ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 10:35:31π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
02
Νοεμβρίου

Τι προβλέπει το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη

Ρυθμό ανάπτυξης 2,1% στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης για το 2017 έναντι 1,3% φέτος προβλέπει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς η ρωσική οικονομία αναμένεται να βγει από την ύφεση το επόμενο έτος.

Με εξαίρεση τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών που εξετάζονται στην έκθεση (Ουκρανία, Μολδαβία και Λευκορωσία), η ανάπτυξη συνεχίσθηκε με σημαντικό ρυθμό φέτος, στηριζόμενη σε μακροοικονομικές πολιτικές και στην αυξημένη κατανάλωση που ήταν αποτέλεσμα ισχυρής αύξησης των πραγματικών μισθών και της απασχόλησης.

 

Ειδικότερα, για τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, που είναι μέλη της ΕΕ και εξετάζονται στην έκθεση (Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία), προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 4,1% φέτος που θα επιβραδυνθεί στο 3,3% το 2017. Για την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης που δεν ανήκει στην ΕΕ προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% φέτος και 3,2% το επόμενο έτος. Για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία) αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% φέτος και 3% το 2017 και για τις χώρες της Βαλτικής 2,3% και 3%, αντίστοιχα.

 

Στη Ρωσία, η ύφεση μειώθηκε φέτος, καθώς η οικονομία φαίνεται να έχει προσαρμοσθεί στις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και το σοκ των κυρώσεων από τη Δύση, αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ. Μετά την ύφεση 4,2% που σημειώθηκε το 2005, φέτος προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% και το 2017 αύξησή του κατά 1,1%. Και οι άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών εξέρχονται σταδιακά από την ύφεση, καθώς βελτιώνεται η εξωτερική ζήτηση.

 

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης των χωρών της περιοχής, εκτός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, πιθανόν να είναι δύσκολο να διατηρηθεί, δεδομένων των συγκρατημένων προοπτικών αναφορικά με τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και του ότι η κυκλική ανάκαμψη είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της. «Με έναν ρυθμό ανάπτυξης 3% επί αρκετά έτη, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα παραγωγικά κενά έχουν κλείσει εκτός της Κοινοπολιτείας, καθώς τα ποσοστά ανεργίας υποχωρούν στα προ κρίσης επίπεδα, οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται με ισχυρούς ρυθμούς και η πιστωτική επέκταση επιταχύνεται», αναφέρει το ΔΝΤ.

 

Οι πληθωριστικές πιέσεις, ωστόσο, είναι ακόμη χαμηλές και οι εξωτερικές ισορροπίες υγιείς. «Παρά ταύτα, δεδομένης της περιορισμένης αύξησης της παραγωγικότητας και των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων, οι χώρες αυτές πιθανόν να μη μπορέσουν να διατηρήσουν την ισχυρή ανάπτυξη χωρίς νέα διεύρυνση των εξωτερικών ανισορροπιών», σημειώνεται στην έκθεση.

 


Πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 263 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα