ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 3:13:58μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
28
Ιουλίου

Με μερικά τηλεφωνήματα ο Σόιμπλε ακύρωσε τα πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία

Την απόφαση να μην επιβάλει πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία πήρε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τα μεγάλα ελλείμματα που υπάρχουν στους προϋπολογισμούς των δύο χωρών, προκαλώντας την απογοήτευση του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος πλέον εμφανίζεται πιο σκληρός και από τον Γερμανό Β. Σόιμπλε. Η απόφαση πάρθηκε ως μέρος μιας προσπάθειας να μειωθούν οι αντιευρωπαϊκές φωνές, ιδιαίτερα μετά το Βrexit.

Όλοι πίστευαν ότι οι«σκληρές χώρες», όπως η Γερμανία, ήταν υπέρ των προστίμων, σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποκάκυψε πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρενέβη στις Βρυξέλλες για να αποτρέψει την επιβολή προστίμου στην Ισπανία και στην Πορτογαλία για υπερβολικά ελλείμματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, ο κ. Σόιμπλε δεν χρειάστηκε να κάνει και πολλά...

 

Σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε ορισμένους Ευρωπαίους επιτρόπους για να τους πείσει να μην επιβάλουν πρόστιμα σε Μαδρίτη και Λισσαβώνα, δήλωσαν στη γερμανική εφημερίδα υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της Ε.Ε.

 

Διάφοροι επίτροποι, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, έλαβαν ένα τηλεφώνημα από τον Σόιμπλε, όπως πληροφορήθηκε η εν λόγω εφημερίδα από υψηλόβαθμο διπλωμάτη της ΕΕ. Μερικά τηλεφωνήματα, σύμφωνα με τη Handelsblatt, τα έκανε από κοινού με τον Ισπανό ομόλογό του, Ντε Γκουίντος, από την Κίνα όπου γινόταν η σύνοδος κορυφής των G-20.

 

Προφανώς τον Σόιμπλε τον ενδιαφέρει να στηρίξει την παλαιά και νυν χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση της Μαδρίτης, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας και προσθέτει πως αποτέλεσμα της παρέμβασης Σόιμπλε ήταν να ταχθούν τελικά την Τετάρτη μόνο τέσσερις επίτροποι υπέρ των κυρώσεων.

 

Δεν χρειάστηκε να πιέσει και ιδιαίτερα και έτσι η απόφαση ελήφθη.

 

Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε πως τα πρόστιμα θα ήταν αντιπαραγωγικά για τις δύο οικονομίες, «ιδιαίτερα σε μια στιγμή που οι άνθρωποι αμφισβητούν την Ευρώπη», εννοώντας την απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

 

Ο Ντάισελμπλουμ εκτός γραμμής Σόιμπλε

 

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χαρακτήρισε απογοητευτική την απόφαση της Κομισιόν να μην προτείνει την επιβολή προστίμων στην Ισπανία και την Πορτογαλία για τα υπερβολικά ελλείμματα.

 

«Είναι απογοητευτικό που δεν υπήρξε συνέχεια στο συμπέρασμα ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν αποτελεσματικές δράσεις για να εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ σε ανακοίνωση.

 

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο, πως παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, η Ισπανία και η Πορτογαλία παραμένουν σε κίνδυνο» πρόσθεσε.

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος σημείωσε πως θα περιμένει να αποσαφηνίσει τη θέση της η Κομισιόν και να συζητήσει το ζήτημα με άλλα μέλη της ευρωζώνης.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 232 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα