ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 - 7:50:01μ.μ.
29
Οκτωβρίου

Αύξηση των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες κατά 2,1 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν το Υπουργείο Οικονομικών φέρεται να κρατούσε κρυφά τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες – επιστροφές φόρου και αιτήματα συντάξεων, τις επιστροφές φόρου και τα αιτήματα συντάξεων.

Το ποσό με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου ήταν κατά 2,1 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από αυτό που είχε ανακοινώσει επισήμως το υπουργείο Οικονομικών με δελτίο Τύπου πριν από 10 μέρες, αλλά και όπως αποκαλύπτεται από σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποβλήθηκε στο πρόσφατα διεξαχθέν EuroWorking Group.

 

Σύμφωνα με το σημείωμα της Κομισιόν, στο οποίο παρουσιάζεται η πρόοδος που έχει γίνει στην εκκαθάριση και αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου:

 

1 Στα τέλη Ιουνίου, οπότε άρχισε η διαδικασία εξόφλησής τους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έφταναν τα 9,55 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι ανέρχονταν σε 7,236 δισ. ευρώ. Ήταν, δηλαδή, περισσότερες κατά 2,314 δισ. ευρώ από αυτές που είχε επισήμως παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών!

 

Από τη σύγκριση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Κομισιόν και στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι η κυβέρνηση έκρυβε από την ελληνική κοινή γνώμη ότι το Δημόσιο χρωστούσε επιπλέον:

 

    Επιστροφές φόρων ύψους 1,744 δισ. ευρώ, για τις οποίες τα σχετικά αιτήματα δεν είχαν εξεταστεί από τις αρμόδιες ΔΟΥ.
    Συντάξεις συνολικού ύψους άνω των 570 εκατ. ευρώ, για τις οποίες είχαν υποβληθεί αιτήσεις, αλλά δεν είχαν ακόμη εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

2 Στα τέλη Αυγούστου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έφταναν τα 8,439 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι ανέρχονταν σε 6,262 δισ. ευρώ. Ήταν, δηλαδή, περισσότερες κατά 2,117 δισ. ευρώ από αυτές που είχε επισήμως παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών!

 

Από τη σύγκριση των στοιχείων προκύπτει ότι η κυβέρνηση έκρυβε ότι στο τέλος Αυγούστου το Δημόσιο χρωστούσε επιπλέον:

 

Επιστροφές φόρων ύψους 1,751 δισ. ευρώ, για τις οποίες τα σχετικά αιτήματα δεν είχαν εξεταστεί από τις αρμόδιες ΔΟΥ.

Συντάξεις συνολικού ύψους άνω των 426 εκατ. ευρώ, για τις οποίες είχαν υποβληθεί αιτήσεις, αλλά δεν είχαν ακόμη εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

3 Ακόμα και μετά τις πληρωμές που έγιναν μέχρι και τον Σεπτέμβριο (οι μικτές πληρωμές έφτασαν στο 104% και οι καθαρές στο 84%, ενώ ο στόχος ήταν 80%), στα τέλη Σεπτεμβρίου οι συνολικές οφειλές παρέμεναν πάνω από τα 8 δισ. (8,045 δισ. ευρώ)!

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 158 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα