιμη αδυναμία στην κινεζική οικονομία».

 

«Τα σημερινά χρέη των επιχειρήσεων μπορεί να γίνουν μελλοντικά συστημικά προβλήματα χρέους. Τα συστημικά προβλήματα χρέους μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ή σε τραπεζική κρίση. Ή και στα δύο», τόνισε ο Λίπτον, σύμφωνα με αντίγραφο των χειρογράφου της παρέμβασής του που εξασφάλισε το πρακτορείο Ρόιτερ.

 

Ο Λίπτον πρόσθεσε πως το ιδιωτικό χρέος της Κίνας ανέρχεται στο 145% του ΑΕΠ της, ποσοστό που είναι εξαιρετικά μεγάλο. Ο ίδιος ξεχώρισε τις κρατικές επιχειρήσεις, που όπως τόνισε συμμετέχουν περίπου στο 55% του ιδιωτικού χρέους, αλλά μόλις στο 22% των οικονομικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου.

 

Αναφερόμενος στην εμπειρία άλλων χωρών, ο Λίπτον υπογράμμισε πως η Κίνα χρειάζεται ν’ αντιμετωπίσει τόσο τους πιστωτές, όσο και τους οφειλέτες της και να διαχειρισθεί τα διοικητικά προβλήματα, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον τραπεζικό τομέα της.

 

«Το δίδαγμα που πρέπει να αφομοιώσει η Κίνα είναι πως προκειμένου να αποφύγει έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο από αύξηση πιστώσεων, υπερχρέωση και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, θα πρέπει να βελτιώσει τη διοίκηση των επιχειρήσεών της», επεσήμανε ο Λίπτον.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 127 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα