Εκτύπωση αυτής της σελίδας
18
Μαρτίου

Ανοιχτά παρέμειναν τρία μεγάλα θέματα παρά την 6ωρη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς

Ανοιχτούς λογαριασμούς άφησε η τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες με τους θεσμούς κι έτσι είναι άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής του Κουαρτέτου στην Αθήνα.

Με αυτά στη «βαλίτσα» του-  ασφαλιστικό, εργασιακά και ενεργειακά- αλλά με κλεισμένα τα θέματα του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και του εξωδικαστικού συμβιβασμού, μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.



Όπως δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, τα τρία θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά είναι ουσιαστικά για πολιτική λύση. «Είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα κλείναμε σε αυτό το επίπεδο το ασφαλιστικό και τα εργασιακά» πρόσθεσε ύστερα από την 6ωρη τηλεδιάσκεψη. Ειδικά για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα «καμία πρόοδος. Όπως τα ξέρετε». Ερωτηθείς για το πακέτο με τα μέτρα- αντίμετρα, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι αναμένεται να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ- χωρίς όμως να έχει συμφωνηθεί το ποσοστό- λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχει μείνει ένα μικρό ζήτημα για το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο πακέτο».



Με όλα αυτά δεδομένα, οι ελπίδες για συμφωνία στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της 20ης Μαρτίου δείχνουν να εξανεμίζονται και το κλείσιμο της αξιολόγησης να τοποθετείται στους επόμενους μήνες. Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο σήμα προσέγγισης μέσα στο Σαββατοκύριακο, το Eurogroup θα έχει μάλλον τυπικό χαρακτήρα και δεν αναμένεται να δώσει εντολή να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Τα πράγματα αναμένεται μετά να «παγώσουν» καθώς πλησιάζει το Πάσχα οπότε η επίλυση των ζητημάτων παραπέμπεται για τα τέλη Απριλίου ή ακόμα και τον Μάιο.



Την Παρασκευή αναδείχτηκε και το χάσμα που υπάρχει στα ενεργειακά καθώς στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε επί δίωρο ο κ. Σταθάκης. «Έχει καθυστερήσει όχι επειδή έχουμε τις παλαιές διαφορές, αλλά επειδή μεσολάβησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που πρέπει να τη μελετήσουμε και να την διαχειριστούμε» ανέφερε κυβερνητική πηγή μετά από την διαπραγμάτευση.

 

Πάντως νωρίτερα παράγοντας του υπουργείου Ενέργειας τόνιζε ότι οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει αναβολή των σχετικών αποφάσεων και δεσμεύσεων στο πλαίσιο μιας συνολικής επανεξέτασης του ενεργειακού προβλήματος ως το τέλος του έτους.

 

Κατόπιν τούτων στόχος της κυβέρνησης παραμένει μια συνάντηση πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας ανάμεσα στον υπουργό Οικονομιών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή κ. Γιώργου Χουλιαράκη με τους βασικούς παίκτες που θα συμμετάσχουν στο Eurogroup: τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Ο τελευταίος παρά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές την Τετάρτη υπενθύμισε μέσω του εκπροσώπου του Μισέλ Ρέινς ότι η θητεία του στο τιμόνι του Eurogroup διαρκεί ως τον Ιανουάριο του 2018.

Νέα μετάθεση στόχου

 

Στην κυβέρνηση στοχεύουν πλέον την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα μετά την Δευτέρα και ο επίσημος στόχος είναι μια συνολική συμφωνία (global deal) μετατέθηκε ήδη για το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στην Μάλτα.

 

Ωστόσο με βάση τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης το πολυπόθητο global deal είναι σχεδόν αδύνατο να κλείσει μέσα στον Απρίλιο ενόψει των εορτών του Πάσχα (16 Απριλίου) αλλά και της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ από 21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον όπου θα πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέος.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 246 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)