Εκτύπωση αυτής της σελίδας
03
Μαρτίου

«Μήνυμα» Κερέ για πρόσθετα μέτρα από ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε χθες τις αιτιάσεις πολλών Ευρωπαίων τραπεζιτών ότι τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού τούς προκαλούν μεγάλα προβλήματα, με τον κ. Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, να υποστηρίζει ότι έχουν ευνοηθεί πολύ περισσότερο από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, η οποία ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις Κερέ θεωρήθηκαν από πολλούς αναλυτές ένα ακόμη σημάδι ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει και άλλο την πολιτική της στις 10 Μαρτίου. «Πολλές τράπεζες μπόρεσαν να αντισταθμίσουν με το παραπάνω τη μείωση των εσόδων από τόκους, μέσω της χορήγησης περισσότερων δανείων, των χαμηλότερων εξόδων για τόκους, μέσω της λήψης μικρότερων προβλέψεων και μέσω των κεφαλαιακών κερδών», δήλωσε χθες ο κ. Κερέ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Φρανκφούρτη.

 

Ο κ. Κερέ αναγνώρισε ότι έχουν περιοριστεί τα κέρδη των τραπεζών, προσέθεσε όμως ότι πολλές έχουν ξεπεράσει με επιτυχία το ζήτημα των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού για τις καταθέσεις τους στην Κεντρική Τράπεζα και ότι έχουν ωφεληθεί γενικότερα από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Τα σχόλια του κ. Κερέ είναι από τα τελευταία που θα γίνουν ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου. Η πλειοψηφία των αναλυτών θεώρησε χθες ότι αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι η Κεντρική Τράπεζα κινείται προς την κατεύθυνση περαιτέρω χαλάρωσης. Στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Ντράγκι είχε αναφέρει σε απαντητική επιστολή του προς ευρωβουλευτή ότι έχουν ενταθεί οι απειλές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, φράση που επίσης είχε ερμηνευθεί από πολλούς ως σημάδι πως στην επόμενη συνεδρίασή τους οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης θα πάρουν και νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και του πληθωρισμού.

 

Ο κ. Κερέ παραδέχθηκε χθες ότι η λήψη «ανορθόδοξων» μέτρων, όπως οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης και η υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων δανεισμού, μπορεί να προκαλέσει και παρενέργειες, όπως να περιορίσει την κερδοφορία των τραπεζών ή να προκαλέσει την εμφάνιση «φούσκας». Ωστόσο, για την ΕΚΤ ύψιστη προτεραιότητα είναι να φέρει σε πέρας την εντολή που της έχει δοθεί, είπε ο κ. Κερέ, δηλαδή να διατηρεί τον πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά» στο 2%. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο -0,2%. Η πλειοψηφία των επενδυτών ελπίζει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει και άλλο το επιτόκιο δανεισμού για τις τράπεζες, ενδεχομένως στο -0,4% από -0,3% σήμερα, και ότι θα αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ σήμερα στα 75 δισ. με 80 δισ. ευρώ.

 

Ωστόσο, ο κ. Τζον Κρίαν, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, υποστήριξε χθες πως τα αρνητικά επιτόκια μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε αύξηση των επιτοκίων με τα οποία χρεώνουν οι τράπεζες τους πελάτες τους και τελικά σε περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης, κάτι που θα έπληττε την ανάπτυξη. Είναι αλήθεια ότι έχει παρατηρηθεί παρόμοια τάση στη σουηδική αγορά ακινήτων. Κυρίως όμως ο κ. Κρίαν εκτίμησε ότι «ο μεγαλύτερος φόβος στις αγορές είναι πως έχει χάσει τη δύναμή του το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούν οι κεντρικές τράπεζες ώστε να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ανάπτυξη». Αυτός, πράγματι, είναι ένας σημαντικός κίνδυνος και, κατά πολλούς αναλυτές, η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών από την αρχή του έτους οφείλεται κυρίως στην υποψία ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν καταφέρνουν να αποτρέψουν την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, κάτι που θα είναι αρνητικό για τις τράπεζες.

 

 

πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστηκε 193 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)