ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 - 4:59:49π.μ.
12
Μαρτίου

Νέα ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ με Κίνα, αφορμή τα συμβόλαια της ΖΤΕ με εταιρεία του Ιράν

Μπορεί να έχει μεσολαβήσει η προσέγγιση Ουάσιγκτον-Τεχεράνης, αλλά όσες χώρες παραβίασαν τις κυρώσεις κατά του Ιράν, όταν ήσαν εν ισχύι, μπορεί να έχουν ακόμη προβλήματα με τις ΗΠΑ.

Αυτό προκύπτει από τη νέα ένταση στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, που εκδηλώθηκε προ ημερών όταν η Ουάσιγκτον απαγόρευσε στις αμερικανικές βιομηχανίες να εξάγουν εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας στην κινεζική βιομηχανία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ. Την κατηγορεί ότι εξήγαγε υλικό υψηλής τεχνολογίας αμερικανικής κατασκευής στο Ιράν κατά παράβαση των κυρώσεων.

 

Πόλεμος

 

Η υπόθεση έχει τα χαρακτηριστικά νέου εμπορικού πολέμου, αλλά είναι σαφές πως έχει και πολιτική διάσταση. Η Ουάσιγκτον δικαιολόγησε την απόφασή της υποστηρίζοντας πως η ΖΤΕ έδρασε «σε αντίθεση με την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ». Πρόκειται για την τέταρτη εταιρεία πώλησης έξυπνων κινητών στις ΗΠΑ μετά την Apple, Samsung Electronics και την LG Electronics. Στρατηγικοί της εταίροι στις ΗΠΑ είναι οι Microsoft, Intel Corp, IBM και Honeywell International. «Πιστεύουμε πως η απαγόρευση, αν εφαρμοσθεί, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας στη ΖΤΕ», εκτιμά η Σίνθια Μενγκ, αναλύτρια της Jefferies, που επισημαίνει πως ο εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών αντιπροσωπεύει το 80% του συνόλου των εσόδων της ΖΤΕ.

 

Ελλείψεις

 

Πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές αρχές σχολίασαν πως πρόκειται για τη βαρύτερη ποινή σε εταιρεία τεχνολογίας, αλλά και πολύ σπάνια ποινή για μια εταιρεία. Οι ίδιες πηγές προβλέπουν μάλιστα ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά. Η απαγόρευση ισχύει παράλληλα και για δύο θυγατρικές της ΖΤΕ, τις Kangxun Telecommunications Ltd και Beijing 8-Star αλλά και την περσική ZTE Parsian. Οι σχετικές έρευνες άρχισαν το 2012 έπειτα από δημοσιεύματα του Reuters σχετικά με συμβόλαια εκατομμυρίων δολαρίων που είχε υπογράψει η ΖΤΕ για την παράδοση λογισμικού ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ στη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών του Ιράν, την Telecommunication Co. of Iran, και σε μια μονάδα της κοινοπραξίας που ελέγχει την εν λόγω εταιρεία.

 

Οι αμερικανικοί κολοσσοί της τεχνολογίας δήλωσαν άγνοια για την ύπαρξη αυτών των συμβολαίων, αλλά όλα δείχνουν ότι η ΖΤΕ αγόραζε τα προϊόντα τους και τα έστελνε στο Ιράν. Σύμφωνα με το Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου κατόρθωσε να εντοπίσει εμπιστευτικά εσωτερικά έγγραφα της ΖΤΕ που έφεραν τη σήμανση «Ακρως Απόρρητο» και αμέσως έδωσαν την εντύπωση ότι σχετίζονταν με την παράβαση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Αναφέρεται μάλιστα σε εσωτερικό έγγραφο της ΖΤΕ που δεν φέρει ημερομηνία αλλά περιγράφει πρόταση του νομικού τμήματός της για το πώς μπορεί να εξάγει αμερικανικά προϊόντα στο Ιράν χρησιμοποιώντας εταιρείες-βιτρίνες. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «το μεγαλύτερο πλεονέκτημα» μιας εκ των μεθόδων που προτείνει είναι ότι «θα δυσχεράνει τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να ανιχνεύσει την πραγματική πορεία των εμπορευμάτων».

 

Επισήμως, πάντως, το υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ απέφυγε να σχολιάσει αν λειτουργούσε όντως τέτοιος μηχανισμός στους κόλπους της ΖΤΕ. Το ενδιαφέρον στοιχείο στην υπόθεση είναι πως μόλις δημοσίευσε το Reuters το σχετικό ρεπορτάζ τον Μάρτιο του 2012, εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρείας έσπευσε να δεσμευθεί πως θα «περικόψει» τις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν.

 

 

πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστηκε 168 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα